Αυτοψία στο έργο «στερέωσης και συντήρησης του Ναού του Ολυμπίου Διός» πραγματοποίησαν την Τρίτη η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.
Η Υπουργός και ο Περιφερειάρχης, συνοδευόμενοι από το Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόση, τον Διευθυντή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Σ. Νικολαρόπουλο και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ, επιθεώρησαν τα έργα δομικής αποκατάστασης και συντήρησης, τα οποία ξεκίνησαν πρόσφατα και υλοποιούνται με χρηματοδότηση 3,5 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020.
Πρόκειται για σημαντικά έργα συντήρησης μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στο μνημείο το οποίο έχει διαγνωσμένα χρόνια προβλήματα δομικής ευστάθειας και επιδείνωσης της φθοράς του υλικού του. Το έργο έχει εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ήδη από το 2018, ωστόσο λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων δεν είχε προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Με παρεμβάσεις της Υπουργού και του Περιφερειάρχη τα ζητήματα που υπήρχαν ξεπεράστηκαν και η υλοποίηση του έχει ήδη επιταχυνθεί με στόχο να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
Η Υπουργός και ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκαν για την πορεία των έργων από τον υπεύθυνο παρακολούθησης του έργου Αρχιτέκτονα Μηχανικό της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ Δρ Μιχάλη Λεφαντζή, ενώ στη συνέχεια προχώρησαν στις παρακάτω δηλώσεις:
Μενδώνη: Ενα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονήματα
Δήλωση Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη: Μία ακόμα επίσκεψη με τον Περιφερειάρχη Αττικής τον Γιώργο Πατούλη σε ένα από τα πολλά έργα που γίνονται στην Αθήνα και στην Αττική από το τρέχον ΕΣΠΑ2014-2921 σε συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Αττικής. Είμαστε στον χώρο του Ναού του Ολυμπίου Διός.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονήματα, που η ιστορία του πηγαίνει πολύ πίσω, στην εποχή του Πεισίστρατου στον 6ο αιώνα π.Χ. για να φθάσει μέχρι τα χρόνια του Αδριανού, του Ρωμαίου αυτοκράτορα στον 2ο αιώνα μ.Χ.. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία του μεσογειακού χώρου, το οποίο παρουσιάζει πολύ σημαντικά προβλήματα. Ετσι η αναστήλωση και η αποκατάσταση των κιόνων του ναού μαζί με τα επιστύλιά τους και τα κιονόκρανα ήταν προτεραιότητα για το ΥΠΠΟΑ.
Το έργο εντάχθηκε το 2018 στο Περιφερειακό Πρόγραμμα. Στην ουσία όμως το εργοτάξιο ενεργοποιήθηκε πριν από μερικούς μήνες. Νομίζω ότι η διαφορά είναι εμφανής. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος αυτής της προγραμματικής περιόδου, δηλαδή μέχρι το Δεκέμβριο 2023, να έχει αποκατασταθεί ο ένας κίονας, ο οποίος έχει πολύ σημαντικές φθορές, και να έχει προχωρήσει ουσιαστικά η αποκατάσταση των 9 κιόνων και των επιστυλίων.
Ανάλογα με τα προβλήματα που θα εμφανιστούν, καθώς τα επιστύλια θα κατέβουν, οπότε οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, οι αρχαιολόγοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν λεπτομερώς την κατάστασή τους, πολύ καλύτερα, δηλαδή,από ό,τι σήμερα που βρίσκονται επί των κιόνων, θα εξαρτηθεί και η πορεία του αναστηλωτικού έργου στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Ήδη η Διαχειριστική Αρχή και ο Περιφερειάρχης, τους οποίους ευχαριστώ, είναι ενήμεροι και νομίζω ότι είναι απολύτως θετικοί στην εξασφάλιση της ομαλής εξέλιξης του έργου στο τρέχον και στο επόμενο ΕΣΠΑ, προκειμένου η Αθήνα να ξαναδεί απελευθερωμένους από τις βαριές σκαλωσιές τους 9 κίονες, αλλά και απολύτως υγιείς. Το μνημείο σήμερα είναι στην εντατική. Σιγά σιγά θα «αποσωληνωθεί» με τη βοήθεια όλων και φυσικά με τη συνδρομή των ειδικών επιστημόνων του ΥΠΠΟΑ.
Ο Αδριάνειος Ναός του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, είναι κορινθιακού ρυθμού, κατασκευασμένος από πεντελικό μάρμαρο και ήταν από τους μεγαλύτερους του αρχαίου κόσμου
Δήλωση Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη: Σήμερα επισκεφθήκαμε με την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας και της Μεσογείου. Με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και ενέργειές μας συμβάλλαμε προκειμένου να ξεμπλοκάρουν και να ξεκινήσουν τα έργα στερέωσης και συντήρησης του Ναού του Ολυμπίου Διός. Το Έργο είναι ενταγμένο, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020, με χρονικό ορίζοντα λήξης το τέλος του 2023 και προϋπολογισμό 3.425.870,00 ευρώ. Σε στενή συνεργασία με την Υπουργό Λ. Μενδώνη και συνολικά με τα στελέχη του ΥΠΟΑ συμβάλλουμε έμπρακτα στην ανάδειξη και συντήρηση εμβληματικών πολιτιστικών μνημείων τα οποία ενισχύουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της Αττικής και αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης.
Δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες και εξασφαλίζουμε τους αναγκαίους πόρους για να επιτευχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και να μεταβούμε στην μετά-covid εποχή. Σήμερα διαπιστώσαμε και από κοντά εδώ στο εργοτάξιο ότι τα έργα συντήρησης προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς προκειμένου να γίνει η θεραπεία, όπως χαρακτηριστικά είπε και η υπουργός, του εμβληματικού μνημείου με τους καλύτερους δυνατούς και επιστημονικότερους όρους. Η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το ΥΠΠΟΑ και στο μέλλον. Θέλω να ευχαριστήσω τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και όλα τα στελέχη και τους εργαζόμενους της Περιφέρειας, του Υπουργείου και της αναδόχου για τη συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου».
Το έργο στους Στύλους Ολυμπίου Διός
Το Πρόγραμμα του Έργου «Στερέωση και Συντήρηση του Ναού του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα», είναι ενταγμένο, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020, με χρονικό ορίζοντα λήξης το τέλος του 2023 και με συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 3.425.870,00€
Το Φυσικό αντικείμενο του έργου μεταξύ άλλων αφορά:
στην υλοποίηση εργασιών δομικής αποκατάστασης,
στην υλοποίηση εργασιών συντήρησης,
διενέργεια περιορισμένων ανασκαφικών καθαρισμών και αποχωματώσεις,
εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης, μελέτης σεισμικής συμπεριφοράς, μελέτη ενόργανης παρακολούθησης, καταγραφή διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών. Έλεγχο μηχανικών αντοχών και αναλύσεις των δομικών υλικών του μνημείου.
Στο πλαίσιο του ιδίου προγράμματος γίνεται αρχαιολογική έρευνα στα ανάντη του δυτικού περιβόλου του αρχαίου Ιερού.
Ο Ναός του Ολυμπιου Διός
Ο Αδριάνειος Ναός του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, είναι κορινθιακού ρυθμού, κατασκευασμένος από πεντελικό μάρμαρο και ήταν από τους μεγαλύτερους του αρχαίου κόσμου. Είχε μήκος 110,35μ., πλ. 43,68μ., δύο σειρές από 20 κίονες στις μακρές πλευρές και τρεις σειρές από 8 κίονες στις στενές, ύψους 17μ. Δέσποζε στο μέσο ενός μεγάλου ορθογωνίου περιβόλου με πρόπυλο στα βόρεια. Ο σηκός στέγαζε δύο υπερμεγέθη χρυσελεφάντινα αγάλματα του Δία και του αυτοκράτορα Αδριανού που λατρεύονταν εδώ ως σύμβωμοι, ενώ πλήθος αγαλμάτων και αναθημάτων κοσμούσαν τον περίβολο.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politismos/erga-syntirisis-stoys-styloys-olympioy-dios