Τετάρτη, 23 Ιουλίου, 2025
  • Ο Σταθμός
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Πολιτισμός

Αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού στο έργο αποκατάστασης του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών

από Ελίζα Λιμοντζόγλου
Πριν 1 έτος
σε Πολιτισμός
Αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού στο έργο αποκατάστασης του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών
Share on FacebookShare on Twitter

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε αυτοψία στο κτίριο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (Μέγαρο Prokesch von Osten), στην οδό Φειδίου 3, σε μια περιοχή με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον και έντονες χρήσεις.

Στόχος της αυτοψίας ήταν ο έλεγχος των εξελισσόμενων έργων επισκευής, συντήρησης και ανάδειξης του Οθωνικού Μεγάρου, που αποτελεί σπάνιο δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της πρωτεύουσας, με μεγάλο και θετικό πολεοδομικό αντίκτυπο στο κέντρο της Αθήνας και υπερτοπική ακτινοβολία.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε:

«Το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών -Μέγαρο Prokesch von Osten- διασώθηκε από την κατεδάφιση με την απόφαση του Υπουργείο Πολιτισμού, το 1996, η οποία το χαρακτήρισε ως διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, με σπουδαία ιστορική και αρχιτεκτονική αξία. Το μνημείο έμεινε κλειστό, χωρίς καμία φροντίδα και συντήρηση, για περίπου 50 χρόνια, παρουσιάζοντας εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Εκτός των φθορών του χρόνου, έχει υποστεί σοβαρές ζημίες από πυρκαγιά, ενώ τον Ιούλιο 2022 κατέρρευσε και μεγάλο τμήμα του νότιου τοίχου του. Το 2022, το κτίριο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ παραχωρήθηκε κατά χρήση στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 5.712.000 €, εκτελείται από την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, και εντάσσεται στην πολιτική μας της αποκατάστασης κτηρίων -ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ ή του Δημοσίου, που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και είναι σε κακή κατάσταση διατήρησης- και απόδοσής τους, με πολιτιστικές χρήσεις. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση του αστικού ιστού της πρωτεύουσας, αποδίδοντας κτήρια-μνημεία ως πολιτιστικά τοπόσημα, ευρύτερης εμβέλειας και αναπτυξιακής σημασίας.

Σήμερα, το κτήριο βρίσκεται σε εξαιρετικά κακή κατάσταση. Μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των μελετών χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία της MRP GREECE IKE και την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι εργασίες της αποκατάστασης του κτηρίου προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς. Στο Μέγαρο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών το οποίο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, αναμένεται να παραδοθεί ολοκληρωμένο στις 31/12/2025, θα φιλοξενηθούν το αρχείο της τέχνης του χορού στην Ελλάδα, η Βιβλιοθήκη και επιλεγμένες δράσεις της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης».

Το προς αποκατάσταση κτίριο του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών (Μέγαρο Prokesch von Osten)

Το Μέγαρο Prokesch von Osten αναγέρθηκετο 1836, ως ιδιοκτησία του Αυστριακού πρέσβη Άντον Πρόκες φον Όστεν. Είναι έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Γουσταύου Αδόλφου Λούεντερς, σε σχέδια του Βιεννέζου Καρόλου Ρέσνερ και αποτελεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα δείγματα ιδιωτικής αρχιτεκτονικής των Βαυαρών που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, μαζί με τον Οθωνα, τη δεκαετία του 1830. Χτίστηκε έξω από τα όρια της τότε πόλης και θεωρείται αρχετυπικά κλασσικιστικό. Το διάστημα 1837-1849 εκτός από μέγαρο της αυστριακής πρεσβείας, υπήρξε και το κέντρο συνάντησης της κοινωνικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής αφρόκρεμας της νέας πρωτεύουσας, ένα πνευματικό και κοσμικό σαλόνι, εστία της πνευματικής ζωής της πόλης.

Τα χρόνια που ακολούθησαν άλλαξε πολλές φορές ιδιοκτήτη και κατοικία επώνυμων οικογενειών (Prokesch von Osten, Τοσίτσα, Α. Schliemann-Μελά). Από το 1919 έως το 1971 λειτούργησε ως έδρα του Ελληνικού Ωδείου με διευθυντή τον μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη. Ηταν μια εποχή που φοίτησαν στο Ελληνικό Ωδείο σημαντικές -μετέπειτα διεθνείς προσωπικότητες της μουσικής- όπως η Μαρία Κάλλας, η Νάνα Μούσχουρη και πολλοί άλλοι.

Προηγ.

Απογευματινά χειρουργεία: Πώς θα κλείνουμε ραντεβού για επέμβαση επί πληρωμή

Επόμ.

Λ. Μενδώνη: Δίνουμε κίνητρα προκειμένου να ακούγεται περισσότερο ελληνικό τραγούδι

Επόμ.
Λ. Μενδώνη: Δίνουμε κίνητρα προκειμένου να ακούγεται περισσότερο ελληνικό τραγούδι

Λ. Μενδώνη: Δίνουμε κίνητρα προκειμένου να ακούγεται περισσότερο ελληνικό τραγούδι

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τώρα στον αέρα

  • Dolce Vita
    12:00 - 13:00

Ροή ειδήσεων

Ιαπωνία: “Απολύτως αβάσιμες” οι φήμες για παραίτηση, λέει ο Ισίμπα

Ιαπωνία: “Απολύτως αβάσιμες” οι φήμες για παραίτηση, λέει ο Ισίμπα

23/07/2025
Πέτρος Φιλιππίδης: Πώς ξεκίνησε η φωτιά σπίτι του – To λάθος του ηθοποιού που οδήγησε στην εξάπλωσή της

Πέτρος Φιλιππίδης: Πώς ξεκίνησε η φωτιά σπίτι του – To λάθος του ηθοποιού που οδήγησε στην εξάπλωσή της

23/07/2025
Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: «Παράταση» καύσωνα μέχρι την Κυριακή – Την Τρίτη η χειρότερη ημέρα

Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για καύσωνα: Ακραίες θερμοκρασίες έως την Κυριακή – Ενισχύονται οι άνεμοι από την Παρασκευή

23/07/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Επικοινωνία 94fm
Επικοινωνία 94fm
LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Διαύγεια
  • Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε
  • Διαφημιστείτε στον 94fm
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2024 94fm.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result