Η «Blue Monday», η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου έχει χαρακτηριστεί ως η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου. Το «κοκτέιλ» των κακών καιρικών συνθηκών που είθισται να υπάρχουν τον Ιανουάριο, η «ησυχία» μετά τα Χριστούγεννα, κάποιες ίσως ήδη μη εφικτές Πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις συν τα χρήματα που ξοδέψαμε κατά τη διάρκεια των γιορτών, θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν το χαρακτηρισμό.
Είναι όμως πράγματι η «πιο θλιβερή μέρα του χρόνου»;
Πώς ξεκίνησε το φαινόμενο «Blue Monday»
Ο όρος «Blue Monday» επινοήθηκε για πρώτη φορά το 2004 από τον Cliff Arnall, ψυχολόγο, ομιλητή και εκπαιδευτή, αφού τον προσέγγισε η βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία Sky Travel, η οποία έψαχνε μια «φόρμουλα» για να καθορίσει την πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους.
Αφού ο Arnall υπολόγισε το ποια είναι αυτή η μέρα, η «Blue Monday» έγινε στη συνέχεια το επίκεντρο μιας διαφημιστικής καμπάνιας της Sky Travel με απώτερο σκοπό να ενθαρρύνει τις κρατήσεις για διακοπές που, όπως είπαν, θα… ανακούφιζαν τον κόσμο από τη δυστυχία της εν λόγω ημέρας.
Προκαλεί η «Blue Monday» θλίψη;
Ο ισχυρισμός του Arnall έχει απορριφθεί προ πολλού από την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα.
Τα «winter blues» ή αλλιώς χειμερινή θλίψη, είναι βέβαια μια «απάντηση» του οργανισμού μας στον ψυχρό καιρό και το τέλος των εορτασμών, αλλά δεν υπάρχουν αξιόπιστα ερευνητικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η «Blue Monday» είναι πιο καταθλιπτική από οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου, πόσο μάλλον η πιο καταθλιπτική ημέρα από όλες.
Ο μόνος τρόπος με τον οποίο αυτή η ημερομηνία μπορεί να καταλήξει πιο μελαγχολική από άλλες οφείλεται στο γεγονός της παγίωσης του χαρακτηρισμού της ως… μελαγχολική. Τι κι αν δεν αποτελεί επιστημονικά αποδεδειγμένο γεγονός; Η δύναμη του νου είναι τέτοια που ναι, η γνώση και μόνο της «Blue Monday», θα μπορούσε να μας επηρεάσει αρνητικά.
Εποχική συναισθηματική διαταραχή VS «Blue Monday»
Η εποχική συναισθηματική διαταραχή, η θλίψη δηλαδή που εκδηλώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει το 1% έως 10% των ανθρώπων, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2015 στο περιοδικό The Physician and Sportsmedicine.
Η μειωμένη δραστηριότητα, η αύξηση των ιώσεων, ο πιο λιγοστός ελεύθερος χρόνος λόγω της διάρκειας της ημέρας και της ψυχρότητας του καιρού, είναι πιθανό να μας προκαλέσουν ελαφριά συμπτώματα κατάθλιψης το χειμώνα.
Δεν υπάρχει ωστόσο καμία σύνδεση μεταξύ της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής και της «Blue Monday».
Μια μελαγχολική ημέρα ή ένα κίνητρο για δράση;
Το 2018, ο Arnall, ο εμπνευστής όπως είπαμε της Blue Monday, δήλωσε σε δημοσιογράφο ότι «δεν ήταν ποτέ πρόθεσή του να κάνει τη συγκεκριμένη ημέρα να ακούγεται αρνητική», αλλά μάλλον «να εμπνεύσει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση και να πάρουν τολμηρές αποφάσεις ζωής».
Γιατί να μην εκπληρώσουμε λοιπόν όλοι μας σήμερα, τον απώτερο σκοπό του εμπνευστή…;
ΠΗΓΗ:vita.gr