Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Γιάννης, όταν έσπασε μέρος παιχνιδιού με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστεί και να τραυματιστεί θανάσιμα.
Όπως προκύπτει ενώ το λούνα παρκ ήταν ανοιχτό από τις 15 Μαΐου χωρίς γνωστοποίηση για τρεις μήνες, μέχρι τις 19 Αυγούστου, δεν είχαν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ καταγγέλλεται ότι οι έλεγχοι ήταν επιδερμικοί. Τα περισσότερα μηχανήματα που καθημερινά έπαιζαν δεκάδες παιδιά ήταν μεταχειρισμένα από το εξωτερικό, τουλάχιστον 15ετίας.
Ο χρόνος και η θάλασσα που βρίσκεται δίπλα από τις εγκαταστάσεις ρήμαζε τον ήδη παλαιό στόλο των παιχνιδιών. Τα σίδερα που στήριζαν τα καθίσματα ήταν σάπια και σκουριασμένα.
Αποκαλυπτικές εικόνες
Φωτογραφίες καταδεικνύουν την πολύ κακή κατάσταση και την ελλιπή συντήρηση των μηχανημάτων και ειδικότερα του παιχνιδιού πάνω στο οποίο βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος Γιάννης
Όλα τα παιχνίδια είναι γεμάτα σκουριές, φαίνονται με γυμνό μάτι, ότι είναι επικίνδυνα. Τα σαπισμένα σίδερα και λαμαρίνες αποτυπώνουν ξεκάθαρα πως οι κατασκευές στην πραγματικότητα είναι έτοιμες να καταρρεύσουν.
Εργαζόμενος που δούλεψε στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι κατήγγειλε στο δελτίο ειδήσεων του MEGA πως ο ιδιοκτήτης είχε κλεμμένα μηχανήματα από την Βουλγαρία. Τα «βούτηξε», όπως αναφέρει, από σκραπ, τα έβαζε και τα χρησιμοποιούσε κανονικά. Τα περισσότερα δεν είχαν πιστοποιητικά, σύμφωνα με την καταγγελία.
«Τα μηχανήματα όλα … 9 στα 10 είναι άχαρτα πρώτον, κάποια είναι κλεμμένα από την Βουλγαρία, ασυντήρητα σε πολύ άθλια κατάσταση. Ήτανε να πάνε σε σκραπ και πήγε και τα βούτηξε έξω από το σκραπ, τα έβαψε και τα λειτουργεί… και όχι τώρα, εδώ και πολλά χρόνια», ανέφερε ο πρώην εργαζόμενος του λούνα παρκ.
Οι έλεγχοι μαϊμού
Εργαζόμενος από το διπλανό λούνα παρκ, που ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη, αποκάλυψε ότι μια μέρα πριν το τραγικό δυστύχημα, την Κυριακή 19 Αυγούστου, ο ιδιοκτήτης ειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι την επόμενη ημέρα θα ερχόταν τεχνικός για κάνει κάποια αυτοψία και ότι θα έπρεπε να είναι όλοι εκεί για να βάλουν σε λειτουργία τα μηχανήματα.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο εργαζόμενος, ο τεχνικός πήγε στο λούνα παρκ το μεσημέρι της ημέρας του δυστυχήματος.
Όμως, δεν έδωσε ποτέ την οδηγία στους εργαζόμενους να βάλουν σε λειτουργία τα μηχανήματα έτσι ώστε να τα ελέγξει. Σύμφωνα με την καταγγελία του εργαζόμενου, επρόκειτο για έναν επιδερμικό έλεγχο, με τον μηχανικό να υπογράφει κάποια έγγραφα, να μιλά για λίγο στο τηλέφωνο, να κάνει μια γύρα στον χώρο και να αποχωρεί.
Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος επιβεβαίωσε μαρτυρίες ότι συχνά υπήρχαν παράπονα για τα μηχανήματα του λούνα παρκ. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης «μπάλωνε» την κατάσταση και είτε ζητούσε από τα παιδιά να καθίσουν σε διπλανά καθίσματα, είτε τα έβαφε για να μοιάζουν καινούργια.
«Είχε έρθει να κάνει έλεγχο κάποιος που δεν τον ήξερα προσωπικά. Την ίδια ημέρα του δυστυχήματος ήρθε στο λούνα παρκ που έγινε το κακό. Είδε την πίστα με τα κουρσάκια και λίγο το «Crazy Dance» (σ.σ. το παιχνίδι στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 19χρονος) και το καράβι και είπε ‘όλα καλά’. Μετά έφυγε», αποκάλυψε o εργαζόμενος του λούνα παρκ, που μίλησε στο Open, κρατώντας την ανωνυμία του.
Στο μικροσκόπιο το βιβλίο λειτουργίας της επιχείρησης
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήδη στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται το βιβλίο λειτουργίας όπου καταχωρούνται τα πρωτόκολλα εκπαίδευσης των χειριστών.
Μετά την αποκάλυψη ότι η επιχείρηση είχε στήσει τα παιχνίδια και ήταν έτοιμα προς χρήση από τις 15 Μαΐου εύλογα ανακύπτει το ερώτημα πώς δεν αντιλήφθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες τη λειτουργία του λούνα παρκ και ο πρώτος έλεγχος έγινε στις 9 Ιουλίου από την αστυνομία; Μάλιστα η επιχείρηση δραστηριοποιείται στο ίδιο σημείο και αδειοδοτούταν τα τελευταία 12 χρόνια.
Αναπάντητο ερώτημα αποτελεί και η ρευματοδότηση αυτής της επιχείρησης, από τη στιγμή που δεν είχε άδεια λειτουργίας. Μάλιστα ο ίδιος ιδιοκτήτης λειτουργούσε ακόμη ένα λούνα παρκ, λίγα μέτρα πιο κάτω στην περιοχή, το οποίο σφραγίστηκε, όπως σφραγίστηκε και το λούνα παρκ που συνέβη η τραγωδία.