Χάλκινα φίδια, αγάλματα, δύο χρυσά στέμματα, κοσμήματα, χιλιάδες νομίσματα και άθικτα αυγά είναι μεταξύ των τελευταίων αξιοσημείωτων ανακαλύψεων που προέκυψαν από τον χώρο ενός αρχαίου ιαματικού λουτρού σε μια μικρή πόλη της Τοσκάνης.
Ο θησαυρός είχε διατηρηθεί από τα ζεστά νερά και τη λάσπη των πηγών, που πιστεύεται ότι χτίστηκαν από τους Ετρούσκους τον δεύτερο αιώνα π.Χ., στο Σαν Κασάνο ντεϊ Μπάνι, μια πόλη στην κορυφή ενός λόφου κοντά στη Σιένα. Ο χώρος, που αποτελούσε τόπο λατρείας για τους Ετρούσκους και αργότερα για τους Ρωμαίους, βρίσκεται υπό ανασκαφή από το 2019, ενώ τα πρώτα ευρήματα -24 χάλκινα αγάλματα, αφιερωμένα κυρίως στους θεούς- αποκαλύφθηκαν τρία χρόνια αργότερα.
Τα τελευταία λείψανα βρέθηκαν από μια ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον Γιάκοπο Ταμπόλι, σε βάθος σχεδόν 5 μέτρων στην πισίνα Bagno Grande, στην οποία οι λουόμενοι έριχναν αφιερώματα.
Η συλλογή χάλκινων ανδρικών και γυναικείων μορφών περιλάμβανε ένα ανδρικό σώμα κομμένο στη μέση και προσφερόμενο ως αναθηματικό από κάποιον Γάιο Ρόσκιο. Ένα γενειοφόρο φίδι μήκους 1 μέτρου που πιστεύεται ότι αναπαριστούσε τον Άγαθο, ή Καλό Πνεύμα, ήταν μεταξύ του θησαυρού των χάλκινων φιδιών. Ο Ταμπόλι, ο οποίος στην πόλη είναι γνωστός ως Ιντιάνα Τζόουνς, δήλωσε ότι ο χώρος προσφέρει «άπειρες εκπλήξεις».
Το λουτρό έγινε πιο πολυτελές κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, όταν το επισκέπτονταν αυτοκράτορες όπως ο Αύγουστος, και παρέμεινε σε χρήση μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ. πριν κλείσει, αλλά δεν καταστράφηκε, κατά τους χριστιανικούς χρόνους. Οι πισίνες σφραγίζονταν με βαριές πέτρινες κολώνες και τα θεϊκά αγάλματα παρέμεναν στο νερό, το οποίο ήταν πλούσιο σε μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου και του μαγνησίου. Το νερό θεωρούνταν καλό για το συκώτι, για την αντιμετώπιση του πόνου στο πρόσωπο και για τη γονιμότητα.
Τα ευρήματα θα εκτεθούν τελικά σε ένα μουσείο που πρόκειται να ανοίξει στο Σαν Κασάνο ντεϊ Μπάνι στα τέλη του 2026.
LIFO