Για τις τελευταίες εξελίξεις και τα νέα δεδομένα από το μέτωπο της πανδημίας μίλησε στον 94fm και την Δήμητρα Μπαλαρή, ο Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος.
ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
«Σύμφωνα με τα δεδομένα που εμφανίζονται καθημερινά βλέπουμε ότι η κατάσταση έχει περιέλθει σε ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο δεδομένων, το ποσοστό θετικότητας κυμαίνεται γύρω στο ένα τοις εκατό και υπάρχει σχετικά ικανοποιητική κατάσταση στις νοσηλείες των ασθενών, στις μονάδες, στις διασωληνώσεις. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιοχές ανησυχίας στη βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας, γιατί το σύστημα αυτή τη στιγμή λειτουργεί και προς τις δύο κατευθύνσεις για τους Covid και για τους non Covid ασθενείς και ο στόχος είναι να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο. Υπάρχει μια πίεση της νοσηλείας στις περιοχές εκείνες που έχουν χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού άρα θα πρέπει σε αυτές τις περιοχές να δώσουμε την μεγαλύτερη μας προσπάθεια ώστε να πείσουμε περισσότερο κόσμο να εμβολιαστεί.
ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
«Βασική μέθοδος πρόληψης της νόσου είναι ο εμβολιασμός όπως και στις περισσότερες ευγενείς λοιμώξεις αλλά παράλληλα γίνεται από εμάς μεγάλη προσπάθεια για την θεραπευτική προσέγγιση η οποία προς το παρόν είναι προβληματική. Δεν υπάρχει πανάκεια στην θεραπεία του κορονοϊού υπάρχουν όμως όπλα θεραπευτικά αρκετά ικανοποιητικά όπως η κορτιζόνη, αντιικά φάρμακα και τα λοιπά. Γίνονται μεγάλες προσπάθειες προς την κατεύθυνση νέων φάρμακο δηλαδή φαρμάκων που να χτυπούν πρώιμα το πρόβλημα και το μεγάλο πλεονέκτημα είναι να δίνονται από το στόμα ώστε να μην χρειάζεται νοσηλεία άρα να μπορεί κάποιος να τα παίρνει από το σπίτι. Υπάρχουν κάποιες δημοσιεύσεις και δηλώσεις που υποστηρίζουν ότι μπορεί να τα έχουμε και μέχρι το τέλος του χρόνου»
Ο καθηγητής τονίζει ότι, ο βασικός στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο ανοσιακό τείχος το οποίο όμως είναι δύσκολο να το πετύχουμε γιατί θέλει μια ανοσολογική μνήμη μέσω εμβολίων κυρίως που να φτάνει το 85 τοις 100.
ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Ο κος Γώγος, υπογραμμίζει πως τα νέα είναι πολύ καλύτερα από ότι όλοι περίμεναν με εργαλεία τον εμβολιασμό στα παιδιά άνω των 12- που δεν είναι μεγάλο ως ποσοστό είναι όμως σημαντικό- τα μέτρα προστασίας μάσκες κυρίως και αποστάσεις και φυσικά και κεντρικά τα πολλά τεστ. Ο στόχος είναι η πρώιμη ανίχνευση των κρουσμάτων, απομόνωση και συνέχιση της λειτουργίας του σχολικού περιβάλλοντος. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάλλον δικαιώνουν και δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα.
ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΜΗΝΕΣ
Για την επιβάρυνση στο ΕΣΥ και την αποφυγή των περσινών δεδομένων, ο καθηγητής κ. Γώγος μεταξύ άλλων ανέφερε «Φέτος έχουμε μεγαλύτερο αριθμό εμβολιασμένων μπορεί όχι το ζητούμενο αλλά μεγάλο και ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Με αυτή την επιβάρυνση που έχουμε τώρα θα πρέπει πολιτεία να αναπτύξει κι άλλες κλίνες, πρέπει να το έχει στο νου της η πολιτεία και να προετοιμαστεί για αυτή τη φάση, ιδιαίτερα σε επιβαρυμένες περιοχές, ούτως ώστε αν συμβεί ήταν επιθυμητό να μπορέσουμε να τις χρησιμοποιήσουμε . Στόχος της πολιτείας και των υγειονομικών είναι να εξυπηρετούμε τους ασθενείς μας, είναι αυτή τη στιγμή μεγάλη ανάγκη και μεγάλο στοίχημα να ενισχύονται τα νοσοκομεία η κατάσταση του ΕΣΥ πρέπει να επανεκτιμηθεί σε σχέση με τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν, προβλήματα που είναι πολλά και χρόνια. Να διορθώνονται και να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή υπερφόρτωση. Ελπίζουμε ότι θα αποφύγουμε φέτος βαριά περιστατικά νοσηλείας γιατί έχουμε εμβολιασμένος και στο προσωπικό μας και στους ασθενείς.
ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ
«Σε πολλές χώρες του εξωτερικού ακόμα και στη νότια Ευρώπη σ’ αυτές ηλικίες, άνω των 60, το ποσοστό εμβολιασμού έχει φτάσει το 100 τοις 100.
Σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι και οι πιο επικίνδυνοι για να πιέσουν βεβαίως και το σύστημα υγείας αλλά και να υπάρχει και σοβαρή έκφανση στην πορεία της υγείας τους, πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό εμβολισμών. Απευθύνω έκκληση πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι πρέπει άμεσα να πάνε εμβολιαστούν»