Μια Συνθήκη για τη Mη-Διάδοση των Ορυκτών Καυσίμων βασίζεται στις διαπιστώσεις των επιστημόνων αλλά και σε εκκλήσεις και εκστρατείες δεκαετιών. Υποστηρίζεται από ένα αυξανόμενο παγκόσμιο δίκτυο κυβερνήσεων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ακαδημαϊκών, επιστημόνων, ακτιβιστών νέων, επαγγελματιών υγείας, θρησκευτικών ιδρυμάτων, αυτόχθονων πληθυσμών και εκατομμυρίων πολιτών.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε: «Ζούμε σε έναν κόσμο αλληλοεξαρτώμενο που βρίσκεται μπροστά σε πολλαπλές προκλήσεις. Οι πόλεις, όπως η Αθήνα, που είναι πιο κοντά στους πολίτες και αφουγκράζονται τις ανησυχίες τους, μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις για τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά προβλήματα μέσα και από συνεργασίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο κοινών στόχων. Αυτό κάνουμε τώρα στηρίζοντας μια Συνθήκη Μη-Διάδοσης των Ορυκτών Καυσίμων μαζί με πολλές ακόμα σημαντικές πόλεις σε όλον τον πλανήτη».
Μάλιστα ο Δήμος Αθηναίων, πριν την έγκριση του ψηφίσματος, προχώρησε και στη διενέργεια σχετικής έρευνας μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Novoville, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η γνώμη των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό, 981 πολίτες έλαβαν μέρος στην έρευνα «Αθήνα και Κλιματική Αλλαγή», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025.Το 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πλέον εμφανής στην πόλη όλον τον χρόνο, το 80% συμφώνησε ότι απαιτείται διαδημοτική συνεργασία για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας και το 90% των συμμετεχόντων τάχθηκαν υπέρ της συνεργασίας με άλλες πόλεις του κόσμου μέσω της Διεθνούς συνθήκης μη διάδοσης των ορυκτών καυσίμων (https://fossilfueltreaty.org).
Δείτε την έρευνα στον παρακάτω σύνδεσμο: https://shared.cityofathens.gr/index.php/s/ki46ZN3Hp4yMmX7