H τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει πλέον οποιαδήποτε εικόνα σε δευτερόλεπτα, μέσα από το εργαλείο δημιουργίας εικόνων DALL-E του εργαστηρίου OpenAI. Το νέο δημιούργημα του OpenAI, το ChatGPT έχει περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις της Νομικής Σχολής των ΗΠΑ ενώ κατάφερε να ξεχωρίσει με διαφορά χάρη στην δομημένη επιχειρηματολογία του, ανάμεσα σε δεκάδες εργασίες με θέμα τις παγκόσμιες θρησκείες του Northern Michigan University.
To πρωτοποριακό εργαλείο, που τροφοδοτείται μαζικά από δεδομένα του διαδικτύου, έχει την ικανότητα να συντάσσει κείμενα, απαντώντας σε απλές και πιο σύνθετες ερωτήσεις με θαυμάσιο τρόπο.
«Το ChatGPT είναι εντυπωσιακό, πρόκειται για μια «game changer» εφαρμογή που ανατρέπει τα δεδομένα, μοιάζει μαγικό» αυτά ήταν τα λόγια του διευθύνοντα συμβούλου της Coursera, Jeff Maggioncalda, ο οποίος δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε. Εκτός όμως, από τον θαυμασμό, το ρομπότ συνομιλίας έχει προκαλέσει όμως και την ανησυχία των ειδικών.
Το αμφιλεγόμενο ChatGPT
Παντού στο διαδίκτυο βλέπουμε εικασίες και αναφορές για όλους τους πιθανούς τρόπους, που το ChatGPT θα μπορούσε να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, από τη σύνταξη εργασιακών email έως και την συγγραφή μυθιστορημάτων, που κρατούν συντροφιά στους ηλικιωμένους.
Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει και λάθη.
«Διανύουμε ένα μεταβατικό στάδιο που απαιτεί πάντα μια περίοδο προσαρμογής», δήλωσε ο Giada Pistilli, υπεύθυνος σε θέματα ηθικής σε εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης. «Είμαι απογοητευμένος από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε αυτές τις αλλαγές, χωρίς την σωστή εκπαίδευση».
Εργαλεία όπως το ChatGPT μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλό ή κακό, δήλωσε ο Giada Pistilli ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αντιδράσεις που δέχθηκε εφαρμογή ψυχικής υγείας, αφού χρησιμοποίησε το GPT-3 για να απαντήσει σε μηνύματα από άτομα που αναζητούσαν υποστήριξη ψυχικής υγείας.
Το ChatGPT μπορεί να γράψει πολλά, από ευχετήριες κάρτες μέχρι και μηνύματα χωρισμού… Πότε είναι εντάξει να το αφήσουμε να «πάρει τα ηνία»;
Ναι στο brainstorming, όχι στην αναζήτηση της αλήθειας
Το ChatGPT είναι σχεδιασμένο να αναδημιουργεί την ανθρώπινη γλώσσα μέσα από μάζες δεδομένων του διαδικτύου. Και οι άνθρωποι που δημιουργούν ή αναρτούν περιεχόμενο σε αυτό, μπορεί είτε να κάνουν λάθη είτε να είναι κακόβουλοι.
«Μην πιστεύετε ότι το μοντέλο θα βρει μια σωστή απάντηση» αναφέρει ο Rowan Curran, αναλυτής μηχανικής μάθησης. Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, σύμφωνα με τον ίδιο, όπως το ChatGPT, είναι διαβόητα για την δημιουργία γλώσσας που ενώ ακούγεται έγκυρη, μερικές φορές μπορεί να είναι απλώς φλυαρία.
Εάν το εμπιστευθείτε χωρίς να ελέγξετε τα δεδομένα σας, θα μπορούσατε να καταλήξετε με κάτι εσφαλμένο ή προσβλητικό.
Αυτήν τη στιγμή, ο πιο γρήγορος τρόπος για να ελέγξετε τα δεδομένα σας είναι να κάνετε την ίδια ερώτηση στο διαδίκτυο και να συμβουλευτείτε μια αξιόπιστη πηγή.
Ναι στην εξερεύνηση, όχι στα άμεσα αποτελέσματα
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο κοινό, οι φωνές που προβλέπουν την αντικατάσταση των προγραμματιστών από την άνοδο μιας νέας κατηγορίας επαγγελματιών που ονομάζονται «μηχανικοί άμεσης λειτουργίας» πληθαίνουν.
Κάτι τέτοιο όμως, φαίνεται απίθανο εξηγεί ο Rowan Curran. «Το πιο πιθανό είναι η τεχνητή νοημοσύνη και τα εργαλεία της να γίνουν μέρος της δουλειάς μας, όπως γίνεται με τις μηχανές αναζήτησης».
Μπορείτε να του ζητήσετε να δημιουργήσει διαφορετικές στρατηγικές ή και λίστες. Το μοντέλο είναι ευαίσθητο σε μικρές αλλαγές, επομένως δοκιμάστε να προσδιορίσετε διαφορετικά είδη κοινού, προθέσεις και τόνους φωνής.
Ναι στην διάδραση, όχι στην επικοινωνία
Η τεχνολογία που τροφοδοτεί το ChatGPT υπάρχει εδώ και καιρό, αλλά το bot τράβηξε την παγκόσμια προσοχή επειδή μιμείται και κατανοεί τη φυσική γλώσσα.
Αυτό σημαίνει ότι ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα μήνυμα κειμένου που συντίθεται από το ChatGPT δεν διαφέρει απαραίτητα από αυτό που συντάσσεται από έναν άνθρωπο.
Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να εντάσσουμε μέσω της τεχνητής νοημοσύνης σκληρά συναισθήματα, επαναλαμβανόμενες επικοινωνίες ή δύσκολη γραμματική σε άψογες προτάσεις. Και με αυτήν την μεγάλη δύναμη έρχεται και μεγάλη ευθύνη.
Είναι δύσκολο να κάνουμε γενικές δηλώσεις σχετικά με το πότε είναι εντάξει να χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη για τη σύνταξη προσωπικών μηνυμάτων, αναφέρει ο Giada Pistilli.
Για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται με την γραπτή ή την προφορική επικοινωνία, για παράδειγμα, το ChatGPT μπορεί να είναι ένα εργαλείο που θα τους διευκολύνει καθημερινά.
Πριν προχωρήσει κανείς στην χρήση του, είναι σημαντικό να σκεφτεί τις προθέσεις του. Ενισχύετε την επικοινωνία ή παραλείπετε σημαντικά δεδομένα;
Σε αναρτήσεις του, το OpenAI έχει αναφερθεί στους περιορισμούς που αντιμετωπίζει το ChatGPT, μιας και οι φράσεις του μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή να αποτελούν προϊόν προκατάληψης, συμβουλεύοντας τους χρήστες ή τους δημιουργούς περιεχομένου να αναφέρουν πάντα την χρήση του.
ΠΗΓΗ:vita.gr