Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε με πτώση 3,33% την περασμένη εβδομάδα. Η εγχώρια κεφαλαιαγορά επηρεάστηκε από τις σημαντικές αναταραχές στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς επανήλθαν οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ. Πάντως οι διεθνείς αγορές ανέκτησαν την προηγούμενη εβδομάδα τις περισσότερες από τις απώλειες που είχαν σημειώσει στην αρχή της.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.383,31 μονάδες, έναντι 1.430,90 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας
Η κατάσταση στις διεθνείς αγορές ομαλοποιήθηκε προς τα τέλη της εβδομάδας, καθώς η μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πτώση στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ μετρίασε τους φόβους για ύφεση.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.383,31 μονάδες, έναντι 1.430,90 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 3,33%. Από τις αρχές του έτους ο γενικός δείκτης εξακολουθεί να καταγράφει κέρδη. Αυτά είναι της τάξης του 7% σχεδόν.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή μειώθηκε κατά 3,207 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 96,128 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 8,240 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 3,53% και από τις αρχές του 2024 ενισχύεται σε ποσοστό 7,77%. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE MID έκλεισε με εβδομαδιαία πτώση 1,97%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 2,26%.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 3,37%, ενώ από τις αρχές του 2024 σημειώνει κέρδη 14,20%.
Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδος διαμορφώθηκε στα 677,304 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 135,461 εκατ. ευρώ έναντι 104,911 εκατ. ευρώ.
Φόβος για ύφεση στις ΗΠΑ
Στις διεθνείς αγορές, ο φόβος για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, η ανησυχία για την πορεία των μετοχών των εταιρειών της τεχνητής νοημοσύνης και οι ανησυχίες από την καθυστέρηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στη μείωση των επιτοκίων, αποτελούν τις αφορμές για το «ξεπούλημα» στις διεθνείς αγορές την περασμένη Δευτέρα.
Ρόλο για τις αναταραχές στις ξένες αγορές έπαιξε και η στρατηγική δανεισμού με χαμηλά επιτόκια για τη χρηματοδότηση αγορών σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης αλλού. Η στρατηγική αυτή καταγράφεται στο εξωτερικό εδώ και μήνες και αποτελεί πηγή ανησυχίας.
Οι λεγόμενες συναλλαγές μεταφοράς γεν – δανεισμός με χαμηλά επιτόκια στην Ιαπωνία για τη χρηματοδότηση αγορών περιουσιακών στοιχείων υψηλότερης απόδοσης αλλού – ήταν από τις πιο δημοφιλείς. Οι συναλλαγές αυτές μειώθηκαν κατακόρυφα την περασμένη εβδομάδα, καθώς η αστάθεια της παγκόσμιας αγοράς εκτινάχθηκε εν μέσω φόβων για ραγδαίες μειώσεις των επιτοκίων της FED και μετά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας.
Οι νέες αναταραχές στις αγορές κάνουν πιο δύσκολο το έργο των μεγάλων κεντρικών τραπεζών στη χάραξη νομισματικής πολιτικής, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Αγγλίας, την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Η FED πιέζεται να μειώσει πιο επιθετικά αλλά με οικονομολόγους να προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε ένα γίνει στις προγραμματισμένες της συνεδριάσεις και όχι εκτάκτως.
ΠΗΓΗ: in.gr/2024/08/13/economy/oikonomikes-eidiseis/xrimatistirio-athinon-amixania-apo-tin-ptosi-stis-diethneis-agores/