Ιστορική χαρακτηρίζεται η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, που πλέον αφήνει την Ελβετία με έναν μεγάλο τραπεζικό πυλώνα. Προς ώρας όπως φαίνεται απετράπησαν τα χειρότερα, ωστόσο ο χρόνος θα δείξει την αντοχή της συμφωνίας.
Πτωτικά υποδέχτηκαν στο άνοιγμά τους οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ιαπωνίας (δείκτης ΝΙΚΚΕΙ) και του Χονγκ Κονγκ (δείκτης Hang Seng) τα νέα που έγιναν γνωστά από την Ελβετία με την εξαγορά της Credit Suisse από τον έτερο μεγάλο τραπεζικό πυλώνα της χώρας των Άλπεων, την UBS.
Είναι προφανές ότι η επίσπευση των εξελίξεων στο μέτωπο της διάσωσης της Credit Suisse είναι το πρώτο βήμα για να επανέλθει η ηρεμία στις αγορές, που ήδη αντιμετωπίζουν με προβληματισμό, το τι συμβαίνει διεθνώς στο τραπεζικό σύστημα. Και μπορεί αυτή τη φορά οι εποπτικές αρχές και βέβαια οι κυβερνήσεις να είναι πιο έτοιμες και αποφασισμένες για να αποτρέψουν φαινόμενα Lehman Brothers, ωστόσο τα προβλήματα δε θα λείψουν, όπως αναφέρουν αναλυτές.
Άλλωστε η μακρά, υπερδεκαετής περίοδος χαμηλών ή και μηδενικών επιτοκίων, που έφερε πακτωλούς χρημάτων και ρευστότητας στις αγορές, έχει λάβει τέλος και πλέον η άνοδος των επιτοκίων αλλά και του πληθωρισμού θέτει νέες προκλήσεις, ενώ κρύβει κινδύνους για τους χρηματοπιστωτικούς φορείς και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, όπως κατέδειξαν οι εξελίξεις κύρια στην SVB και δευτερευόντως στην Credit Suisse που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει ζητήματα.
Η συμφωνία
Πάντως, μετά από ένα Σαββατοκύριακο (18-19/3) πυρετωδών διαπραγματεύσεων, η συμφωνία έκλεισε με συνεχή “παζάρια” κι αφού φάνηκε ότι το αρχικό σχέδιο διάσωσης με δάνειο ύψους 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ελβετική Κεντρική Τράπεζα προς την Credit Suisse, δεν ήταν ικανό να ανατρέψει την κατακόρυφη πτώση της τιμής της τραπεζικής μετοχής.
“Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS είναι η καλύτερη λύση στην παρούσα κατάσταση”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Αλαίν Μπερσέ, στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση το βράδυ της Κυριακής (19/3).
Αυτή η λύση “δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία (…) αλλά για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος“, τόνισε. Άλλωστε η Credit Suisse είχε χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας, ως ένας από τους μόλις 30 “σημαντικούς δανειστές” στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.
Η υπουργός Οικονομικών, Καρέν Κέλερ-Σούτερ, δήλωσε από την πλευρά της ότι “πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία των ελβετικών συμφερόντων” ενώ περιέγραψε πως εκτός από την “ένεση ρευστότητας” ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα παρέχει η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα προς την Credit Suisse και τη UBS, θα δοθεί εγγύηση ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων “για τυχόν απώλειες της UBS”.
“Ήταν απαραίτητο να δράσουμε γρήγορα και να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατό” δήλωσε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας, Τόμας Τζόρνταν.
Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί η πτώχευση της Silicon Valley Bank, της οποίας η βρετανική μονάδα εξαγοράστηκε από την HSBC έναντι μίας στερλίνας, με αποτέλεσμα να επικρατήσει έντονη ανησυχία, ότι οι καταρρεύσεις τραπεζών θα μετατραπούν σε πανδημικό φαινόμενο.
ΠΗΓΗ: news247.gr/oikonomia/credit-suisse-i-pyrosvestiki-exagora-kai-i-prospatheia-gia-anachomata-stin-trapeziki-anatarachi.9978329.html