Την ανάγκη να αφεθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού να δουλέψει και να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης», με κεντρικό θέμα «Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία: από την ανάπτυξη στην ανανέωση».
«Θέλουμε πιο ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Θέλουμε δήμους που θα ασχολούνται με τα προβλήματα που έχουν και όχι με το πώς θα μπορέσουν να πάρουν μια απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό που ζήσαμε από το 2019 μέχρι σήμερα είναι πρωτόγνωρο και το ξαναζούμε τώρα λόγω της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αφήστε την Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού να μπορέσει να δουλέψει, να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα και όχι με μια εσωστρέφεια και διαδικασίες που έχουν να κάνουν με στοιχειώδη και λυμένα σε άλλες ευνομούμενες πολιτείες πράγματα, όπως το πώς να πάρεις μια απόφαση για να περάσει το τεχνικό πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.
Για τη Β. Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι πιστεύει πολύ σε αυτές και υπογράμμισε ότι «είναι τέτοια η κουλτούρα τους και το σημείο όπου βρίσκονται, που μόνο μπροστά μπορούν να κοιτάζουν». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον τομέα του περιβάλλοντος, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη αν δεν είναι βιώσιμη» και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη μαζί με άλλες πέντε ελληνικές πόλεις συμμετέχουν σε μια αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις ως το 2030. Αυτό από μόνο του αποτελεί το έναυσμα και τη σπίθα για να αλλάξει τον τρόπο προσέγγισης και επίλυσης των προβλημάτων».
Εκατό εκατ. ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία από τις 6 κινηματογραφικές ταινίες
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας γνωστοποίησε ότι από τις τελευταίες έξι κινηματογραφικές ταινίες παγκοσμίου επιπέδου που γυρίστηκαν στην Κεντρική Μακεδονία εξασφαλίστηκαν έσοδα που «αγγίζουν» τα 100 εκατ. ευρώ για τον τόπο, ενώ δημιουργήθηκαν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και υπήρξε τεράστια προβολή για την περιοχή.
Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε τη σημασία της συνεργασίας περιφερειών και δήμων και πρόσθεσε: «Στόχος στην Περιφέρεια είναι να δημιουργήσουμε τη Μακεδονία του 2030, μια περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, με βιώσιμη ανάπτυξη».
Ο νέος ρόλος της Αυτοδιοίκησης
Μιλώντας για τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση, ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου εκτίμησε ότι οι δήμοι μπορούν να μετατραπούν σε ατμομηχανή ανάπτυξης για τη χώρα και πρότεινε -μεταξύ άλλων- την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης σε ένα νέο σύστημα διοικητικής οργάνωσης.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη είναι μια κομβική λέξη και ζήτησε τόλμη από την πολιτεία για να προχωρήσουν οι απαραίτητες αλλαγές. «Ας αφήσουν επιτέλους την Αυτοδιοίκηση να διοικήσει νοικοκυρεμένα τους δήμους και τις κοινωνίες. Όταν υπάρχουν δέκα εμπόδια για να ληφθούν αποφάσεις στα δημοτικά συμβούλια, αυτό δεν είναι ουσία πολιτικής αλλά είναι η διαδικασία του πράγματος», είπε.
Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος σημείωσε ότι οδεύουμε προς ένα νέο τοπίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και επισήμανε πως είναι απαραίτητο η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων να συνοδευτεί από συνταγματικά εχέγγυα. Ο δήμαρχος Χαλκηδόνας Σταύρος Αναγνωστόπουλος εκτίμησε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, παραχώρηση αρμοδιοτήτων και πόρων, ψηφιακός μετασχηματισμός των πόλεων και ηλεκτρονική διακυβέρνηση, θεσμική θωράκιση, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, κάλυψη των κενών σε προσωπικό της αυτοδιοίκησης, και υποστήριξη των υπηρεσιών από εξωτερικούς συνεργάτες.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Χατζηπαντελής τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να κατακτήσει έναν αυτόνομο ρόλο διαμόρφωσης της καθημερινής πολιτικής και των προτεραιοτήτων για το χώρο ευθύνης της, ρόλο που θα βασίζεται σε μια κεντρική πολιτική αποκέντρωσης αποφάσεων και πόρων.