Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι οι δασμοί 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα και ότι οι δασμοί στις εισαγωγές εξαρτημάτων θα ξεκινήσουν στις 3 Μαΐου.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την απόφαση Τραμπ για δασμούς στα αυτοκίνητα, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στο υπουργείο Εμπορίου να τρέξει τη διαδικασία εντός 90 ημερών για την προσθήκη περισσότερων εξαρτημάτων στη λίστα.
«Είναι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας μας», είπε ο Τραμπ κατά την ομιλία του στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, παρουσιάζοντας μια λίστα με «αμοιβαίους» τελωνειακούς δασμούς. «Αμοιβαίοι σημαίνει πως ό,τι κάνουν σε εμάς, κάνουμε σε αυτούς. Είναι πολύ απλό, δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως είναι «μια από τις πιο σημαντικές ημέρες στην αμερικανική ιστορία».
Οι βαρύτεροι δασμοί, 34%, επιβάλλονται στις εισαγωγές από την Κίνα. Δασμοί 20% επιβάλλονται στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υψηλοί είναι επίσης οι δασμοί για τα προϊόντα που εισάγονται από την Ιαπωνία (24%), την Ινδία (26%) και την Ελβετία (31%).
Δύο χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, η Καμπότζη και το Βιετνάμ, υφίστανται τους υψηλότερους δασμούς ποσοστιαία: τα προϊόντα τους θα δασμολογούνται στις ΗΠΑ με 49% και 46% αντίστοιχα.
Επιπλέον ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, συνολικής αξίας σχεδόν 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο κατάλογος των ανταλλακτικών περιλαμβάνει επί του παρόντος δεκάδες κωδικούς, συμπεριλαμβανομένων κινητήρων, κιβωτίων ταχυτήτων, συστημάτων μετάδοσης και ηλεκτρικών εξαρτημάτων, κ.λπ., αλλά οι εγχώριοι κατασκευαστές θα μπορούν να ζητήσουν προσθήκες στον κατάλογο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι για τα οχήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις βάσει των κανόνων της συμφωνίας ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά, οι εισαγωγείς μπορούν να καταβάλουν δασμό 25% μόνο για το περιεχόμενο της παραγγελίας που δεν έχει κατασκευαστεί στις ΗΠΑ.
«Δεν πιστεύω πως έχω ποτέ χρησιμοποιήσει τη λέξη αβεβαιότητα τόσο πολύ και το μόνο που ξέρω είναι ότι οι δασμοί δεν θα κάνουν καλό στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, λίγες ώρες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει δασμούς.
Η ΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει αντί-μετρα για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, ενώ πληθαίνουν στον ευρωπαϊκό Τύπο τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αντεπίθεση της ΕΕ πλήττοντας μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμμάχων του Τραμπ, όπως ο Έλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος.
Παράλληλα, πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις ότι δοκιμάζεται η ενότητα των 27 καθώς η Ιρλανδία αναμένεται να δεχθεί «άνισο βάρος δασμών» λόγω της κυριαρχίας του αμερικανικού τεχνολογικού τομέα στο Δουβλίνο.
«Θα είναι αρνητικό σε όλο τον κόσμο. Ο αντίκτυπος εξαρτάται από το εύρος των προϊόντων που στοχεύονται, από το πόσο διαρκεί, αν υπάρχουν ή όχι διαπραγματεύσεις», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι οι δασμοί αποδεικνύονται επιβλαβείς, ακόμη και για εκείνους που τους επιβάλουν και οδηγούν σε τραπέζια διαπραγματεύσεων.
«Σίγουρα μπαίνουμε πια σε ένα περιβάλλον όπου οι δασμοί ενδέχεται να απειλούν συνολικά τις παγκόσμιες διεθνείς οικονομικές σχέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα, κατά την ενημέρωση της Βουλής. «Ο παγκόσμιος χάρτης των γεωπολιτικών συμφερόντων αναδιατάσσεται, συχνά με τρόπο δραματικό, με πολέμους οι οποίοι πλέον αμφισβητούν σύνορα και διεθνές δίκαιο αλλά και με δασμούς» ανέφερε.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επέμεινε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει «συμφέρουσες ρυθμίσεις σε εταιρείες που θα παράγουν προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες».«Σίγουρα, ο πρόεδρος είναι πάντα έτοιμος να δεχθεί ένα τηλεφώνημα, είναι πάντα έτοιμος για μια καλή διαπραγμάτευση, αλλά είναι πολύ επικεντρωμένος στο να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και να διασφαλίσει ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι θα έχουν δίκαιη μεταχείριση»
Προτεραιότητα είναι ο διάλογος, δήλωσε ο Ολαφ Γκιλ, εκπρόσωπος για θέματα εμπορίου της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι «η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει μιλήσει με όλους τους ηγέτες της ΕΕ, έτσι ώστε να έχουμε πραγματικά μια συντονισμένη απάντηση».
ΑΘΗΝΑ 984