Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων των αποδήμων ψηφοφόρων από τη δεξαμενή του υπουργείου Εσωτερικών στον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ, που αποκαλύφθηκε μετά τα emails που έλαβαν απόδημοι από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, δίχως να της έχουν δώσει τα στοιχεία τους.
Μέσα σε λίγες ώρες, κατατέθηκαν δεκάδες αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου, φέρνοντας σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση, που επιχείρησε να εκτονώσει τις αντιδράσεις με την καρατόμηση μέσω παραίτησης του γενικού γραμματέα του υπουργείου εσωτερικών και το «κόψιμο» (οικειοθελώς) από την ευρωλίστα της ΝΔ, της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.
Δεκάδες αγωγές και εξώδικα
Την πρώτη εντολή για αγωγή κατέθεσε μια κάτοικος Ολλανδίας η οποία είχε υποβάλει τα στοιχεία της για την εγγραφή της στον εκλογικό κατάλογο προκειμένου να ασκήσει το συνταγματικό δικαίωμά της στην ψηφοφορία των εθνικών εκλογών του 2023. Ακολούθησαν μέσα σε λίγες ώρες πολλές ακόμη.
Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1, ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, δικηγόρος που εκπροσωπεί απόδημους που κατέθεσαν αγωγή, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 30 αγωγές, οι οποίες στρέφονται κατά του υπουργείου Εσωτερικών, ζητώντας αποζημίωση διότι «δεν προστάτευσε τα προσωπικά δεδομένα που έδωσαν οι πολίτες για να πάρουν μέρος στις εκλογές».
Ταυτόχρονα, όπως ενημέρωσε ο ίδιος, έχουν αποσταλεί εξώδικα και προς την ευρωβουλευτή της ΝΔ, προκειμένου να δώσει απαντήσεις για ποιον λόγο κατείχε τα προσωπικά δεδομένα εκλογέων.
Παράλληλα επεσήμανε ότι οι αγωγές έχουν γίνει από πολίτες που ήταν στις λίστες για τις εκλογές του 2023, όμως υπάρχουν αμφιβολίες από κάποιους απόδημους και για τις φετινές λίστες.
Συνέχισε λέγοντας «Το email είναι απόρρητο και δεν χορηγείται στα κόμματα. Κάποιοι έχουν ανησυχήσει για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών. Είναι άνθρωποι από το εξωτερικό που πρόκειται να ψηφίσουν και στις εκλογές που έρχονται. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν δηλώσει ότι θέλουν να χρησιμοποιηθεί το email τους από την κυρία Ασημακοπούλου».
Οι επόμενες κινήσεις
Στην πρώτη αγωγή που κατατέθηκε από κάτοικο Ολλανδίας, η ενάγουσα επικαλείται παραβίαση των άρθρων 5, 6, 12 και κυρίως 32 παρ. 4 του GDPR, με έμφαση στην παράλειψη του Ελληνικού Δημοσίου να διασφαλίσει ότι πρόσωπα που έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα ενεργούν μόνο κατ’ εντολή του υπεύθυνου επεξεργασίας και ζητά από το Ελληνικό Δημόσιο «χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ποσού 20.000 ευρώ, έντοκα από την επίδοση της αγωγής και μέχρι την εξόφληση».
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA πρώτα αναμένεται να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα αλλά και η έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και μετά να αποφασιστεί εάν πρόκειται να κινηθούν εναντίον φυσικών προσώπων, όπως ο Νίκος Θεοδωρόπουλος, γραμματέας αποδήμων της Ν.Δ., και ο παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.
Στο μεταξύ, μετά την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που ανακοίνωσε διεξαγωγή έρευνας παραγγέλθηκε και διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης.Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως έχουν διαπραχθεί και από ποια πρόσωπα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο εισαγγελέας αλλά και η Αρχή διερευνούν τα πάντα, χωρίς να περιοριστούν στα όσα ανέφερε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, για τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα του Μαξίμου.
Πηγή: in.gr