Μια επαναστατική τεχνολογία που δίνει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε υψηλές ταχύτητες και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος δοκιμάζεται με επιτυχία σε δύο αφρικανικές χώρες. Η τεχνολογία αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της X Development, μια θυγατρική εταιρεία της Alphabet που είναι η μητρική εταιρείας της Google.
Στόχος είναι να αποκτήσουν χαμηλού κόστους ποιοτική πρόσβαση στο Διαδίκτυο περιοχές που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Η τεχνολογία ονομάστηκε WOC (wireless optical communications) και όπως λέει το όνομα της προσφέρει ασύρματες οπτικές επικοινωνίες. Πιο συγκεκριμένα η τεχνολογία προσφέρει πρόσβαση στο Internet και μάλιστα σε υψηλές ταχύτητες μέσω δεσμών φωτός.
Έχουν ξεκινήσει δοκιμές της νέας τεχνολογίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Δημοκρατία του Κονγκό. Το νέο σύστημα έχει τοποθετηθεί στις πρωτεύουσες των δύο χωρών την Κινσάσα και τη Μπράζαβιλ. Σε διάστημα 20 ημερών η τεχνολογία αυτή μετέδωσε 700 terabytes δεδομένων.
«Αν και δεν αναμένουμε να έχουμε την τέλεια απόδοση σε όλες τις καιρικές συνθήκες είμαστε βέβαιοι ότι το σύστημα αυτό θα προσφέρει υψηλού επίπεδου σύνδεση στο Διαδίκτυο στους 17 εκατομμύρια κατοίκους των δύο πόλεων» αναφέρει η ομάδα των τεχνικών της Alphabet που έχει αναλάβει την εγκατάσταση του συστήματος στις δύο αφρικανικές χώρες. Ο γίγαντας του Διαδικτύου συνεργάζεται με δύο ακόμη εταιρείες, την Econet Group και την Liquid Telecom για να προσφέρουν υψηλής ταχύτητας πρόσβαση στο Internet στις περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής και επόμενη χώρα που θα υποδεχθεί τη νέα τεχνολογία είναι η Κένυα.
Το σύστημα βασίζεται στην εγκατάσταση σε διάφορα σημεία κάθε περιοχής συσκευών τις οποίες οι δημιουργοί του συστήματος ονομάζουν «φάρους» που επικοινωνούν μεταξύ τους με δέσμες φωτός. Τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στην ομαλή λειτουργία του συστήματος και καλούνται οι τεχνικοί να επιλύσουν είναι η ομίχλη και τα πτηνά που πετώντας διασχίζουν τα σημεία που μεταδίδονται τα οπτικά σήματα διακόπτοντας τα.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr