Δυο χρόνια μετά το ξεχωριστό ορχηστρικό «Πρώτο πιάτο», που μας «σέρβιρε» το 2023, με οκτώ δικές του συνθέσεις για μικρή ορχήστρα με μπουζούκια, ο μουσικός, συνθέτης και ερμηνευτής Τάσος Γιαννούσης, πριν από λίγες μέρες έφτασε στα χέρια μου ο δεύτερος δίσκος του, με τίτλο «Δια φόβου και ελέου», που περιλαμβάνει επτά τραγούδια αυτή τη φορά, σε στίχους της Γεωργίας Παπαδοπούλου, που τραγούδησαν οι Θανάσης Βαλάσκας, Τάσος Γιαννούσης, Χρυσή Παπαγιαννούλη, Νίκος Πλιός και Πάνος Ρεντίφης.
Τα τραγούδια του cd
1) Σαν το «Κοχύλι»* – Νίκος Πλιός & Τάσος Γιαννούσης
2) Ζούμε σαν ξένοι – Νίκος Πλιός
3) Ημέρες της πλημμύρας – Χρυσή Παπαγιαννοπούλου
4) Ποδηλάτες – Θανάσης Βαλάσκας
5) Χελώνα – Τάσος Γιαννούσης & Μικρή Χορωδία
6) Διακοπή ρεύματος – Τάσος Γιαννούσης, Νίκος Πλιός, Χρυσή Παπαγιαννούλη, Νίκος Πλατύραχος
7) Σκόρπιοι μα πολλοί – Πάνος Ρεντίφης
*Πρόκειται για το «Κοχύλι» του Οδυσσέα Ελύτη από τη συλλογή «Τα ρω του έρωτα» (1972).
Παίζουν οι μουσικοί: Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν), Τάσος Γιαννούσης (μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμάς, στρέλα), Μιχάλης Δάρμας (κοντραμπάσο), Γιάννης Δάφνος (μπαγλαμάς), Δημήτρης Κουφογιώργος (μπουζούκι, κλασική κιθάρα, μπαγλαμάς), Μιχάλης Μπακάλης (κρουστά, ντραμς), Γιώργος Παπαδόπουλος (ηλεκτρική, ακουστική και δωδεκάχορδη κιθάρα), Νίκος Πλατύραχος (πιάνο), Νίκος Πλιός (ακουστική κιθάρα, λαούτο) και ο Αντώνης Τζίκας (κοντραμπάσο). Οι ηχογραφήσεις έγιναν από τον Νίκο Πλατύραχο και τον Σωτήρη Ζηλιασκόπουλο, οι μίξεις από τον Γιάννη Μπαξεβάνη, ο σχεδιασμός των εικαστικών από τον Λευτέρη Βαϊόπουλο, η γραφιστική επιμέλεια από τον Στάθη Καμπουράκη, η φωτογράφηση από τον Παναγιώτη Φερέτο και η κυκλοφορία από τις εκδόσεις του Μετρονόμου.
Όπως σημειώνει ο Τάσος Γιαννούσης, ο δίσκος ηχογραφήθηκε όπως παλιά, με ταυτόχρονη δηλαδή ηχογράφηση, με ελάχιστο «overdubbing», προκειμένου να δοθεί η αίσθηση ενός ιδεατού πάλκου, όπου φίλοι παίζουν και φίλοι ακούν.
Ο Tάσος Γιαννούσης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Άρχισε να παίζει τρίχορδο μπουζούκι στην ηλικία των εννέα ετών, μαθητεύοντας δίπλα στον Θανάση Μπάστα ή «Συριανό» και είναι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστήμιου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Τα τελευταία τριάντα χρόνια συνεργάστηκε σαν σολίστας ή τραγουδιστής σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αλλά και στη δισκογραφία, με καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Νίκος Πλατύραχος, η Κατερίνα Τσιρίδου, ο Θοδωρής Κουέλης, η Χρυσή Παπαγιαννούλη, ο Ευάγγελος Ζάχος Παπαζαχαρίου, ο Γιάννης Γιαρός, ο Νίκος Πλιός, τα μουσικά σχήματα «Το Γνωστό Τρίο» και «Ρεμπελέτικο», η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ και άλλοι…
Από την άλλη, η Γεωργία Παπαδοπούλου που υπογράφει τους στίχους των τραγουδιών, είναι διπλωματούχος ξεναγός και ασχολείται συστηματικά με θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και λαϊκού πολιτισμού. Ξεκουράζεται από τα ταξίδια γράφοντας έμμετρα τις σκέψεις της, που φαντάζεται να μελοποιούνται από φίλους της μουσικούς και να ζωντανεύουν από τα χέρια και τις φωνές επίσης φίλων μουσικών. Στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από τους μουσικούς Βασίλη Μασσαλά, Ειρήνη Νερομυλιώτη, Νίκο Πλιό και Περικλή Μπισκίνη και έχει κυκλοφορήσει δίσκο με παιδικά τραγούδια, τα τραγούδια «Της Σοφίας». «Τραγούδια της μοναξιάς» θα χαρακτήριζα τα περισσότερα από τα τραγούδια με τους στίχους της, ένα από αυτά γραμμένο, αν διακρίνω καθαρά, στις καταραμένες μέρες του εγκλεισμού, λόγω της πανδημίας.
Έχοντας ήδη ακούσει τον πρώτο δίσκο του Τάσου Γιαννούση με τα οργανικά, περίμενα και στον δεύτερο να ακούσω ένα υλικό, περίπου, στο ίδιο μουσικό κλίμα. Όντως το «Δια φόβου και ελέου» περιλαμβάνει μια σειρά από «έντιμα» τραγούδια εμφανώς επηρεασμένα από τα ρεμπέτικα και τα παλιά λαϊκά του ’50 και του ‘60, όπως οι «Ποδηλάτες», η «Χελώνα», η «Διακοπή ρεύματος» και οι «Σκόρπιοι μα πολλοί», έχει όμως και τραγούδια όπως τα τρία πρώτα του cd, που, αν και «έλκουν» την καταγωγή τους από το λαϊκό τραγούδι (ειδικά το αργό, ατμοσφαιρικό τσιφτετέλι «Πλημμύρα»), είναι γραμμένα κι ενορχηστρωμένα με «χρώματα κι αρώματα» από τα blues και τη jazz, που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα, παραπέμποντας, σε κάποια σημεία, την δισκογραφική διαδρομή του Στέλιου Βαμβακάρη από τα μέσα του ’90 και μετά, αλλά και του Χρήστου Νικολόπουλου, όπως το πιο πρόσφατο «Ρεμπέτικο και τζαζ στο ίδιο το ποτήρι» από τα δεύτερα «Απρόοπτα» του Νικολόπουλου σε στίχους του Νίκου Αναγνωστάκη.
Στη λίστα μπορείτε να ακούσετε όλα τα τραγούδια στο YouTube.