Στις 30 Σεπτεμβρίου, η εκδήλωση «Να μοιραστούμε και να εμπνευστούμε – Διάλογος Θεάτρου Κίνας Ελλάδας» για το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας Ελλάδας παρουσιάστηκε στο Θέατρο της Πεταλούδας στη Hangzhou της Zhejiang όπου καλλιτέχνες από την Κίνα και την Ελλάδα επικοινώνησαν μεταξύ τους μέσω βίντεο.
Μερικοί ακόμη συμμετέχοντες στην εκδήλωση ήταν ο κύριος Luo Jinlin, πρώην αναπληρωτής κοσμήτορας της Κεντρικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης και Κινέζος ειδήμων στον ελληνικό πολιτισμό του θεάτρου, η κυρία Mao Weitao, Αντιπρόεδρος της Κινεζικής Ένωσης Θεάτρου και διάσημη καλλιτέχνιδα της Όπερας Yue, ο κύριος Li Liuyi, διάσημος Κινέζος θεατρικός σκηνοθέτης και δραματουργός, η κυρία Λυδία Κονιόρδου, πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας και καταξιωμένη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα και ο κύριος Στάθης Λιβαθινός, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας και διεθνώς αναγνωρισμένος θεατρικός σκηνοθέτης. Της εκδήλωσης προήδρευσε η κυρία Luo Tong, σκηνοθέτιδα, ειδήμων στο ελληνικό θέατρο και μέλος της Θεατρικής Ακαδημίας της Σαγκάης.
Η εν λόγω δράση έχει ως στόχο να προσφέρει στους Κινέζους και Έλληνες ειδικούς στο θέατρο μια σκηνή για την ανταλλαγή ιδεών σε διάφορους τομείς και για το πώς να μάθουν ο ένας από τον άλλον μέσα από τον «φακό» του «θεάτρου». Ο διοργανωτής ετοίμασε επίσης ένα καινοτόμο ομώνυμο έργο της Όπερας Yue διασκευασμένο από την αρχαία ελληνική τραγωδία “Οιδίπους Τύραννος” (απόσπασμα). Προκειμένου να αποδοθεί σεβασμός στον αρχαίο πολιτισμό των δύο χωρών, το απόσπασμα από την εκδοχή της όπερας Yue του «Οιδίποδος Τυράννου» δεν παρουσιάζεται μόνο στα θέατρα αλλά κινηματογραφείται και στα Αρχαιολογικά Ερείπια της πόλης Liangzhu, που αποτελούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο κ. Luo Jinlin, ο οποίος παρακολούθησε αυτόν τον διάλογο ως προσκεκλημένος, είναι ο γιος του κ. Luo Niansheng, ενός παγκοσμίου φήμης Κινέζου μελετητή του ελληνικού πολιτισμού. Ο κ. Luo Jinlin έχει μεταφέρει πολλές αρχαίες ελληνικές τραγωδίες σε παραδοσιακές κινεζικές όπερες, οι οποίες έχουν παιχτεί σε πολλές χώρες. Σε αυτόν τον διάλογο, ο κ. Luo Jinlin μοιράστηκε τα συναισθήματα και την εμπειρία του από αυτά που ο Πρόεδρος Xi Jinping ανέφερε στο υπογεγραμμένο άρθρο που δημοσίευσε κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2019 – «Ας λάμψει η σοφία των αρχαίων πολιτισμών στο μέλλον». Μετά από αυτό, ο κ. Luo μίλησε επίσης για τη μίξη του ανατολικού και του δυτικού δράματος. Η κα Λυδία Κονιόρδου μοιράστηκε την εμπειρία της διδασκαλίας της στην Θεατρική Ακαδημία της Σαγκάης, με στόχο να διερευνήσει τις ομοιότητες και τις διαφορές στην παράσταση του θεάτρου και την εκπαίδευση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα. Ο κ. Στάθης Λιβαθινός, ο οποίος προσκλήθηκε να σκηνοθετήσει την αρχαία ελληνική τραγωδία Αγαμέμνων για το Εθνικό Θέατρο της Κίνας, μοιράστηκε τη δημιουργική του εμπειρία στη διαπολιτισμική και διασυνοριακή πρακτική στη δραματική τέχνη.
Στο πλαίσιο της παράστασης παίχτηκε το βίντεο του αποσπάσματος από την εκδοχή του «Οιδίποδος Τυράννου» στην όπερα Yue, που δημιουργήθηκε από κοινού από τον κ. Li Liuyi και την κα Mao Weitao, που έπαιξε τον ρόλο του Οιδίποδος Τύραννου.
Η κυρία Mao Weitao αντάλλαξε ιδέες για την «δια-φυλική υποκριτική» αναδεικνύοντας την ομοιότητα, τη σύνδεση και τη συγγένεια μεταξύ των αρχαίων θεατρικών τεχνών της Κίνας και της Ελλάδας. Ο κ. Li Liuyi εξήγησε επίσης στην εκδήλωση το θέμα της “επιστροφής στον κλασικό πολιτισμό”.
Η εν λόγω δράση είναι ένα πρόγραμμα πολιτιστικής ανταλλαγής που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας- Ελλάδας με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Φιλοξενήθηκε από κοινού από το Γραφείο Πληροφοριών της Λαϊκής Κυβέρνησης της επαρχίας Zhejiang, το Επαρχιακό Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού της Zhejiang, το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας και την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα και συν- διοργανώθηκε από την Εταιρία Πολιτιστικής Δημιουργικότητας και την Επαγγελματική Ακαδημία Τέχνης της Zhejiang.
Μετά τον διάλογο, ο Li Gao, Διευθυντής του Γραφείου Πληροφοριών της Λαϊκής Κυβέρνησης της επαρχίας Zhejiang και ο Xu Peng, υποδιευθυντής του Επαρχιακού Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού της Zhejiang, πραγματοποίησαν σύντομες ομιλίες για να συγχαρούν την επιτυχία της εκδήλωσης. Στη συνέχεια, ειδικοί στον τομέα του θεάτρου από την Κίνα και την Ελλάδα αντάλλαξαν ιδέες με το φοιτητικό κοινό τόσο διαδικτυακά όσο και στον χώρο της εκδήλωσης.
Οι σπουδαίοι αρχαίοι πολιτισμοί είναι όλοι ίδιοι, γνωστοί και φιλικοί μεταξύ τους. Το «Να μοιραστούμε και να εμπνευστούμε», Διάλογος Θεάτρου Κίνας Ελλάδας για το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας Ελλάδας 2021 είναι ένας διάλογος με την τέχνη, τον πολιτισμό, την ιστορία και ιδιαίτερα, το μέλλον. Με τις ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση στα θέατρα, η εκδήλωση δείχνει στον κόσμο την ομορφιά της αρμονίας των δύο μεγάλων αρχαίων πολιτισμών.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ