Με ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών και masterclasses, το σημαντικό φεστιβάλ κλασικής μουσικής «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» μας υποδέχεται ξανά στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα από 27 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου. Αφήνοντας πίσω μια δύσκολη χρονιά εγκλεισμού και συναυλιακής απαγόρευσης, οι Διεθνείς Μουσικής Ημέρες Καλαμάτας δίνουν ξανά την ευκαιρία στη μουσική να εμπνεύσει και να συναρπάσει το κοινό.
Το Φεστιβάλ παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι επτά συναυλίες από την κλασική ως την τζαζ και από την ιστορικά τεκμηριωμένη εκτέλεση ως τη σύγχρονη δημιουργία, με διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες και σύνολα. «Από τη γέννηση του φεστιβάλ, ο στόχος μας ήταν να αποτελέσει η Καλαμάτα έναν ‘τόπο’ συνάντησης και ανταλλαγής ανάμεσα σε Έλληνες και αλλοδαπούς καλλιτέχνες αλλά ταυτόχρονα και μια αλληλεπίδραση με τους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Καλαμάτας. Γενεσιουργός στόχος ήταν η σύμπραξη και η αλληλεπίδραση νέων -κυρίως- καλλιτεχνών που προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες και εμπειρίες. Φέτος και πάλι ο χαρακτήρας του προγράμματος ακολουθεί αυτή την πρακτική», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στάθης Γυφτάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας & Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, ιδρυτικό μέλος του Φεστιβάλ. Όσο για το πόσο το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος, ο ίδιος τονίζει: «Η πόλη της Καλαμάτας έχει πραγματικά αγκαλιάσει το φεστιβάλ από τη γέννησή του και αυτό αποδεικνύεται από το πλήθος των ακροατών, αλλά για μας το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε και αρκετούς ακροατές όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από όλον τον κόσμο. Άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους στόχους μας, δηλαδή να γίνει η Καλαμάτα ένας διεθνής πολιτιστικός προορισμός, όχι μόνο για τον χορό αλλά και για τη μουσική».
Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης και στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, δυο μοναδικοί χώροι που συμβάλλουν στη μυσταγωγία της κλασικής μουσικής. «Δυστυχώς οι υγειονομικές συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε φέτος τους χώρους του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Είμαστε υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουμε όλες τις συναυλίες σε εξωτερικούς χώρους όπου συχνά δεν είναι και οι καταλληλότεροι γι’ αυτή τη μουσική. Η Καλαμάτα έχει πάνω από 10 ‘κλειστούς’ χώρους για εκδηλώσεις αλλά δυστυχώς υπολείπεται ανοιχτών χώρων», σημειώνει ο κ. Γυφτάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και συνεχίζει: «Το Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης είναι φυσικά ένας υπέροχος και μυσταγωγικός χώρος και είμαστε ευτυχείς για τη δυνατότητα της χρήσης του, αλλά δεν είναι στην ουσία στην Καλαμάτα. Για μας είναι κάτι αντίστοιχο με την Επίδαυρο και το Φεστιβάλ Αθηνών. Από την άλλη το κάστρο της πόλης είναι πολύ όμορφο και η εικόνα της πόλης, της θάλασσας και του βουνού προσθέτουν σε μυσταγωγία αλλά δυστυχώς είναι εκτεθειμένο σε θορύβους. Ευτυχώς όλες οι ‘αντιξοότητες’ ξεχνιούνται με την πρώτη νότα της συναυλίας και αυτό που μένει είναι η μυσταγωγία και η απόλαυση της μουσικής…».
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τελεί υπό τη χορηγία και αιγίδα του ΥΠΠΟΑ. Μέγας Χορηγός του Φεστιβάλ είναι το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια. Το Φεστιβάλ στηρίζεται, επίσης, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. «Εύχομαι το Φεστιβάλ να εξακολουθεί να έχει την στήριξη από τον Δήμο της πόλης και από τους πολίτες, αλλά φυσικά και την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας και των χορηγών. Παρακαταθήκη για το μέλλον μας, αποτελεί πάντα η σημαντική στήριξη του ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια που μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε. Αυτό το φεστιβάλ, από τη δημιουργία του, αγκαλιάσθηκε με πολλή αγάπη και φροντίστηκε με μεράκι και πάθος. Ευχή όλων μας είναι να παραμείνει ως έχει», επισημαίνει ο κ. Γυφτάκης. Και καταλήγει: «Μερικές φορές η γιγάντωση ενός φεστιβάλ έχει σαν συνέπεια την αποστασιοποίηση και την αποξένωσή του από το κοινό. Όνειρό μας είναι να παραμείνει το φεστιβάλ ένας ζεστός πυρήνας ‘εκλεκτικών’ συναντήσεων όπου όλοι μαζί, οργανωτές, καλλιτέχνες, επισκέπτες, μαθητές και κοινό να απολαμβάνουμε την ποιοτική μουσική σαν μια μεγάλη συντροφιά. Μια συντροφιά που έχει να μοιραστεί, με τον δέοντα σεβασμό, τις μουσικές της ιστορίες».
Σημειώνεται ότι, δεδομένων των συνθηκών, το φετινό 5ο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί χωρίς masterclasses με διεθνές προφίλ. Μένοντας, όμως, πιστό στην αποστολή του και θέλοντας να ενδυναμώσει τις υπαρκτές δυνατότητες μουσικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, προσφέρει δωρεάν μαθήματα σε ταλαντούχους σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας: 24 – 26 Ιουλίου και 30 – 31 Ιουλίου από την Αλεξία Μουζά (Μasterclass πιάνου), τον Felix Froschhammer (Masterclass βιολιού), τον Ηλία Σδούκο (Masterclass βιόλας) και την Indira Rahmatulla (Masterclass βιολοντσέλου). Οι ενδιαφερόμενοι μουσικοί, εκτός του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, μπορούν να συμμετάσχουν, εφόσον επικοινωνήσουν με το φεστιβάλ μέσω email info@kalamatamusicdays.com. Τα μαθήματα είναι ανοιχτά προς παρακολούθηση του κοινού.
Το πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ στο: https://kalamatamusicdays.com/concerts-gr/
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ