Το πρόγραμμα ανάδειξης του Αδριάνειου υδραγωγείου Cultural HIDRANT, με επικεφαλής τον, βρέθηκε στο επίκεντρο του δικτύου Hydro-Heritage Cities κατά το διήμερο εργαστήριο, 16 & 17 Ιανουαρίου. Τη δράση διοργάνωσε ο Δήμος των βορείων προαστίων φιλοξενώντας τους εκπροσώπους των πέντε ευρωπαϊκών πόλεων που συμμετέχουν, πέρα από το Χαλάνδρι: Ρώμη (Ιταλία), Σομπόρ (Σερβία), Ρούσελαρε (Βέλγιο), Σέρπα (Πορτογαλία) και Έλτσε (Ισπανία).
Ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας
Το «Hydro-Heritage Cities» συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος URBACT, έχει διάρκεια 2 χρόνων συνολικής χρηματοδότησης, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις συμμετέχοντες, 549.930 ευρώ.
Σκοπός του εγχειρήματος είναι, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή Χαλανδρίου, η μετάδοση της τεχνογνωσίας, μεθόδου και καινοτομίας που προέκυψαν από το πρόγραμμα Cultural HIDRANT σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Οι περιοχές που συμμετέχουν μοιράζονται χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς σχετιζόμενα με το στοιχείο του νερού και όπως σημειώνεται, θέλουν να αναδείξουν μέσω αυτών των ιστορικών τους τόπων ή κτηρίων το ρόλο του νερού στην ανάπτυξη, ταυτότητα και ιστορία της κάθε πόλης.
Σύμφωνα με τον Δήμο Χαλανδρίου, η ανταλλαγή γνώσης και η συνεργασία ανάμεσα στις συμμετέχουσες πόλεις αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του προγράμματος URBACT, ώστε κάθε πόλη να μπορέσει να προσαρμόσει τη μεθοδολογία και εμπειρία του Cultural HIDRANT στα δεδομένα και τις ανάγκες της. Πρώτο στάδιο αυτής της διαδικασίας, με βάση την ίδια ενημέρωση, είναι αφενός η κατανόηση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και στόχων της εκάστοτε περιοχής και αφετέρου η όσο το δυνατό πιο «βαθιά» κατανόηση της ολοκληρωμένης προσέγγισης και συμμετοχικής μεθοδολογίας στο σχεδιασμό και υλοποίηση ανάδειξης του Αδριάνειου.
Τους εκπροσώπους των πέντε πόλεων υποδέχτηκε και χαιρέτησε στο ξεκίνημα των εργασιών του εργαστηρίου ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Αλέξης Μαυραγάνης. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, συνολικά 13 άτομα, ήταν ο αντιδήμαρχος της Σέρπα υπεύθυνος για θέματα ύδρευσης, ο επικεφαλής του τμήματος δημοσίων έργων & ύδρευσης της Ρούσελαρε, όπως και ευρωπαϊκών προγραμμάτων μαζί με συνεργάτες τους.
Επίσκεψη στα σημεία των αναπλάσεων
Το πρόγραμμα των διήμερων εργαστηρίων ήταν, όπως σημειώνεται, αποτέλεσμα συνεργασίας της ομάδας Cultural HIDRANT του Δήμου Χαλανδρίου με την ειδική σύμβουλο του URBACT για το δίκτυο Hydro-Heritage Cities, Sandra Rainero. Αυτό περιλάμβανε εξίσου επισκέψεις στα σημεία ανάπλασης και ανάδειξης του υδραγωγείου, όπως και παρουσιάσεις και εμβάθυνσης στις ποικίλες μεθόδους και πρακτικές του προγράμματος (π.χ. διαδικασία ίδρυσης της Αδριάνειας Κοινότητας Χαλανδρίου, ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων, χρήση πολιτιστικών δράσεων, εμπλοκή σχολείων κλπ.).
Η πρώτη μέρα της συνάντησης του δικτύου αφιερώθηκε στα κατασκευαστικά έργα και στις επί τόπου επισκέψεις στους χώρους των αναπλάσεων, όπου οι ξένες αντιπροσωπείες ξεναγήθηκαν από τους εκπροσώπους του Δήμου αλλά και των εταίρων του Cultural HIDRANT, της ΕΥΔΑΠ, του αρχιτεκτονικού γραφείου Θ. Παπαγιάννης και Συνεργάτες, του Συνεταιρισμού Commonspace, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Η δεύτερη ημέρα στάθηκε στις υπόλοιπες πλευρές του Cultural HIDRANT (ανάδειξη ιστορίας του υδραγωγείου, πολιτιστικές δράσεις, συμμετοχικά εργαστήρια, σύσταση Αδριάνειας Κοινότητας) για τις οποίες μίλησαν σε βάθος οι συνεργάτες από το Med-ΙΝΑ, το ΙΠΑ της Παντείου, την ΑΜΚΕ Urban Dig – Όχι Παίζουμε, την Commonspace.
Τέλος η συνάντηση ασχολήθηκε με θέματα συντονισμού των επόμενων βημάτων του δικτύου Hydro-Heritage Cities προς την πορεία σύνταξης και ωρίμανσης επενδυτικών σχεδίων από κάθε πόλη και ενός πλάνου συνέχειας του Cultural HIDRANT από τον Δήμο Χαλανδρίου.