Ο προσφυγικός Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας από την αρχή του έτους έχει πραγματοποιήσει σειρά δράσεων και εκδηλώσεων μνήμης, με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.
Μέσα από το θέατρο, τη μουσική, το χορό και το τραγούδι, αποτυπώνεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο η ζωή στις αλησμόνητες πατρίδες, ο ξεριζωμός, το αίσθημα της απώλειας, της νοσταλγίας, η προσφυγιά αλλά και η ενσωμάτωση μετέπειτα στον ελλαδικό χώρο.
Πρόγραμμα μεγάλο μέρος του οποίου συνδιοργανώνεται με την Ι.Μ. Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου & Χαλκηδόνος.
Οι εκδηλώσεις του Δήμου συνεχίζονται και κορυφώνονται κατά τον μήνα Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένα τις προσεχείς ημέρες ακολουθούν:
Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30 στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, η συναυλία «ΞΕΝΕ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ». Με τους ΤΑΚΙΜ, την Ελένη Βιτάλη, τον Ζαχαρία Καρούνη και την Σοφία Παπάζογλου.
Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30 στον πολυχώρο Δροσίνη στη Νέα Χαλκηδόνα, η μουσικοθεατρική παράσταση «ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ». Με τους Γιάννη Διονυσίου, Δανάη Λουκάκη και Σόλωνα Τσούνη. Με όχημα γνωστά τραγούδια αλλά και πρωτότυπες συνθέσεις του Θοδωρή Λεμπέση.
Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30 επίσης στον πολυχώρο Δροσίνη της Νέας Χαλκηδόνας, η θεατρική παράσταση «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ». Σε σκηνοθεσία του Λεωνίδα Λοϊζίδη και πρωταγωνιστές τους Χάρη Εμ. Αγγουράκη, Τάνια Τρύπη, Σταύρο Νικολαΐδη, Χρήστο Κάλοου, Παναγιώτη Πετράκη, Κωνσταντίνα Σιλέβρη, Μαριλού Πανουτσοπούλου.
«Με αφορμή την συμπλήρωση των 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων ελλήνων από την Ιωνική γη, προσδοκούμε, από την αρχή του έτους, ως Δήμος, ως μία μεγάλη προσφυγική γειτονιά, όπως είναι η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα, να παρουσιάσουμε πτυχές από την ιστορική μας παρακαταθήκη και τις παραδόσεις μας.
Να παρουσιάσουμε στις νεότερες γενιές, στα παιδιά και στα εγγόνια μας τα γεγονότα εκείνα, να αποτυπώσουμε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο, πώς οι Μικρασιάτισσες και οι Μικρασιάτες, περνώντας στην από ‘δω πλευρά του Αιγαίου κατάφεραν με πλείστες όσες αντιξοότητες και δυσκολίες να σταθούν στα πόδια τους. Να ξεδιπλώσουμε το νήμα της ιστορίας, να δούμε πως οι άνθρωποι εκείνοι εγκαταλείποντας τις πατρογονικές εστίες τους, ερχόμενοι σε τούτα εδώ τα χώματα, στη νέα τους πατρίδα, κουβάλησαν στα μπογαλάκια τους, περισώζοντάς τη, μια σπουδαία κληρονομιά.
Κατεστραμμένοι και κατατρεγμένοι, όχι όμως με άδεια χέρια… Να γνωρίσουν οι νέοι και οι νέες των πόλεών μας πως οι πρόγονοί μας λ.χ. από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας, αναχωρώντας και αφήνοντας πίσω τους την αγιασμένη τους γη, πρόλαβαν να περισώσουν την εφέστια εικόνα της Παναγίας, την οποία και μετέφεραν στην φτωχή τότε Νέα Φιλαδέλφεια, στην οποία έκτισαν, αρχικά έναν ξύλινο ναό το 1926, κι έπειτα έναν περίλαμπρο το 1936, ο οποίος και εγκαινιάστηκε από τον Μαδυτινό μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο Παπαδόπουλο. Μια γενιά που με βεβαιότητα μπορούμε σήμερα να πούμε πως κατάφερε να κουβαλήσει, μνήμες, συνήθειες αλλά και έναν σπουδαίο πολιτισμό. Την ιστορική μνήμη και τα διδάγματα που εκπορεύονται από αυτή, δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να περάσουν στην λήθη και εν τέλει να ξεθωριάσουν και να απαξιωθούν, είναι υποχρέωση και συνάμα καθήκον μας να τα κρατήσουμε αναλλοίωτα και ζωντανά, ώστε να καθοδηγούν τις προθέσεις, τις πράξεις, τις σκέψεις και τα βήματά μας», αναφέρει στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος.
Να σημειωθεί τέλος πως το Ιερό Μνημόσυνο και η κατάθεση στεφάνων στο «Μνημείο Μικρασιατών & Αλησμόνητων Πατρίδων» του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, θα πραγματοποιηθούν όπως κάθε χρόνο στον Δήμο, την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου (2/10) (Εορτή Υπεραγίας Θεοτόκου Βουρλιωτίσσης), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Ν.Φ. – Ν.Χ. «Οι Aλησμόνητες Πατρίδες»