Την ανάκληση της πρεσβεύτριας της Ισπανίας στην Αργεντινή «επ’ αόριστον για διαβουλεύσεις» ανακοίνωσε χθες η Μαδρίτη κατηγορώντας τον πρόεδρο Χαβιέρ Μιλέι πως προσέβαλε την Ισπανία και τον πρωθυπουργό της Πέδρο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη πρωτεύουσα της χώρας της Ιβηρικής.
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες, καταδίκασε όσα «εξαιρετικά βαριά» είπε ο Αργεντίνος πρόεδρος κάνοντας λόγο για επίθεση «άνευ προηγουμένου στην ιστορία των σχέσεων» της Ισπανίας και της Αργεντινής και καλώντας τον Μιλέι να ζητήσει συγγνώμη αλλιώς θα λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα.
«Είναι απαράδεκτο πρόεδρος εν ενεργεία, που επισκέπτεται την Ισπανία, να προσβάλλει τη δημοκρατία μας» και «τον λαό μας», πρόσθεσε, μιλώντας για καταπάτηση κάθε «διπλωματικού εθίμου» και των «των πιο θεμελιωδών κανόνων συνύπαρξης των χωρών».
Το Μπουένος Άιρες αντέδρασε κρίνοντας πως είναι ο Πέδρο Σάντσεθ αυτός που θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για όσα είπε η ισπανική κυβέρνηση για τον Χαβιέρ Μιλέι. «Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Καμία. Θεωρώ, απεναντίας, ότι η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για όσα είπε από τον Μιλέι», ανέφερε ο υπ. Εσωτερικών της Αργεντινής, Γκιγιέρμο Φράνκος, στο τηλεοπτικό δίκτυο TN.
Τι προηγήθηκε
Ο πρόεδρος της Αργεντινής, σε ανοικτή σύγκρουση εδώ και εβδομάδες με την ισπανική κυβέρνηση, έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Europa Viva 24», που οργάνωσε το κόμμα της ισπανικής άκρας δεξιάς Vox, με τον ίδιο τιμώμενο προσκεκλημένο.
Ο Μιλέι επιτέθηκε στην ομιλία του, όπως συνηθίζει, στον «σοσιαλισμό» και στα κόμματα της κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, καθώς και στη σύζυγο του Ισπανού πρωθυπουργού, την Μπεγόνια Σάντσεθ, χαρακτηρίζοντάς τη, χωρίς να την κατονομάσει, ως «διεφθαρμένη», επειδή διεξάγεται σχετική έρευνα σε βάρος της.
«Οι παγκόσμιες ελίτ δεν συνειδητοποιούν σε ποιο βαθμό μπορεί να είναι καταστροφική η εφαρμογή των ιδεών του σοσιαλισμού. Δεν γνωρίζουν το είδους της κοινωνίας και της χώρας που μπορεί να δημιουργήσει και το είδος των ανθρώπων που αγκιστρώνονται στην εξουσία και το επίπεδο καταχρήσεων που μπορεί να δημιουργήσει».
Αναφέρθηκε επίσης εμμέσως στην ανακοίνωση του Σάντσεθ που ανέστειλε όλες τις δραστηριότητές του για πέντε ημέρες, για να εξετάσει το εάν θα υπέβαλε την παραίτησή του ή όχι, αφού άρχισε να διενεργείται από την ισπανική δικαιοσύνη προκαταρκτική έρευνα για «άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος» και «διαφθορά» σε βάρος της συζύγου του.
Επικρίθηκαν έντονα από τον επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Άλβαρες, ο οποίος υπενθύμισε πως ο Μιλέι «έγινε δεκτός με καλή πίστη στην ισπανική πρωτεύουσα» και αντιμετωπίστηκε «με τον οφειλόμενο σεβασμό».
Στήριξη στη Μαδρίτη από την Ισπανία
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Τζουζέπ Μπορέλ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ισπανικής κυβέρνησης. «Οι επιθέσεις εναντίον συγγενών πολιτικών ηγετών δεν έχουν θέση στον πολιτισμό μας: τις καταδικάζουμε και τις απορρίπτουμε, ειδικά όταν γίνονται από εταίρους μας», τόνισε.
Ο Μιλέι από την πλευρά του επέμεινε, μεταφορτώνοντας σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης το βίντεο της ομιλίας του που συνόδευσε με σύντομο σχόλιο: «επειδή κάποιοι θέλουν να καλύψουν τον ήλιο με τα χέρια τους (…) να τα λόγια μου που προσπαθείτε τόσο απελπισμένα να αποκρύψετε».
Η πολεμική ξέσπασε την τρίτη και τελευταία ημέρα της επίσκεψης που έκανε στην Ισπανία ο Μιλέι, ο οποίος δεν συναντήθηκε ούτε με τον βασιλιά Φίλιππο Στ΄, ούτε με τον Σάντσεθ, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του κεντροαριστερού Σέρχιο Μάσα στις προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή.
Καταγράφτηκε μόλις δυο εβδομάδες έπειτα από προηγούμενη διπλωματική θύελλα, την οποία είχε πυροδοτήσει σε εκείνη την περίπτωση ο υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας, ο Όσκαρ Πουέντε, αφήνοντας να εννοηθεί, αφού είδε τον πρόεδρο της Αργεντινής στην τηλεόραση, πως ο Μιλέι κάνει χρήση ναρκωτικών.
Η προεδρία της Αργεντινής αντέδρασε κατηγορώντας τον Σάντσεθ πως «θέτει σε κίνδυνο τη μεσαία τάξη με τις σοσιαλιστικές πολιτικές του που δεν φέρνουν παρά μόνο φτώχεια και θάνατο». Με τη σειρά της, η Μαδρίτη απέρριψε τις «ανυπόστατες» επικρίσεις του Μπουένος Άιρες. Αυτή η διένεξη χαρακτηρίστηκε «λήξασα» από την προεδρία της Αργεντινής και από τον ίδιο τον Πουέντε, ο οποίος παραδέχθηκε πως διέπραξε «σφάλμα».
πηγή: efsy.gr