Με δύο ξεχωριστές εκθέσεις «καλωσορίζει» τον Πολιτισμό το 2022 η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων: Την «Ειδύλλια Οδός» στο Μηχανουργείο και στο προαύλιό του (σε σύλληψη και επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού) που πλαισιώνεται με έργα σύγχρονης τέχνης 33 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και την έκθεση που είναι αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» (σε επιμέλεια Νικόλαου Καλτσά), την οποία άνοιξε χθες το απόγευμα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Σημειώνεται ότι με την έκθεση αυτή ολοκληρώνεται ο προγραμματισμός δράσεων του Έτους Μελίνα Μερκούρη του ΥΠΠΟΑ.
«Στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας έκανα βόλτα στον Λυκαβηττό, στον Εθνικό Κήπο, στις γωνιές της Αθήνας και δεν ξέρω πώς άρχισε να περνά από το μυαλό μου η εικόνα τι θα μπορούσε να κυκλοφορεί σε εκείνους τους παλιούς χρόνους από έναν χωματόδρομο, όταν οι άνθρωποι μετέφεραν τα προϊόντα στα χέρια ή με τα κάρα. Θα ήταν τα χώματα, ο πηλός, κάποια δέντρα, ξύλα, κάρβουνα… Και άρχισα να σκέφτομαι ποιοι Έλληνες καλλιτέχνες σύγχρονης τέχνης ασχολούνται με αυτά τα υλικά», δήλωσε η Μαρία Μαραγκού στην ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε σε ολιγομελή ομάδα δημοσιογράφων (αντί συνέντευξης Τύπου) στον χώρο της έκθεσης, που ξεκινά σήμερα 18 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 6 Μαρτίου 2022. «Συνολικά μαζεύτηκαν 33 καλλιτέχνες και έγιναν μικρές ενότητες -ο πηλός, το μάρμαρο, το χώμα, το κεντίδι, το χαρτί… Δεν έχουμε στήσει την έκθεση κατά ενότητες, αλλά σύμφωνα με το τι πήγαινε στο μάτι μας, αλλά και πώς επικοινωνούν όλα αυτά τα υλικά μεταξύ τους ώστε να μπορεί ο θεατής να εισπράξει μια γενικότερη εντύπωση», σημείωσε.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Νίκος Αλεξίου / Δημήτριος Αντωνίτσης / Ευγενία Αποστόλου / Αντώνης Βολανάκης / Lynda Benglis / Ζωή Γαϊτανίδου / Βούλα Γουνελά / Μαριάννα Ιγνατάκη / Ανέστης Ιωάννου / Ηλίας Κοέν / Θάνος Κυριακίδης [Blind Adam] / Καλλιόπη Λεμού / Βασιλική Λευκαδίτη / Ελένη Λύρα / Δέσποινα Μεϊμάρογλου / Μιχάλης Μιχαηλίδης / Ευσεβία Μιχαηλίδου / Κωνσταντίνος Παλαιολόγος / Μαλβίνα Παναγιωτίδη / ‘Αγγελος Παπαδημητρίου / Ραϋμόνδος / Δημήτρης Ρεντούμης / Adrián Villar Rojas / Έφη Σπύρου / Δανάη Στράτου / Μάγδα Ταμμάμ / Νάκης Ταστσιόγλου / Nobuko Tsuchiya / Πάνος Φαμέλης / Μάρω Φασουλή / Σωκράτης Φατούρος / Δέσποινα Φλέσσα / Παντελής Χανδρής.
Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, 11.00 – 20.00. (τελευταία είσοδος 19.30). Γενική είσοδος: 5 ευρώ. Μειωμένο εισιτήριο (φοιτητές/άνεργοι/ΑμΕΑ): 3 ευρώ.
«Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς»
Η έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη, που ξεκίνησε επίσης σήμερα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα διαρκέσει έως τις 11 Μαρτίου 2022. Πρόκειται για μια διοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, σε συνεργασία με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Διαρθρωμένη σε τρεις ενότητες (κινηματογράφος, θέατρο, πολιτική), παρουσιάζονται -κάποια για πρώτη φορά- πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, 13 κοστούμια από θεατρικές παραστάσεις και ταινίες, 25 αφίσες από της κινηματογραφικές της επιτυχίες, 37 φωτογραφίες της με μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο Σαλβαντόρ Νταλί, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, η βασίλισσα Ελισάβετ, η Ίντιρα Γκάντι, η Κατρίν Ντενέβ, ο Φελίπε Γκονζάλες, πρωτότυπα σενάρια με ιδιόχειρες σημειώσεις της, έξι ανέκδοτες επιστολές, προσωπικά της είδη, το καμαρίνι της, αλλά και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη.
Από την Τρίτη 18 του μήνα, τυχερή μέρα της Μερκούρη και του Ντασσέν, μιας και 18 γνωρίστηκαν, 18 παντρεύτηκαν, 18 προγραμμάτιζαν της πρεμιέρες της, και ως περίπου τα μέσα Μαρτίου θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε αλλά και να θυμηθούμε διαφορετικές πτυχές της ζωής και της καριέρας της. Σε μια πολύ καλοστημένη έκθεση, σκιαγραφούνται η κινηματογραφική της πορεία, οι ερμηνείες της στο θέατρο αλλά και η αγωνιστική και κοινοβουλευτική της δράση. Συγκινητικές «στιγμές» του αφιερώματος αποτελούν κάποια από τα προσωπικά της αντικείμενα, όπως τα τσιγάρα της, τα καλλυντικά της, η κολόνια της (Chanel No 5), η ρόμπα που φορούσε στην παράσταση του 1978 «Συντροφιά με τον Μπρεχτ», η αλληλογραφία της, το εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Αμερική, το υπηρεσιακό της διαβατήριο, το αντίγραφο του αγαπημένου κόκκινου φουστανιού που είχε σχεδιάσει η Θεώνη Όλντριτζ για τη Μελίνα και το οποίο δεν έλειπε ποτέ από τις αποσκευές της. Το φορούσε στις ομιλίες της, στις πορείες, στις συναυλίες διαμαρτυρίας που έκανε στο εξωτερικό κατά της χούντας μαζί με δεκάδες προσωπικότητες και το οποίο ήθελε, όταν ερχόταν η ώρα, να ταφεί με αυτό. Όπως και έγινε…
Τα εκθέματα προέρχονται από τις συλλογές του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και την ιδιωτική συλλογή Γιώργου Πηλιχού. Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, 11.00 – 20.00. Στην Αίθουσα «Νέοι Φούρνοι» (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων).
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ