Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία την Τρίτη για την απαγόρευση της καταστροφής των απούλητων ρούχων και συμφώνησαν επίσης να καταστήσουν τα αειφόρα προϊόντα τον νέο κανόνα στην ΕΕ, κάνοντας τα να διαρκούν περισσότερο και να είναι ευκολότερα στην επισκευή και την ανακύκλωσή τους , αναφέρει το Agerpres.
Στις 30 Μαρτίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Κανονισμό Οικολογικού Σχεδιασμού για Βιώσιμα Προϊόντα (ESPR) ως μέρος του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για την κυκλική οικονομία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν αυτήν την πρακτική, και οι συν νομοθέτες έχουν θεσπίσει απόλυτη απαγόρευση της καταστροφής απούλητων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και υποδημάτων, με εξαιρέσεις για τις μικρές επιχειρήσεις και μεταβατική περίοδο για τις μεσαίες. Με την πάροδο του χρόνου, άλλοι τομείς θα μπορούσαν να υπόκεινται σε τέτοιες απαγορεύσεις, εάν χρειαστεί. Επιπλέον, οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να αποκαλύπτουν κάθε χρόνο πόσα απούλητα καταναλωτικά προϊόντα διαθέτουν και γιατί. Αυτό αναμένεται να αποθαρρύνει έντονα τις επιχειρήσεις από το να εμπλακούν σε αυτήν την πρακτική.
«Ήρθε η ώρα να τελειώσει το μοντέλο «τραβήξτε, φτιάξτε, πέτα» που είναι τόσο επιβλαβές για τον πλανήτη μας, την υγεία μας και την οικονομία μας. Τα νέα προϊόντα θα σχεδιαστούν με τρόπο ωφέλιμο για όλους, που θα σέβεται τον πλανήτη και θα προστατεύει το περιβάλλον», δήλωσε η εισηγήτρια Alessandra Moretti, μέλος της ομάδας S&D.
Oι Ευρωπαίοι εργοδότες χαιρέτησαν επίσης τη συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα δήλωσαν ότι ανησυχούν για τους νέους διοικητικούς περιορισμούς.
«Ο Κανονισμός για την Πράσινη Ανάπτυξη έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια ισχυρή αγορά για κυκλικά προϊόντα και να επιταχύνει τη μετάβαση», καλωσόρισε ο Markus Beyrer, διευθύνων σύμβουλος της BusinessEurope, ο οποίος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι φοβάται ότι «οι απαιτήσεις πληροφόρησης είναι αδύνατο να επιτευχθούν και θα δημιουργηθούν πρόσθετο κόστος» για τις εταιρείες.
Το κείμενο που διαπραγματεύθηκαν επί αρκετούς μήνες οι νομοθέτες πρόκειται τώρα να εγκριθεί επίσημα από τους ευρωβουλευτές στην ολομέλεια και από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
πηγή: ertnews.gr