Οι διατλαντικές σχέσεις θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες απόψε, σε δείπνο στη Βουδαπέστη στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 7η και την 8η Νοεμβρίου.
Στην επιστολή πρόσκλησης που απηύθυνε στους 27, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για «στρατηγική συζήτηση» για τις διατλαντικές σχέσεις.
«Η σχέση μας με τις ΗΠΑ είναι ουσιαστική και είμαστε έτοιμοι να την εμβαθύνουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τις προτεραιότητές μας σύμφωνα με τη Στρατηγική Ατζέντα, εργαζόμενοι ενεργά προς μια ισχυρή και κυρίαρχη Ευρώπη» σημείωσε.
Επισήμανε ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε τρεις τομείς: τις διμερείς σχέσεις, την ασφάλεια και τη γεωπολιτική —κυρίως την Ουκρανία— και τις παγκόσμιες προκλήσεις και τη διεθνή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί πως συνομίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για πρώτη φορά μετά την επικράτηση του Ρεπουμπλικάνου στις προεδρικές εκλογές της Τρίτης και πρόσθεσε ότι οι δυο τους έχουν «μεγάλα σχέδια για το μέλλον». Ο κ Ορμπαν έχει προεξοφλήσει ότι η νίκη Τραμπ θα αναγκάσει την Ευρώπη να επανεξετάσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία
«Κλήση στο Μαρ-α-Λάγκο. Μόλις είχα την πρώτη μου τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο Τραμπ μετά τις εκλογές. Έχουμε μεγάλα σχέδια για το μέλλον!», διαβεβαίωσε ο κ. Όρμπαν μέσω X.
Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Μισέλ στις συνόδους θα τεθεί το ζήτημα της Γεωργίας και η κατάσταση μετά τις αμερικανικές εκλογές, ενώ θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πρόσφατα εγκριθείσα ισραηλινή νομοθεσία εναντίον της UNRWA, η οποία εάν εφαρμοστεί, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα καταστήσει «αδύνατη την εφαρμογή της εντολής της UNRWA».
«Θα συζητήσουμε ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες στη σχέση μας με το Ισραήλ», συμπλήρωσε.
Στη Βουδαπέστη μεταβαίνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στις δύο συνόδους.
Αύριο Παρασκευή (8η Νοεμβρίου) οι ηγέτες θα εστιάσουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Η Ευρώπη πρέπει να αφυπνισθεί – Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική
“Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική” σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ, εξηγώντας ότι «τα τελευταία 20 χρόνια, το μερίδιο της ΕΕ στο παγκόσμιο ΑΕΠ μειώθηκε στο μισό. Πρέπει να δράσουμε τώρα».
Υπογραμμίζει ότι οι εκθέσεις των (Μάριο) Ντράγκι και (Ενρίκο) Λέτα καλούν για αφύπνιση και η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να το δεχτεί αυτό.
«Διακυβεύεται η ανταγωνιστική επιβίωση της Ένωσης», κρίνει. Παρόντες θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. «Οι συζητήσεις μας, παρουσία του καθηγητή Ντράγκι και της προέδρου Λαγκάρντ, θα καλύψουν συγκεκριμένες στρατηγικές για να αντιστρέψουμε την τρέχουσα πορεία μας και θα επιτρέψουν στις εταιρείες μας να ευημερήσουν — στρατηγικές που προάγουν την καινοτομία, αξιοποιούν τα δυνατά σημεία της ενιαίας αγοράς μας και υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη» καταλήγει ο Σαρλ Μισέλ.
Αυτό που αναμένεται να μονοπωλήσει τις συζητήσεις των ηγετών είναι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, ένα 24ωρο μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Η συζήτηση αυτή άλλωστε αναμένεται να κυριαρχήσει στο δείπνο των 27 σήμερα το βράδυ, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν κοινό βηματισμό.
Αύριο, στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ και του Μάριο Ντράγκι – το θέμα συζήτησης στην ατζέντα είναι η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα με αφορμή την έκθεση Ντράγκι.
Είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν αναλυτικά για την έκθεση του κ. Ντράγκι και θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο για τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας (Διακήρυξη της Βουδαπέστης).
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ήδη μιλήσει για πολύ σημαντικό κείμενο, αναμένεται να τονίσει τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αγαθών κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και η άμυνα, ενώ θα υπογραμμίσει ότι εκ των πραγμάτων η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και τις ευρωατλαντικές σχέσεις.
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη για μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας και για προώθηση των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας – κάτι που τονίζει στην έκθεσή του ο κ. Ντράγκι . Τη διάσταση αυτή είχε τονίσει και στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν για τις διακυμάνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ως στρέβλωση της ενιαίας αγοράς, ο πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει ότι οι φιλοδοξίες της Ευρώπης σε τομείς όπως η άμυνα, δεν πρέπει να είναι σε βάρος άλλων προτεραιοτήτων του προϋπολογισμού, όπως οι πόροι για τη Συνοχή. Με αφορμή μάλιστα τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την ανάγκη η Ευρώπη να κάνει περισσότερα στον τομέα της προσαρμογής (adaptation) στην κλιματική αλλαγή.
ΑΘΗΝΑ 984/ ΑΠΕ ΜΠΕ