Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές σε όλη την Ελλάδα για νέα κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα. Μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 22. Είκοσι από αυτά βρίσκονται στη Θεσσαλία, ένα στην Κόρινθο και ένα στην Αττική.
Μέχρι και σήμερα (30.07.2024) έχουν γίνει συνολικά 10.768 σφαγές σε ζώα που νοσούν από πανώλη και μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν άλλες 2.000. Οι έλεγχοι για τον εντοπισμό των κρουσμάτων, έχουν αυξηθεί.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της επιστημονικής διερεύνησης. Αναμένουμε τα αποτελέσματα που θα μας φέρουν οι κτηνίατροι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα», τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος ο οποίος συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη της Περιφέρειας Αττικής.
Ο υπουργός εξήγησε πως το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο το οποίο ακολουθεί η Ελλάδα, θέλει μετά από κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα να θανατώνεται το ζώο, να γίνεται απολύμανση στη μονάδα και να μπαίνει σε καραντίνα.
«Κάθε φορά που έχουμε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μια μονάδα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων ή υγειονομική ταφή και στη συνέχεια απολύμανση της μονάδας και η καραντίνα της», τόνισε ο γ.γ.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε πως απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή και σφαγή σε όλη την Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε για προληπτικούς λόγους με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανώλης που πλήττει τα μικρά μηρυκαστικά.
ΠΗΓΗ:newsit.gr