Έφυγε από τη ζωή ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Γιώργος Γρηγοριάδης και ιστορικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Ο Γιώργος Γρηγοριάδης είχε εκλεγεί Δήμαρχος την περίοδο 1975-1978 καθώς και την τετραετία 1986-1990, ενώ είχε διατελέσει πολλές δεκαετίες δημοτικός σύμβουλος.
Εκτός από την ιατρική του ιδιότητα στο Ηράκλειο Αττικής, μεταξύ άλλων είχε ιδρύσει στην πόλη και την Πινακοθήκη Γρηγοριάδη.
«Αντίο αγαπημένε μου πατέρα… Εις το επανιδείν…», ήταν το μήνυμα του γιού του, πρώην Βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη στο «Χ».
Ποιος ήταν
Ο Γιώργος Γρηγοριάδης ήταν μια θυελλώδης προσωπικότητα στην πολιτική, στην αυτοδιοίκηση, στην Τέχνη. Την καλύτερη περιγραφή την κάνει ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο «Βήμα» πριν από μερικά χρόνια:
«Γεννήθηκα το 1935 στη ∆ράµα, ήταν µια αρχαία εποχή και απορώ πώς επιβιώνω ακόµη. Οταν γεννήθηκα µε περιέφεραν πάνω σε ένα γαλάζιο µαξιλαράκι για να µε δουν οι περίπου 20.000 κολίγοι του πατέρα µου που ήταν τσιφλικάς, για να δουν όλοι τον διάδοχο της δυναστείας. Όµως ο διάδοχος βγήκε αριστερός.
Πήγα στη στρατιωτική ιατρική σχολή ακριβώς για να “ξεκόψω” από την οικογένειά µου. Οπως καταλαβαίνετε, δεν υπήρχε άλλος αριστερός στη σχολή και µε έτρωγε η µοναξιά. Στα 20 µου, στο δεύτερο έτος, σε ένα έγγραφο της σχολής “έβαλα παύλα εκεί που έπρεπε να συµπληρώσω το θρήσκευµά µου.
Προκλήθηκε σκάνδαλο! Πέρασα από στρατοδικείο, αλλά δεν µε απέλυσαν τελικώς επειδή ήµουν άριστος φοιτητής. Έπειτα υπηρέτησα στο Βασιλικό Ναυτικό ως την 21η Απριλίου 1967. Εκείνη τη µέρα φόρεσα την καλή µου στολή του υποπλοιάρχου και µπήκα στο λεωφορείο των αξιωµατικών κρατώντας την “Αυγή”. Ως το µεσηµέρι µε είχαν αποτάξει. Ήµουν ασφαλώς ενταγµένος στην Ε∆Α και συµµετείχα µε τον Μανόλη Αναγνωστάκη και τον Τίτο Πατρίκιο στο ιστορικό µηνιαίο περιοδικό “Επιθεώρηση τέχνης”, του οποίου έχω όλα τα τεύχη. Επιπλέον, η φεουδαρχική οικογένειά µου µου κληροδότησε µια βιβλιοθήκη 18.000 τόµων από πέντε αιώνες, από τις µεγαλύτερες στην Ευρώπη».
Αναφερόμενος στη δίκη επί χούντας αναφέρει:
«∆ικαστήκαµε 24, αλλά µόνο οι εφτά καταδικάστηκαν. Μας κατηγορούσαν ότι θέλαµε ανατροπή του πολιτεύµατος, ωστόσο εµείς απαντούσαµε πως δεν θέλουµε κάτι τέτοιο – θέλαµε να φύγει η χούντα. “∆ηλαδή να επανέλθει ο βασιλιάς;” ρωτούσαν τότε. Ναι, λέγαµε ότι δεν είχαµε κανένα πρόβληµα. ∆εν είχαν, ωστόσο, πράξεις µας που να αποδεικνύουν απόπειρα ανατροπής του πολιτεύµατος, δεν βάζαµε βόµβες. Εγώ πήγα στη δίκη µε γυαλιά ηλίου γιατί συν τοις άλλοις είχα πάθει και αποκόλληση αµφιβληστροειδούς εκείνη την περίοδο. Ήµουν επίσης και µέσα στο Πολυτεχνείο. Εραψα περίπου 62 ανθρώπους τότε. Είχα περάσει από τη φεουδαρχία στον στρατό για να καταλήξω στην Αριστερά»!
Για την πορεία του στην ιατρική, είχε πει:
«Έχω κάνει περίπου 41.700 εγχειρήσεις, ένα νούµερο που θα έλεγα ότι θα έσπαγε κάθε ρεκόρ Γκίνες αν δεν είχα τόση απέχθεια για τέτοιου είδους διαδικασίες. Χειρουργώ από τότε που εκδιώχθηκα από το Ναυτικό, µε εξαίρεση την περίοδο που ήµουν φυλακισµένος από τη χούντα.
Αποφάσισα να ασχοληθώ µε τη χειρουργική του πρωκτού όταν αγανάκτησα µε τον “αγνωστικισµό” των χειρουργών µπροστά στην πραγµατικά απλή µέθοδο Λονγκ που επινοήθηκε το 1974 και µπορούσε να σώσει έναν άνθρωπο µε αιµορροΐδες από φρικτούς πόνους. Καθώς ήµουν από τους πρώτους και είµαι από τους λίγους – χειρουργώ περίπου 100 σχετικά περιστατικά περισσότερα από όσα όλα τα νοσοκοµεία της Ελλάδας, ετησίως _ άρχισα να γίνοµαι και πλούσιος».
Απαντώντας στην ερώτηση «Ως πότε θα εργάζεστε;», είχε δώσει την παρακάτω απάντηση:
«Εργάζοµαι µε µια περίεργη χαρωπή έννοια, διδάσκω ιατρική σε νέους ανθρώπους και µου αρέσει πάρα πολύ αυτή η δραστηριότητα. Μου αρέσει επίσης να βλέπω κάποιον που παλιά θα έφευγε ανάπηρος από το χειρουργείο και θα παρέµενε στο νοσοκοµείο επί δέκα ηµέρες, τώρα να φεύγει γελαστός το ίδιο µεσηµέρι µετά την εγχείρηση, µε το αυτοκίνητό του. Έχω την απερίγραπτη χαρά του δηµιουργού που βλέπει το έργο του».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξή του στο “Βήμα” (το 2012) εδώ: Η καταιγιστική ζωή του Γιώργου Γρηγοριάδη
Διαβάστε επίσης τη συνέντευξή του στην “Αυγή” (το 2014) εδώ: Γιώργος Γρηγοριάδης: Φοβούνται τον Πολιτισμό επειδή αφυπνίζει…
ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γιώργος Γρηγοριάδης «στη μεταπολίτευση εκλέχθηκε δήμαρχος του δήμου Ηρακλείου Αττικής για δύο θητείες, ενώ διετέλεσε και διευθυντής της Λυρικής Σκηνής Αθηνών».
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «ο Γιώργος Γρηγοριάδης υπήρξε εξαιρετικός γιατρός, αλλά και άνθρωπος με τεράστια κοινωνική προσφορά. Βαθιά πολιτικοποιημένος, ιστορικό μέλος της Ανανεωτικής Αριστεράς, βασανίστηκε άγρια από τη χούντα, ενώ ως χειρουργός γιατρός πραγματοποίησε δεκάδες χιλιάδες επεμβάσεις και είχε χαρακτηριστεί ως «γιατρός των φτωχών».
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνει πως «ήταν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυση του κόμματος, μέχρι το θάνατό του», εκφράζοντας «ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Νέα Αριστερά
«Η Νέα Αριστερά αποχαιρετά με θλίψη και σεβασμό τον Γιώργο Γρηγοριάδη. Τον γενναίο αξιωματικό του Ναυτικού που δήλωσε ”άθεος” στα χρόνια του ”πατρίς-θρησκεία-οικογένεια”. Τον στρατιωτικό γιατρό που αποτάχθηκε από τη δικτατορία. Τον παθιασμένο αγωνιστή της ανανεωτικής αριστεράς.
Το μέλος του πρώτου παράνομου Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ εσωτερικού που συνελήφθη και βασανίστηκε για τις ιδέες του.
Τον χειρούργο γιατρό που δόθηκε ολόψυχα στην επιστήμη του, μετέφερε στην Ελλάδα πρωτοπόρες μεθόδους και δημιούργησε μια μακρά παράδοση για την αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου.
Τον γιατρό της καθημερινής και ανιδιοτελούς προσφοράς που έφερε με περηφάνεια τον τίτλο «ο γιατρός των φτωχών». Τον δήμαρχο του μεταπολιτευτικού Ηρακλείου Αττικής που εισήγαγε θεσμούς λαϊκής αυτοδιοίκησης και κοινωνικής συμμετοχής.
Τον διανοούμενο που στην πενταετή θητεία του στη Λυρική Σκηνή έφερε νέο πνεύμα στο πρόγραμμά της και παρέδωσε ένα ανακαινισμένο κτήριο που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη χώρα μας. Τον Αριστερό που η ευγενική μορφή του συμπύκνωνε τις καλύτερες παραδόσεις του κινήματός μας και μέχρι το τέλος της ζωής του επέμενε στην αναζήτηση μιας απελευθερωμένης κοινωνίας που θα γινόταν πράξη η αρχή «προσφέρω ό,τι μπορώ και παίρνω ό,τι χρειάζομαι».
Ο Γιώργος Γρηγοριάδης εκπροσώπησε την Αριστερά που ενέπνεε σεβασμό, διεύρυνε τα όρια του εφικτού και κατοχυρωνόταν ως δύναμη αλλαγής του κόσμου στον οποίο ζούμε.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην Αλίκη και στον Κλέωνα Γρηγοριάδη, στα παιδιά του».
ΜέΡΑ25
«Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο σε ηλικία 89 χρόνων του Γιώργου Γρηγοριάδη, γιατρού-χειρουργού, αντιστασιακού της Χούντας, δημάρχου στη Μεταπολίτευση στον δήμο Ηρακλείου Αττικής για δύο θητείες, αντιπρόεδρου για χρόνια της Λυρικής Σκηνής, μέλους της Κ.Ε του ΚΚΕ εσωτερικού και μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιος φεουδάρχη της Δράμας, πέρασε από τους πρώτους στη σχολή του τότε Βασιλικού Ναυτικού για να ξεφύγει από το οικογενειακό του περιβάλλον όπως ο ίδιος εξομολογούνταν, απ’ όπου αποτάχθηκε με την επιβολή της Δικτατορίας για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Παραπέμφθηκε αργότερα σε δίκη και βασανίστηκε από το καθεστώς των συνταγματαρχών. Στη Μεταπολίτευση εκλέχτηκε δυο φορές δήμαρχος στον δήμο Ηρακλείου Αττικής, όπου άφησε ισχυρό το αποτύπωμά του στα αυτοδιοικητικά δρώμενα, καθώς και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.
Πρωτοπόρος γιατρός στις χειρουργικές μεθόδους που χρησιμοποιούσε, με μεγάλη έγνοια για τους ασθενείς του, άνθρωπος με αγάπη για την τέχνη και τον πολιτισμό. Προσωπικότητα πολυσχιδής και ανήσυχη, με πνεύμα επίμονο, με υψηλή καλλιέργεια, άθεος, αυθεντικός αποστάτης της τάξης του, έμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του στον κομμουνισμό ως επιδιωκόμενο και στην αρχή «προσφέρω ό,τι μπορώ και παίρνω ότι χρειάζομαι».
Παραμονή Χριστουγέννων «επιστρέφει στο Σύμπαν», δίχως να έχει ανάγκη «κανέναν κερατά», όπως έλεγε στους βασανιστές του. Συλλυπητήρια στους οικείους του και στον αγαπημένο μας σύντροφο και γιο του, Κλέωνα Γρηγοριάδη».
Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Νίκος Μπάμπαλος
Ο Γιώργος Γρηγοριάδης δεν είναι πλέον μαζί μας. Δεν υπάρχει Ηρακλειώτης και Ηρακλειώτισσα που χρειάζεται να μάθει τι ήταν ο Γρηγοριάδης για την πόλη μας.
Την προσφορά του, τους αγώνες τους για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πρώτος Δημαρχος μετά τη μεταπολίτευση, υπηρέτησε την Πόλη του για δύο θητείες.
Αγωνιστής, επιστήμονας, πολιτικός, δήμαρχος, με αγάπη για την τέχνη και τον πολιτισμό.
Μα πάνω από όλα ο Γιώργος ήταν άνθρωπος.
Ως γιατρός βοήθησε, στήριξε, νοιάστηκε για τον συνάνθρωπό του. Με το γλυκύ χαμόγελο πάντα ζωγραφισμένο στα χείλη του.
Σε εκείνες τις δύσκολες εποχές, ως ο οικογενειακός μας γιατρός, απαντούσε αμέσως στο πρώτο τηλέφωνο της μητέρας μου: «Μπαμπαλού έρχομαι».
Γιώργο σε ευχαριστώ, γνωρίζεις Εσύ.
Καλό ταξίδι γιατρέ!
Δημοτική παράταξη “ΠΝΟΗ Συνεργασίας”
Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Γρηγοριάδης. Αγωνιστής της Αριστεράς, γιατρός και δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής για δύο τετραετίες.
Ένας άνθρωπος με όραμα αγωνιστική διάθεση και με κοινωνική προσφορά ως το τέλος της ζωής του.
Η παράταξή μας είχε την τιμή να τον έχει και υποψήφιο στις προηγούμενες εκλογές.
Τα λόγια είναι φτωχά για να εκφράσουν την αξία τα οράματα και τα έργα του Γιώργου.
Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του .
Καλό του ταξίδι στον κόσμο του απείρου.