Στις 74.000 ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αυξηθεί κατά 1,8 δις ευρώ μέσα σε ένα έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Τσακλόγλου και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Νίκος Μηλαπίδης, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής.
Παρά το γεγονός ότι -σύμφωνα με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες – έχει γίνει εκκαθάριση κατά 95% των εκκρεμών συντάξεων για τα έτη από το 2021 έως και το 2023, ωστόσο οι νέες αιτήσεις έρχονται να προστεθούν στις υφιστάμενες οδηγώντας στην αύξηση του αριθμού τους.
Αναλυτικότερα, οι εκκρεμότητες αφορούν:
– 21.000 κύρια σύνταξη
– 26.000 επικουρική σύνταξη
– 9.000 εφάπαξ και
– 18.000 διεθνείς συντάξεις.
Την ίδια ώρα, στην επέκταση σε μισθωτούς και μη μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, του πιλοτικού προγράμματος έγκαιρης ενημέρωσης πριν από την συνταξιοδότηση, προχώρησε ο ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ήδη έχουν ενημερωθεί περίπου 500 ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι δικαιούχοι του Δημοσίου έχουν φθάσει τις 2.500.
Στόχος της έγκαιρης ενημέρωσης, είναι η ταυτόχρονη διευκόλυνση τόσο των δικαιούχων όσο και των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, ώστε αφού συγκεντρωθούν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά να υπάρξει άμεση έκδοση της σύνταξης και το ποσό που θα λάβει ο συνταξιούχος να μην αποκλίνει αυτού που πραγματικά δικαιούται.
Ο αγώνας δρόμου του ΕΦΚΑ δεν περιορίζεται στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες αντιμετωπίζονται από τους δανειστές ως χρέος του συστήματος αλλά και στην είσπραξη οφειλών.
Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τα έσοδα το 2023 έφθασαν το 1,7 δισ. ευρώ από ρυθμίσεις οφειλών και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης .
Στον αντίποδα, η ετήσια αύξηση των οφειλών προς τα ταμεία ήταν της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα χρέη ανήλθαν στα 47,88 δις ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 300 εκατομμύρια σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2023, σχεδόν οι μισοί οφειλέτες έχασαν την ρύθμιση, ενώ τουλάχιστον επτά στους δέκα οφείλουν έως 15.000 ευρώ.
Δηλαδή, πρόκειται για μικροοφειλετες. Στοιχείο, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά και στην “οικονομία της καθημερινότητας”.
ΑΘΗΝΑ 984