Χαμηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κινούνται οι αποδοχές των ελληνικών νοικοκυριών με την ψαλίδα, μάλιστα, να ανοίγει τα τελευταία χρόνια επειδή ο ρυθμός αύξησης των εισοδημάτων στη χώρα μας ήταν μικρότερος.
Από το 2009 οι αποδοχές των νοικοκυριών στην Ελλάδα αυξήθηκαν οριακά μόνο για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά ενώ για τα νοικοκυριά με παιδιά τα στοιχεία δείχνουν μείωση των αποδοχών.
Τα τελευταία 14 έτη οι αποδοχές των νοικοκυριών αυξήθηκαν οριακά μόνο για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά
Το ΚΕΠΕ, στην τετραμηνιαία έκθεσή του, αναλύει τις αποδοχές από εργασία των νοικοκυριών στην Ελλάδα τις οποίες συγκρίνει με τον μέσο όρο των αποδοχών των νοικοκυριών στην ΕΕ λαμβάνοντας υπόψη και την εξέλιξη των τιμών στον χρόνο, δηλαδή τον πληθωρισμό. Η σύγκριση των στοιχείων αποκαλύπτει ότι ο δρόμος προς τη σύγκλιση των εισοδημάτων στη χώρα μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ακόμη μακρύς καθώς σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ:
Ενώ στην ΕΕ τα νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο παιδιά απολαμβάνουν τις υψηλότερες αποδοχές (λόγω και ευνοϊκότερης φορολογικής μεταχείρισης), στην Ελλάδα η διαφορά των νοικοκυρών δύο εργαζομένων με δύο παιδιά με τα νοικοκυριά δύο εργαζομένων χωρίς παιδιά είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Τα τελευταία 14 έτη οι αποδοχές των νοικοκυριών αυξήθηκαν οριακά μόνο για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά. Για τα νοικοκυριά με παιδιά, ο σχετικός δείκτης φανερώνει μείωση των αποδοχών. Η μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται στα νοικοκυριά με δύο ενήλικες εργαζόμενους και δύο παιδιά. Το γεγονός ότι όχι μόνο δεν έχουν αυξηθεί διαχρονικά οι αποδοχές των νοικοκυριών με παιδιά, αλλά αντίθετα έχουν μειωθεί, ενδεχομένως αποτελεί μια ακόμη αιτία της μείωσης του πληθυσμού.
Οι αποδοχές στην Ελλάδα αυξήθηκαν τα τελευταία δέκα έτη (2013-2023) περίπου με τον ίδιο ρυθμό για όλους τους τύπους νοικοκυριών. Ο σχετικός δείκτης κυμαίνεται από 117 ως 118,5 όταν οι αντίστοιχοι δείκτες στην ΕΕ ξεπερνούν το 133. Στην Ελλάδα οι αποδοχές είναι μικρότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ για όλους τους τύπους νοικοκυριών και στα δύο χρονικά σημεία (2013 και 2023).
Μάλιστα, η διαφορά δεν είναι ίδια μεταξύ των τύπων νοικοκυριών. Το 2023 ο σχετικός λόγος κυμαίνεται από 68,1% για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικες, δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο ως 78,6% για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικες εργαζόμενους χωρίς παιδιά. Δηλαδή οι αποδοχές για ένα νοικοκυριό με έναν εργαζόμενο και δυο παιδιά αντιστοιχούν στο 68,1% των αποδοχών που λαμβάνει κατά μέσο όρο το ίδιο νοικοκυριό στην ΕΕ.
Τα τελευταία χρόνια, παρά τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και την αύξηση των αποδοχών που τη συνόδευσε, επειδή ο ρυθμός αύξησης των αποδοχών ήταν μικρότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η διαφορά στις αποδοχές μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ διευρύνθηκε.
Η διαφορά για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά χωρίς παιδιά αυξήθηκε κατά 10,3 μονάδες από το 2013. Αντίστοιχα, για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικες εργαζόμενους χωρίς παιδιά που βρίσκεται πιο κοντά στον σχετικό ευρωπαϊκό μέσο όρο, η αντίστοιχη διαφορά διευρύνθηκε περίπου 10,6 μονάδες.
πηγή: in.gr