Το 26,1% του πληθυσμού της Ελλάδας αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ.
Ειδικότερα, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή λογαριασμών ενέργειας με το ποσοστό αυτό να υπερδιπλασιάζεται όταν πρόκειται για νοικοκυριά που βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας. Σύμφωνα με την έρευνα το 39,7% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού ανέρχεται σε 14,4%. Το 64,7% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου, ενώ για τον μη φτωχό πληθυσμό το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 24,9%. Σχεδόν τα μισά νοικοκυριά (47,3%) αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πληρωμή ενοικίου, δόσεις δανείου και παγίων λογαριασμών ενώ σε ποσοστό 44,3% δηλώνουν αδυναμία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών σύμφωνα με την έρευνα εισοδήματος της ΕΛΣΤΑΤ.
Αναφορικά με την υλική στέρηση σε βασικές ανάγκες και υλική στέρηση η έρευνα κατέδειξε ότι το 82,8% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει αδυναμία πληρωμής μίας εβδομάδας διακοπών. Το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού ανέρχεται σε 33,8% . Το 39,7% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση τον χειμώνα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού ανέρχεται σε 14,4%. Το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει επιβάρυνση από το κόστος στέγασης ανέρχεται σε 28,5%, ενώ το ποσοστό για τον φτωχό και για τον μη φτωχό πληθυσμό είναι 86,3% και 15,1%, αντίστοιχα. Το 31,4% του πληθυσμού που έχει λάβει καταναλωτικό δάνειο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται σε 51,3% για τον φτωχό πληθυσμό και σε 28,5% για τον μη φτωχό πληθυσμό.
Την ίδια ώρα, ένα στους δύο Έλληνες θεωρεί την ακρίβεια ως το κορυφαίο πρόβλημα της κοινωνίας με βάση την έρευνα της εταιρείας Pulse, την ώρα που σύμφωνα με την Eurostat η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό ανόδου των τιμών μέσα σε ένα μήνα.
Τι απαντούν τα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας
Στην επισήμανση ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία περίπου ένας στους τέσσερις Έλληνες βρίσκεται αντιμέτωπος με τη φτώχεια, έχουν ως έτος αναφοράς το έτος 2022, προέβησαν τα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας σε κοινή ανακοίνωση τους.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, «τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων και «ροκανίσματος» της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, πέτυχε υψηλή ανάπτυξη, αύξηση μισθών και μείωση της ανεργίας χωρίς διεύρυνση ανισοτήτων».
Αναλυτικότερα, βάσει των στοιχείων (ΕΛΣΤΑΤ και σύστημα ΕΡΓΑΝΗ) που δημοσιοποίησαν τα δύο υπουργεία:
– Μεταξύ 2021 και 2022 η ανισότητα (δείκτης Gini από 31,4 σε 31,8) και το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας (από 18,8% σε 18,9%) αυξήθηκαν ανεπαίσθητα ενώ, αντίθετα, μικρή βελτίωση παρατηρείται στο ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (από 26,3% σε 26,1%).
– Η εισοδηματική μερίδα του φτωχότερου 25% του πληθυσμού αυξήθηκε λίγο (από 10,3% σε 10,4%) ενώ το λεγόμενο «χάσμα φτώχειας» που δείχνει πόσο φτωχοί είναι οι φτωχοί συμπολίτες μας μειώθηκε σημαντικά, από 23,8% σε 22,5%.
– Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μια μετατόπιση των εργαζομένων σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984