Ηπιότερες ανατιμήσεις προϊόντων από τους προμηθευτές τους καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, κ. Α. Παντελιάδη, με τον ίδιο ωστόσο να υπογραμμίζει σε χθεσινή δημοσιογραφική εκδήλωση, πως «οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα προ διετίας».
Πέρα από τον πληθωρισμό στις τιμές τροφίμων και προϊόντων που δοκιμάζει κυρίως το πορτοφόλι του καταναλωτή, ο κ. Παντελιάδης αλλά και ο γενικός διευθυντής της ΕΣΕ, κ. Α. Πεταλάς υπογράμμισαν τις πιέσεις που δέχονται και οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις από το αυξημένο κόστος λειτουργίας τους. Σήμερα ο μέσος όρος του προ φόρων περιθωρίου κέρδους διαμορφώνεται στο 1,47%, ποσοστό ανησυχητικό για τη βιωσιμότητα των αλυσίδων επισήμανε ο κ. Πεταλάς.
Κατά τους εκπροσώπους του κλάδου πέρα από τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού, ενέργειας, προϊόντων, υπηρεσιών και μισθοδοσίας, το μεγάλο πρόβλημα στις αλυσίδες προέρχεται από τις κρατικές παρεμβάσεις.
Ειδικότερα, ο κ. Παντελιάδης αναφέρθηκε στα έκτακτα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί, όπως είναι το “καλάθι του νοικοκυριού” και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους, σημειώνοντας πως «το πρόβληµα µε τα έκτακτα µέτρα είναι ότι µονιµοποιούνται. Το µέτρο του πλαφόν κλείνει τέσσερα χρόνια. Ούτε αυτό το µέτρο, ούτε το “καλάθι” έχουν καμµία επίπτωση στον πληθωρισµό. Εάν επεκταθεί και πάνω από τους έξι µήνες και το µέτρο της µόνιµης µείωσης τιµής, ούτε αυτό θα έχει νόηµα. Μόνο ο ανταγωνισµός και η ελεύθερη αγορά µπορούν να µειώσουν τον πληθωρισµό».
Οι εκπρόσωποι της ΕΣΕ έθεσαν επίσης το ζήτημα της οριζόντιας ευρωπαϊκής παρέμβασης με σχετικό κανονισμό που προβλέπει την αποπληρωμή των όλων των προμηθευτών από το λιανεμπόριο στις 30 ημέρες. Αν αυτό το μέτρο τελικώς υιοθετηθεί, το λιανεμπόριο θα χρειαστεί να κάψει ρευστότητα 2 δις ευρώ, εκτίμησε ο κ. Παντελιάδης υπογραμμίζοντας πως αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις επιχειρήσεις.
Σήμερα στις 30 ημέρες πληρώνονται οι προµηθευτές των ευαλλοίωτων προϊόντων (π.χ. νωπά κρέατα, ψάρια, λαχανικά) με τον μέσο χρόνο πληρωμών των προμηθευτών να κινείται από τις 60 έως τις 140 ημέρες ανάλογα την αλυσίδα.
«Ο μέσος χρόνος πληρωμών είναι θέμα εμπορικής πολιτικής της κάθε αλυσίδας. Αλλά μειώνεται και υπάρχει η τάση να εξορθολογίζονται οι υπερβολικές καθυστερήσεις», ανέφερε ο κ. Παντελιάδης.
Σε ό,τι αφορά την απασχόληση οι εκπρόσωποι του κλάδου υποστήριξαν ότι αυτή τη στιγμή λείπουν 8.000 εργαζόμενοι με πιο έντονο να είναι το πρόβλημα στις τουριστικές περιοχές. Οι εκπρόσωποι του κλάδου δήλωσαν ότι αυξάνουν του μισθούς, ότι ο μέσος μισθός είναι 200 ευρώ παραπάνω σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά και ότι οι αυξάνονται οι θέσεις πλήρους απασχόλησης για να προσελκύσουν εργαζόμενους.
πηγή: news247.gr