Στα 233 ανέρχονται τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη στην ελληνική αγορά σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο που δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) σήμερα Πέμπτη (21.03.24).
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, μέσα στον Μάρτιο αναφέρθηκαν ελλείψεις σε 233 φάρμακα σε σύγκριση με τα 193 που βρίσκονταν σε έλλειψη τον Φεβρουάριο και τα 109 τον Δεκέμβριο του 2023.
Στην επικαιροποιημένη λίστα του ΕΟΦ, περιλαμβάνονται 188 φάρμακα «περιορισμένης διαθεσιμότητας», τα 128 από τα οποία λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων.
Επίσης, έξι είναι μη συνταγογραφούμενα, 40 νοσοκομειακά, 10 σκιαγραφικά και τέσσερα εμβόλια.
Στις ελλείψεις περιλαμβάνονται και 47 σκευάσματα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «μόνιμης και έκτακτης κάλυψης».
«Μέτρα για φθηνά φάρμακα»
Αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, υποστήριξε πως μόνο οι παράνομες εξαγωγές «στεγνώνουν» την αγορά από φάρμακα, πράγμα που αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα.
«Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δημιουργείται από τις φαρμακαποθήκες οι οποίες μπορεί να επιλέγουν τα φάρμακα, να τα εξάγουν πριν τα δώσουν στα φαρμακεία και για αυτό το λόγο έχει δημιουργηθεί αναγκαιότητα εδώ και χρόνια. Κάποια φάρμακα που ελλοχεύουν τέτοιους κινδύνους να μην μπορούν να εξαχθούν. Και ισχύει και σήμερα όλη αυτή η απαγόρευση. Άρα, το να μιλάμε για φάρμακα τα οποία είναι στη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών δεν έχει νόημα. Εκτός αν η εξαγωγή είναι παράνομη. Αυτό όμως, είναι κάτι άλλο και δεν μπορεί να γίνει σε μεγάλο εύρος και αυτό είναι κάτι που είναι πλέον ποινικό», τόνισε μιλώντας την Τετάρτη (20.03.24) στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Ο κ. Μανωλόπουλος επανέλαβε πως ο ΕΟΦ αναζητά τρόπους να μην εξαφανιστούν από την φαρμακευτική αγορά φθηνά και απολύτως απαραίτητα φάρμακα για μια σειρά θεραπευτικών κατηγοριών, τα οποία δεν συμφέρουν τις εταιρείες λόγω τιμής να τα παράγουν ή να τα εισάγουν στη χώρα.
Ένας από τους τρόπους είναι να δοθούν λελογισμένες αυξήσεις στα φάρμακα που έχουν σήμερα τιμή κάτω των 5 ευρώ.
Εξηγώντας το πρόβλημα, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, επισήμανε: «Αυτό που συμβαίνει διαχρονικά και είναι ένα κομμάτι του προβλήματος των ελλείψεων, είναι ότι κάποια φάρμακα που είναι παλιά και πολύ φτηνά, δεν έχουν κανένα εμπορικό όφελος για τις εταιρείες και μπορεί να είναι και ζημιογόνα, άρα παύουν να τα κυκλοφορούν και έτσι δημιουργείται η έλλειψη. Και μετά αναγκάζεται ο ΕΟΦ μέσω του ΙΦΕΤ να τα ψάξει, να τα βρει, να τα εισάγει και συνήθως σε πολλαπλάσια τιμή».
«Εκεί λοιπόν για αυτά τα πολύ φτηνά φάρμακα είναι ένα κίνητρο για να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά από τις εταιρείες είναι να δοθεί μια λογική αύξηση ώστε να μην είναι ζημιογόνα και να έχουν νόημα να παραμείνουν στην ελληνική αγορά. Αυτή τη στιγμή είναι σε διαβούλευση και έχουμε ζητήσει από τις εταιρείες που έχουν τέτοια φάρμακα να ζητήσουν τιμή και να είναι από τις φθηνότερες της Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Μανωλόπουλος.
ΠΗΓΗ:newsit.gr