Την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας από ενιαίο ποσό, σε ενίσχυση η οποία θα αυξάνεται ή θα μειώνεται κατά περίπτωση, φέρεται να εξετάζουν το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ.
Το επίδομα, θα ξεκινά με αυξημένο ποσοστό υπολογισμού με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο και θα μειώνεται ανά τρίμηνο, έως ότου φθάσει σε επίπεδα χαμηλότερα από το σημερινό επίδομα των 479 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό και εν αναμονή της σχετικής μελέτης από τον ΟΟΣΑ, το νέο επίδομα θα καταβάλλεται για χρονικό διάστημα ενός έτους (όπως ισχύει), αλλά θα αποτελείται από δύο μέρη:
*Το πρώτο μέρος θα είναι σταθερό και θα χορηγείται σε όσους πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις ένταξης. Το ύψος του, θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό όπως τώρα, αλλά θα ξεκινάει από υψηλότερο ποσοστό και θα μειώνεται ανά τρίμηνο.
*Το δεύτερο μέρος θα είναι μεταβλητό και θα το λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν συνεισφέρει περισσότερο στο ασφαλιστικό σύστημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το ύψος του, θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των αποδοχών κάθε δικαιούχου.
Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα προβλέπεται για περιπτώσεις ευέλικτης απασχόλησης με χαμηλότερες αποδοχές.
Για παράδειγμα:
Το α’ τρίμηνο της ανεργίας, αντί για το 55% του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη που είναι σήμερα, το επίδομα θα μπορούσε να αυξηθεί στο 70% (610 ευρώ), ώστε να είναι υψηλότερο.
Στην συνέχεια, θα υπάρξει ανάλογη μείωση του ποσοστού υπολογισμού για κάθε ένα από τα υπόλοιπα τρία τρίμηνα που απομένουν έως ότου συμπληρωθεί το 12μηνο της παροχής.
Η μείωση θα οδηγεί σε “δημοσιονομικά ουδέτερο” αποτέλεσμα.
Δηλαδή, η παροχή δεν θα υπερβαίνει τα 5.748,6 ευρώ, που χορηγούνται έως τώρα, σε ετήσια βάση.
Για το δεύτερο τρίμηνο ανεργίας, το ποσό θα υποχωρεί στο 65% του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη (566,15 ευρώ).
Το γ’ τρίμηνο θα περιορίζεται στο 55% που αποτελεί και το σημερινό βασικό ποσό (479 ευρώ), ενώ
το δ’ τρίμηνο θα μειώνεται περαιτέρω, στο 45% του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη (391,95 ευρώ).
Άνεργοι, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει πολλά έτη ασφάλισης (πχ πάνω από 20 ), με σχετικά υψηλές αποδοχές προτού χάσουν τη θέση εργασίας τους (πχ πάνω από 1.500 ευρώ) και ταυτόχρονα δεν έχουν λάβει καθόλου επιδότηση ανεργίας, κατά το παρελθόν, θα λαμβάνουν επιπλέον ενίσχυση (πχ 100 ή 200 ευρώ κατά περίπτωση).
Στόχος, σύμφωνα με τους αρμόδιους, είναι η δίκαιη στήριξη των ανέργων σε συνάρτηση με το πόσο έχουν εισφέρει κατά την διάρκεια του εργασιακού τους βίου, καθώς και η χρήση του επιδόματος ως ενδιάμεσου σταδίου για την επανένταξη τους στην αγορά εργασίας το συντομότερο δυνατό.
Υπενθυμίζεται, πάντως ότι σε σύνολο 1.039.752 εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο της ΔΥΠΑ, επίδομα λαμβάνει μόλις το 25% (263.312).