Σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις, μεταξύ των οποίων καταγραφή με κάμερες των φορολογικών ελέγχων έως κατάργηση της έγχαρτης ενημέρωσης των φορολογούμενων και αντικατάστασή της με ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις, περιλαμβάνει ο νέος κώδικας φορολογικών διαδικασιών που αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση και ακολουθεί η κατάθεσή του για ψήφιση στη Βουλή.
Ειδικότερα στις διατάξεις του περιλαμβάνονται τα εξής:
Οι φορολογικοί έλεγχοι, εντός η εκτός της εγκατάστασης του φορολογούμενου θα γίνονται με τη χρήση καμερών (με εικόνα και ήχο) και το οπτικοακουστικό υλικό της καταγραφής θα διατηρείται στα ελεγκτικά κέντρα της ΑΑΔΕ για χρονικό διάστημα λίγων μηνών… Ο ελεγχόμενος φορολογούμενος θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό μετά από αίτησή του.
Όλοι οι φορολογικοί έλεγχοι, εκτός πολύπλοκων και ειδικών περιπτώσεων, θα ολοκληρώνονται εντός ενός έτους με δικαίωμα παράτασης 6 μηνών.
* Θεσπίζεται οριστικό τέλος στην έγχαρτη (με επιστολές) ενημέρωση και ειδοποίηση των φορολογούμενων για υπoθέσεις τους… Στο εξής θα ενημερώνονται μόνο ηλεκτρονικά στο προσωπικό τους ταχυδρομείο στο taxis η με e-mail.
Περιορίζονται σε σημαντικό βαθμό οι επανέλεγχοι φορολογουμένων και στο εξής θα γίνονται μόνο εφόσον προκύπτουν νέα στοιχεία για φορολογικές παραβάσεις και εφόσον η φορολογική οφειλή που προκύπτει από τον νέο έλεγχο υπερβαίνει αυτή που είχε προσδιοριστεί με τον πρώτο έλεγχο.
Ο χρόνος της 5ετούς παραγραφής μιας φορολογικής υπόθεσης θα αρχίσει να μετρά από την κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού του φόρου στον φορολογούμενο και όχι από την έκδοση της απόφασης από την εφορία.
Θεσπίζεται η εξώδικη επίλυση μιας φορολογικής οφειλής με έκπτωση των προσαυξήσεων και προστίμων από 20%-80% εφόσον ο οφειλέτης αναγνωρίσει και αποδεχθεί τον φόρο που του καταλογίστηκε, μετά από φορολογικό έλεγχο και δεν προσφύγει με ένσταση στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της ΑΑΔΕ και στα διοικητικά δικαστήρια διεκδικώντας τη διαγραφή της οφειλής του.
Η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε συντηρητικές κατασχέσεις ακίνητης η κινητής περιουσίας φορολογουμένων εφόσον κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να μην εισπράξει ληξιπρόθεσμες η τρέχουσες οφειλές από φορολογούμενους. Επίσης εάν διαπιστώσει μη απόδοση η ανακριβή απόδοση ΦΠΑ, φόρο κύκλου εργασιών, φόρου ασφαλίστρων κλπ σε ποσά που αντιστοιχούν πάνω από 150.000 ευρώ μπορεί με βάση ειδικές εκθέσεις ελέγχου να επιβάλλει σε βάρος του οφειλέτη παραβάτη προληπτικά και επείγοντα μέτρα για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984