Απογοητευτικά στοιχεία για τα εισοδήματα των νοικοκυριών το 2023 αποτυπώνει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ. Η ακρίβεια φαίνεται πως καταπίνει τα έσοδα των νοικοκυριών καθώς 6 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν πως το εισόδημα επαρκεί μόλις για τις 19 πρώτες ημέρες του μήνα, σχεδόν το 85% δηλώνει πως αδυνατεί να αποταμιεύσει, ενώ 1 στα 2 εκτιμά πως η κατάσταση θα χειροτερεύσει το επόμενο διάστημα.
Το 15% των νοικοκυριών δηλώνει πως δυσκολεύεται να καλύψει τις βασικές ανάγκες του νοικοκυριού και 1 στα 2 νοικοκυριά αναγκάζεται να κάνει περικοπές σε βασικές ανάγκες λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ 1 στα 3 δηλώνει πως δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες.
Στην έρευνα αποτυπώνεται η διεύρυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων μεταξύ των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, και των νοικοκυριών με υψηλά εισοδήματα. Συγκεκριμένα, το 32,9% των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 € δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε το 2023, έναντι 15,3% που δήλωσε ότι αυξήθηκε και 51,4% που δήλωσε ότι παρέμεινε το ίδιο.
Στον αντίποδα, το 30,3% των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 € δήλωσε πως το εισόδημά του αυξήθηκε, έναντι 12,1% που δήλωσε πως το εισόδημά του μειώθηκε και 57,6% που δήλωσε ότι παρέμεινε το ίδιο.
Η ακρίβεια και οι συνεχείς ανατιμήσεις στην αγορά παραμένει το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών με 7 στα 10 να δηλώνουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα επηρεάζουν σημαντικά τα έσοδα τους. Το 66,6% των νοικοκυριών δηλώνει πως η αύξηση των μισθών μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες που προκαλεί η ακρίβεια, ενώ το 51,3% απαντά πως μόνο με ελέγχους μπορεί να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια. Εντυπωσιακό, πάντως είναι το ποσοστό – 80,6% – που αξιολογεί ως ανεπαρκή ή μάλλον ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.
Σε ότι αφορά την κατανάλωση, εξαιτίας της ακρίβειας 1 στα 2 νοικοκυριά προχώρησε σε περικοπές στη διασκέδαση, τα ταξίδια και τις αγορές. Συγκεκριμένα το 49, 6% δηλώνει πως περιόρισε δραματικά τις εξόδους σε εστιατόρια, καφέ και σινεμά, το 49% ξόδεψε λιγότερα για ταξίδια και το 41,5% δαπάνησε μικρότερα ποσά για είδη ένδυσης και υπόδησης.
Την ίδια ώρα εντυπωσιακή αύξηση καταγράφει η δαπάνη για βασικά είδη διατροφής και ΔΕΚΟ, γεγονός που οφείλεται στις ανατιμήσεις που καταγράφονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ , σε ενέργεια και μετακινήσεις. Ειδικότερα, το 73,6% των νοικοκυριών αύξησε τις δαπάνες για είδη διατροφής, το 71,5% τις δαπάνες για λογαριασμούς σπιτιού και 1 στα 2 νοικοκυριά δαπάνησε μεγαλύτερα ποσά για θέρμανση και μετακινήσεις.
πηγή: athina984.gr