Με την απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια, να βρίσκεται σε πλήρη ισχύ, οι ειδικοί επιχειρούν να εντοπίσουν τα αίτια εξάπλωσης της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων, ενώ όλα δείχνουν ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας, βρίσκεται ενώπιων του δεύτερου πλήγματος, μετά την πανώλη.
Στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ. Ήδη κλιμάκια κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.
Και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ενημερωθεί οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.
104 εστίες της νόσου σε όλη την χώρα
Από τον περασμένο Αύγουστο, όταν και η νόσος εμφανίστηκε στον Έβρο, μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.
Αν και αρχικά, οι κτηνιατρικές αρχές φάνηκαν αισιόδοξες ως προς τον περιορισμό της νόσου στον Έβρο, με τα μέτρα που ελήφθησαν εκεί, κρούσματα της νόσου, εντοπίστηκαν τον Σεπτέμβριο σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Σέρρες. Μόλις χθες σε αυτές τις περιοχές προστέθηκαν νέα κρούσματα σε Κανάλια Μαγνησίας και Στυμφαλία Κορίνθου.
Με κατάλληλη επεξεργασία η διάθεση του γάλακτος – Προβληματισμός για την περίοδο των εορτών
Την ίδια ώρα στις τάξεις των κτηνοτρόφων που στις περιοχές τους υπάρχουν εστίες, επικρατεί ανησυχία καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ίσως δεν μπορέσουν να διαθέσουν τα ζώα προς σφαγή, χάνοντας έτσι σημαντικό εισόδημα.
πηγή; cnn.gr