Οι αρχές προχώρησαν στις συλλήψεις 16 ατόμων μεταξύ αυτών 4 ιατρών Δημοσίων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία, ιδιοκτητών και υπαλλήλων οκτώ φαρμακείων στην Αττική, ενός ιατρικού επισκέπτη εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και ενός ατόμου που είχε το ρόλο του μεσάζοντα.
Όλοι οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι είχαν συστήσει δυο διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη κακουργηματικών απατών σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), μέσω εικονικής συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων, εξαρθρώθηκαν από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.
Η εξάρθρωση των συμμοριών έγινε δυνατή μετά από πολύμηνη έρευνα των αρχών και έπειτα από ευρείας κλίμακας επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024, συνελήφθησαν συνολικά 16 μέλη τους.
Η παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών οργανώσεων ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020. Διαπιστώθηκε ότι τα μέλη των δύο οργανώσεων έχοντας διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, προέβαιναν αρχικά μέσω των ιατρών- μελών τους στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε Α.Μ.Κ.Α. -κυρίως αλλοδαπών- ατόμων.
Τα άτομα αυτά, είτε είχαν απομακρυνθεί από τη χώρα, είτε βρίσκονταν έγκλειστα σε Καταστήματα Κράτησης, ή φιλοξενούνταν σε διάφορες δομές, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να διαπιστώσουν τη ψευδή συνταγογράφηση. Μάλιστα, τα μέλη για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους χρησιμοποιούσαν και Α.Μ.Κ.Α. ανασφάλιστων ατόμων, καθώς η συμμετοχή τους στη δαπάνη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ήταν μηδενική.
Στη συνέχεια, μέσω των εταιρειών/ φαρμακείων των μελών τους, προέβαιναν σε εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους. Η περαιτέρω διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν μέσω των φαρμακείων καθώς και των ιατρών σε πελάτες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους, είτε αναμιγνύονταν με νόμιμα εισοδήματα μέσω της έκδοσης εικονικών αποδείξεων λιανικής πώλησης, είτε φυλάσσονταν σε θυρίδες τραπεζικών ιδρυμάτων. Σημειώνεται ότι, μεταξύ των φαρμάκων που ψευδώς συνταγογραφούσαν, περιλαμβάνονται ναρκωτικά καθώς και άλλες ψυχότροπες ουσίες, ενώ ορισμένα από τα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί η παράνομη χρήση 3.516 Α.Μ.Κ.Α. βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς 90.186 συνταγές, με τη ζημία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., να ξεπερνά τα 3.500.284,98 ευρώ.
Σε βάρος όλων των ανωτέρω συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση-, συγκρότηση – ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση, κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ. με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, απάτη από κοινού, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ. με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λήψη γνώσης των δεδομένων αυτών και χρησιμοποίηση αυτών, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών καθώς και εμπορία επιβλαβών φαρμάκων.
Αθήνα 984