Με αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα σε ό,τι αφορά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, χωρίς να καλέσει ουσιώδεις μάρτυρες και να περιμένει την δικογραφία της Εισαγγελίας Λάρισας, η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε – κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης – την εσπευσμένη ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, πυροδοτώντας νέες καταγγελίες για προσπάθεια συγκάλυψης.
Η κυβερνητική πλειοψηφία, αρνήθηκε να διευρύνει τον κατάλογο των μαρτύρων και αποφάσισε ότι το έργο της Επιτροπής ολοκληρώθηκε, αφού εξετάστηκαν …(μόλις) 37 μάρτυρες. Παρά τα συνεχή αιτήματα της αντιπολίτευσης εδώ και δύο μήνες για την κλήση προσώπων με ουσιαστική γνώση των θεμάτων. Παρά το γεγονός ότι δεν δόθηκαν απαντήσεις σε ό,τι αφορά την έκρηξη και την πυρκαγιά από την οποία σκοτώθηκε η μεγάλη πλειοψηφία των 57 θυμάτων της σύγκρουσης των τρένων.
Αποχώρησαν 5 κόμματα
Κατόπιν τούτων, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Σπαρτιάτες, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την Επιτροπή.
Στην αποχώρηση της αντιπολίτευσης συνέτεινε και η άρνηση της πλειοψηφίας της επιτροπής να περιμένει την κατάθεση της δικογραφίας που έχει σχηματίσει η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας με τις πληροφορίες (NEWS 24/7) να θέλουν η διαδικασία της αποστολής της δικογραφίας να βρίσκεται σε εξέλιξη με την επισήμανση πως η ολοκλήρωση του έργου της σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του δικτύου μέσω της περίφημης σύμβασης 717 θα μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία.
Στην λήξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να καταθέσουν τις πορισματικές προτάσεις τους έως τις 8 Μαρτίου. Δήλωσε επίσης πως η επιτροπή θα συνεδριάσει 3 ημέρες αργότερα στις 11 Μαρτίου προκειμένου να διαμορφώσει το τελικό της πόρισμα.
Η κυβερνητική πλειοψηφία, αρνήθηκε να διευρύνει τον κατάλογο των μαρτύρων
Σπουδή
Όπως ισχυρίστηκε άλλωστε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Ιάσων Φωτήλας, εκφράζοντας την σπουδή της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των εργασιών, η επιτροπή εξέτασε μάρτυρες από όλες τις κατηγορίες και αιτήματα της αντιπολίτευσης για διεύρυνση του καταλόγου, δεν έχουν να συνεισφέρουν τίποτα με μάρτυρες που είναι κομματικά στελέχη, συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων οργάνων.
Υποστήριξε ότι η εξεταστική επιτροπή έκανε το χρέος της, άκουσε και συνέλεξε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για ένα σοβαρό και αξιόπιστο πόρισμα και, σε κάθε περίπτωση, «μην ξεχνάμε ότι η υπόθεση αυτή είναι ανοιχτή τόσο στην ποινική δικαιοσύνη όσο και στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη. [..] Μήπως έπρεπε να περιμένουμε τις αμετάκλητες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, και να κρατάμε την επιτροπή ανοιχτή, για να κάνουμε εμπόριο πόνου; Γιατί αυτό πραγματικά επιθυμούν κάποιοι..» είπε ο κ. Φωτήλας, που έκανε λόγο για πολιτική εκμετάλλευση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης: Αναβίωσαν καταστάσεις που θυμίζουν ημέρες «πάνω και κάτω πλατείας» είπε ο κ. Φωτήλας.
Για συγκάλυψη κατηγορείται η κυβέρνηση
Για ξεκάθαρη βούληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ρίξει «αυλαία» στην εξεταστική επιτροπή έκανε λόγο ο εισηγητής της μειοψηφίας Β. Κόκκαλης. Αποχωρούμε, διότι δεν υπάρχει ούτε η δικογραφία στην οποία αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα, ούτε έρχονται ουσιώδεις μάρτυρες για την υπόθεση, όπως ο κ. Τριαντόπουλος, ο κ. Τσαλίδης και ο κ. Γενιδούνιας, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος – όπως είπε- είχε θέσει την περασμένη Παρασκευή ερώτημα στον εισαγγελέα Λάρισας, για το πότε θα έρθει η δικογραφία στην εξεταστική επιτροπή.
Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος της επιτροπής Δ. Μαρκόπουλος, επέκρινε τον κ. Κόκκαλη για αντιθεσμικές κινήσεις, καθώς, τα όποια σχετικά ερωτήματα και απαντήσεις πρέπει να δίδονται μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Η τυχόν συνέχιση της παραμονής μας και συμμετοχής μας στις διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, θα νομιμοποιούσε την εκ των προτέρων ειλημμένη απόφαση της πλειοψηφίας, να απαλλάξει με πόρισμά τους ιθύνοντες για το έγκλημα των Τεμπών, που έχασαν τη ζωή τους 57 νέοι άνθρωποι και τραυματίστηκαν 180 Έλληνες πολίτες», τόνισε ο κ. Κόκκαλης. «Δεν συναινούμε στη συγκάλυψη ενός τέτοιου μεγέθους εθνικού εγκλήματος».
Την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν ακολούθως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σημειώνοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία χρησιμοποιεί την αριθμητική της υπεροχή καταχρηστικά με αποκλειστικό σκοπό να μην διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες, που βαραίνουν συνδεδεμένα με αυτήν πρόσωπα, αλλά ακόμη και οι υποκειμενικές πολιτικές ευθύνες. «Αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε αυτήν τη μεθόδευση» ανέφεραν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Δεν έχει νόημα η παραμονή μας στην επιτροπή, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, αφού προηγουμένως είχε καλέσει την πλειοψηφία να αναθεωρήσει την απόφασή για ολοκλήρωση των εργασιών χωρίς να καλέσει επιπλέον μάρτυρες.
πηγή: in.gr