Το ρέμα του Ποδονίφτη βρίσκεται στο επίκεντρο, τόσο των δήμων που διασχίζει, όσο και της Περιφέρειας Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό και με πρωτοβουλία του Χάρη Δούκα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, με εκπροσώπους της περιφέρειας, των δήμων, καθώς και περιβαλλοντικών φορέων και οργανώσεων, κατά την οποία συζήτησαν διεξοδικά για τη διαμόρφωση, τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το ρέμα του Ποδονίφτη και την ευρύτερη περιοχή.
Πέρα από την απόφαση για συνεργασία πάνω στη διαχείρισή του, οι συναρμόδιοι φορείς κατέληξαν στα εξής:
- Στη δημιουργία ειδικής επιτροπής, από την Περιφέρεια Αττικής. Τους συμμετέχοντες θα εκπροσωπήσει ο Νίκος Χρυσόγελος, αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας.
- Στη δημιουργία δικτύου συνεχούς επικοινωνίας. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν ένα δίκτυο συνεχούς επικοινωνίας για την από κοινού επεξεργασία προτάσεων που θα αφορούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση της λεκάνης απορροής του Ποδονίφτη.
- Στην επιδίωξη ουσιαστικής χρηματοδότησης και έργων. Σε συνεργασία με χρηματοδοτικούς φορείς, θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την άμεση απομάκρυνση επικίνδυνων γεφυρών, τη διεύρυνση της κοίτης του Ποδονίφτη σε περιοχές όπου έχει στενέψει λόγω λανθασμένων επεμβάσεων, τη δημιουργία χώρων ήπιας χρήσης για περπάτημα και περιβαλλοντική παρατήρηση, καθώς και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις οικολογικής και αντιπλημμυρικής αποκατάστασης.
- Στην αναβάθμιση συλλογής και αξιοποίησης επιστημονικών δεδομένων. Δίνεται έμφαση στη συλλογή επιστημονικών δεδομένων, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες ψηφιακές υποδομές και τεχνολογίες Big Data. Η προσπάθεια αυτή θα βασιστεί στη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, ερευνητικούς, περιβαλλοντικούς και τοπικούς φορείς.
«Ο Ποδονίφτης είναι χαρακτηριστικό ότι στενεύει επικίνδυνα σε πάρα πολλά σημεία από τσιμεντένια τοιχία στις κοίτες του, υγρά απόβλητα, παράνομες συνδέσεις, αυθαίρετες κατασκευές, γέφυρες που έχουν παλιώσει και διαβρωθεί. Πρέπει να έχουμε μία αίσθηση κατεπείγοντος και να σχεδιάσουμε δράσεις που θα προχωρήσουν με μεγάλη ταχύτητα. Θέλουμε από κοινού να φτιάξουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης του Ποδονίφτη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.
Από τη μεριά του, ο ατιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αττικής Κωνσταντίνος Ζώμπος, τόνισε: «Η κλιματική κρίση δεν χαρίζεται, δεν παίζει. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για να μπορέσουμε να δείξουμε τη συνεργατικότητα που χρειάζεται και κυρίως να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί».
Ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρης, σημείωσε: «Είμαστε a priori συνεργάτες και συνοδοιπόροι σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινάει. Εύχομαι όλοι οι φορείς που αναμειγνύονται, πολύ σύντομα ό,τι καταθέσουν, να οδηγήσει στη λήψη αναγκαίων νομικών θεσμικών μέτρων και να μπουν οι μπουλντόζες».
Ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας Ιωάννης Τομπούλογλου, επεσήμανε: «Πρέπει να προφυλάξουμε τον Ποδονίφτη, ώστε να παραμείνει ανοιχτός. Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και ευελπιστούμε στην άμεση βοήθεια της περιφέρειας, τουλάχιστον για δύο γέφυρες».
Ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Ιωάννης Ανδρουλάκης υπογράμμισε: «Η σημασία της συνεργασίας, προετοιμασίας και ωριμότητας παρόμοιων έργων είναι μεγάλη. Έργα αστικής αναζωογόνησης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης είναι προτεραιότητα».
Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Κίντζιος, ανέφερε: «Ήμασταν οι πρώτοι που πήγαμε στη Θεσσαλία πέρυσι μετά την καταστροφή και είδαμε τα λάθη στη διαχείριση των υδάτων, όπως και μετά τις πυρκαγιές στην Πεντέλη. Αν δείτε τα πορίσματα που δημοσιοποιήσαμε τότε, ένα πολύ μικρό μέρος αναφέρεται στις αναδασώσεις. Το 95% εξαντλείται στην πρόληψη του κινδύνου».
Από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος, Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ, ο Νίκος Μπελαβίλας πρόσθεσε: «Είναι ανάγκη να αναζητήσουμε τις ζώνες που θα απαλλοτριώσουμε δίπλα στον Ποδονίφτη, για να δημιουργήσουμε μικρές ή μεγαλύτερες λεκάνες που θα μπορέσουν να συγκρατήσουν το νερό».