Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο φιλοξένησε μια σύντομη, αλλά έντονη, συζήτηση για τα δύο χρόνια από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
Απόστολος Τζιτζικώστας: «Η ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα»
Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου»
Η Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής ΝΔ/ΕΛΚ και Πρόεδρος Επιτροπής Μεταφορών υπερασπίστηκε την ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η συζήτηση για τα Τέμπη υποκινήθηκε από την αντιπολίτευση με σκοπό την πολιτική αποσταθεροποίηση.
Ανέφερε παραδείγματα άλλων σιδηροδρομικών δυστυχημάτων στην Ευρώπη που δεν συζητήθηκαν στην Ολομέλεια, ερωτώντας γιατί μόνο η Ελλάδα στοχοποιείται.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε άμεσα δράσεις, όπως την ολοκλήρωση της τηλεδιοίκησης και τη χρηματοδότηση έργων ασφάλειας, ενώ διευκόλυνε τη δικαστική διερεύνηση, με 43 παραπομπές και εξέταση 250 αιτημάτων. «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, και η δικαιοσύνη θα αποδοθεί από την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη», δήλωσε, καλώντας τον ελληνικό λαό να κρίνει την κυβέρνηση στις εκλογές.
Γιάννης Μανιάτης: «Διπλό σκάνδαλο: τραγωδία και συγκάλυψη»
Αφροδίτη Λατινοπούλου: «Πολιτική εκμετάλλευση πάνω σε πτώματα»
Εμμανουήλ Φράγκος: «Η δικαιοσύνη απειλείται από το ελλαδικό σύστημα»
Ο Εμμανουήλ Φράγκος, Ευρωουλευτής του κόμματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ / ECR μίλησε για «διεφθαρμένο ελλαδικό σύστημα» που, αντί να αποδίδει δικαιοσύνη, απειλεί όσους την αναζητούν. Έθεσε ερωτήματα για το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος, την άρνηση εκταφών και την ανεξαρτησία του ΕΟΔΑΣΑΜ, τα μέλη του οποίου διορίζονται από τον υπουργό.
Αναφέρθηκε σε παραβιάσεις της Οδηγίας 2016/798 και του Κανονισμού 1939/2017, ενώ ρώτησε αν το σχέδιο δράσης χρηματοδοτήθηκε από την DG Reform και αν τα τρένα στην Ελλάδα είναι σήμερα ασφαλή. Επίσης, ζήτησε απαντήσεις για την καθυστέρηση δράσης της Επιτροπής και τις ευθύνες του ERA.
Σάντρο Γκότσι: «Τα Τέμπη είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα»
Ο Σάντρο Γκότσι, Ευρωβουλευτής της Ομάδας RENEW, χαρακτήρισε το δυστύχημα προβλέψιμο, κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να το υποβαθμίσει σε «λάθος» για να αποφύγει πολιτικές ευθύνες.
Τόνισε ότι τα Τέμπη αντικατοπτρίζουν μια κρίση κράτους δικαίου και παραβίαση ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθιστώντας το ζήτημα ευρωπαϊκό. Αναφέρθηκε στην κριτική της Ένωσης Δικαστών για τις έρευνες και ρώτησε τη Βόζεμπεργκ αν το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος έγινε χωρίς έγκριση. «Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να περιμένει», δήλωσε, καλώντας την Επιτροπή να δράσει.
Βιργκίνιους Σινκεβίκιους: «Απόλυτη διαφάνεια για την ασφάλεια»
Ο Βιργκίνιους Σινκεβίκιους, Ευρωβουλευτής της Ομάδας των Πρασίνων, εξέφρασε συλλυπητήρια και τόνισε την ανάγκη για απόλυτη διαφάνεια σχετικά με τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων και τη βελτίωση της ασφάλειας.
Υπογράμμισε ότι η μη αποτελεσματική χρήση δημοσίου χρήματος συνεπάγεται πολιτικές ευθύνες και ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται σε όλα τα κράτη-μέλη για να εξασφαλιστούν ασφαλείς μετακινήσεις και εμπιστοσύνη του κοινού.
Κώστας Αρβανίτης: «Η Κομισιόν γνώριζε και δεν ενήργησε»
Ο Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ/THE LEFT κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι γνώριζε τις παραλείψεις πριν το δυστύχημα, αλλά δεν ενήργησε. Αναφέρθηκε στην καθυστερημένης εφαρμογής Σύμβαση 717, την έλλειψη εποπτείας από τον ΕΟΔΑΣΑΜ λόγω διορισμών από τον υπουργό, και το μπάζωμα του τόπου του εγκλήματος.
Ερώτησε για τη συμβατότητα της σύμβασης με την Οδηγία 34/2012, τη νομική βάση του σχεδίου δράσης, και την έκδοση υπό όρους πιστοποιητικών ασφάλειας από τον ERA. «Οι οικογένειες και ο ελληνικός λαός ζητούν αλήθεια», κατέληξε.
Φρανκ Ντροέσε: «Ευρωπαϊκή ντροπή»
Ο Φρανκ Ντροέσε, Ευρωβουλευτής της Ομάδας Εθνικής Κυριαρχίας, χαρακτήρισε το δυστύχημα «ευρωπαϊκή ντροπή», επισημαίνοντας την κακή κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου και την έλλειψη απαντήσεων από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δύο χρόνια μετά.
Ζήτησε διερεύνηση και καταδίκη των υπευθύνων, τονίζοντας ότι δεν αρκεί να αποδοθούν ευθύνες μόνο σε έναν ελεγκτή. Κάλεσε τον Επίτροπο να παρακολουθεί κριτικά την κατάσταση.
Απόστολος Τζιτζικώστας (δευτερολογία): «Η ασφάλεια είναι κοινό ευρωπαϊκό αγαθό»
Στην δευτερολογία του, ο Επίτροπος Α. Τζιτζικώστας διευκρίνισε ότι η ασφάλεια και η διερεύνηση δυστυχημάτων είναι ευθύνη των κρατών-μελών, με την Επιτροπή να παρέχει πλαίσιο και τεχνική υποστήριξη. Τόνισε ότι η διαδικασία παραβίασης είναι το ισχυρότερο εργαλείο της Επιτροπής και ότι ο έλεγχος του ελληνικού σχεδίου δράσης είναι αυστηρός.
Επανέλαβε τη δέσμευση για αναθεώρηση του κανονισμού του ERA και συνεργασία για ασφαλείς σιδηροδρόμους, υπογραμμίζοντας ότι η ασφάλεια είναι «κοινό ευρωπαϊκό αγαθό».
πηγή: cnn.gr