Στο στόχαστρο του Facebook έχουν μπει περισσότερες από 200 εφαρμογές που συνεργάζονται με το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο και οι οποίες είχαν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
Πρόκειται για μία ενέργεια που είχε προαναγγείλει και ο ίδιος ο ιδρυτής της εταιρείας, Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο πλαίσιο των ενεργειών που θα κάνει για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των χρηστών, η οποία καταρρέει.
Πώς μπορώ να δω ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στα δεδομένα μου;
Στις ρυθμίσεις σας στο Facebook μπορείτε πάντως να δείτε ποιες εφαρμογές είναι συνδεδεμένες στο λογαριασμό σας. Σε αυτές τις ρυθμίσεις μπορείτε να δείτε ποια μέρη του προφίλ σας και σε ποιες πληροφορίες μπορούν να έχουν πρόσβαση αυτές οι εφαρμογές και επίσης εάν έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες των φίλων σας.
Μπορείτε να επιλέξετε ποιες πληροφορίες θέλετε αυτές οι εφαρμογές να έχουν πρόσβαση και επίσης να απενεργοποιήσετε συγκεκριμένες προσβάσεις. Μπορείτε επίσης να καταργήσετε πλήρως την εφαρμογή από το λογαριασμό σας αν δεν τη χρησιμοποιείτε πλέον ή εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με τα δεδομένα στα οποία έχει πρόσβαση. Θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο ανάπτυξης εφαρμογών για να τους ζητήσετε να διαγράψουν οποιαδήποτε πληροφορία έχουν φυλάξει για εσάς.
Για να δείτε ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στα δεδομένα σας:
Στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού: Κάντε κλικ ή αγγίξτε το τρίγωνο στο πάνω δεξιά μέρος του Facebook.com, έπειτα επιλέξτε «Ρυθμίσεις» και κάντε κλικ στην επιλογή «Εφαρμογές».
Στο Android: Αγγίξτε το κουμπί τριών γραμμών στην επάνω δεξιά γωνία της εφαρμογής Facebook. Εδώ επιλέγετε «Ρυθμίσεις λογαριασμού» και έπειτα «Εφαρμογές».
Σε iOS: Πατήστε το κουμπί τριών γραμμών (κάτω δεξιά στην εφαρμογή Facebook), στη συνέχεια επιλέξτε «Ρυθμίσεις» και μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις λογαριασμού». Τέλος, επιλέξτε «Εφαρμογές».
Συνιστάται επίσης να αποσυνδέσετε από το λογαριασμό σας όλες τις εφαρμογές Facebook που δεν χρησιμοποιείτε πλέον. Οι εφαρμογές μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο προφίλ σας, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και στη λίστα φίλων σας και σε όλες τις πληροφορίες που οι φίλοι σας επιλέγουν να δημοσιοποιήσουν, εκτός και αν απενεργοποιήσετε αυτήν την πρόσβαση.
Μπορείτε επίσης να τροποποιήσετε την ορατότητα των εφαρμογών, ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε αν οι φίλοι σας μπορούν να δουν αν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή ή όχι.
Τι ελέγχους μπορώ να κάνω;
Μπορείτε να δείτε ποιες συσκευές είναι συνδεδεμένες στον λογαριασμό σας στο Facebook και σε ποιες τοποθεσίες βρίσκονται. Αυτό γίνεται στη σελίδα «Ρυθμίσεις ασφαλείας και σύνδεσης». Αυτή η σελίδα είναι επίσης όπου μπορείτε να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας, να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων και να ενεργοποιήσετε τις κρυπτογραφημένες ειδοποιήσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ελέγξτε ποιες πληροφορίες είναι δημόσιες: Η σελίδα «Ρυθμίσεις απορρήτου» δείχνει ποιος μπορεί να δει τα στοιχεία του προφίλ σας στο Facebook, συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεων που έχετε κάνει ή των οποίων έχετε επισημάνει, σας επιτρέπει επίσης να ελέγχετε τα αιτήματα φίλων, τη λίστα φίλων, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τον αριθμό τηλεφώνου και να αποφασίσετε εάν το προφίλ σας μπορεί να βρεθεί σε μηχανές αναζήτησης όπως το Google.
Δείτε τι μπορεί να έχει πρόσβαση το Facebook: Μπορείτε επίσης να ελέγξετε ποιες εφαρμογές για κινητά έχουν άδεια πρόσβασης στο Facebook από το μενού «Εφαρμογές και ιστότοποι» . Αυτό περιλαμβάνει αν η εφαρμογή μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο αποθηκευτικό σας χώρο, στην κάμερα, εάν το μικρόφωνο μπορεί να εγγράψει ήχο ή όχι, την κατάσταση του τηλεφώνου, την τοποθεσία κατά προσέγγιση (βασισμένη στο δίκτυο) και την ακριβή τοποθεσία σας (GPS και δίκτυο).
Πραγματοποιήστε έλεγχο: Στο Facebook μπορείτε να εκτελέσετε έλεγχο ιδιωτικού απορρήτου ή έλεγχο ασφαλείας μεταβαίνοντας στο «Κέντρο Βοηθείας Facebook» και κάνοντας κλικ σε οποιαδήποτε από τις επιλογές.
Έλεγχος σχετικά με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica: Μεταβαίνοντας σε αυτή τη σελίδα για την Cambridge Analytica μπορείτε να να δείτε αν τα στοιχεία σας ενδέχεται να κοινοποιήθηκαν στην Cambridge Analytica από την εφαρμογή “This Is Your Digital Life”