Η Facebook κατηγορείται πως συλλέγει σημαντικά περισσότερες πληροφορίες για τους χρήστες της απ’ ό,τι παραδέχεται, σύμφωνα με αναφορές του ανώτατου δικαστηρίου του Σαν Ματέο της Καλιφόρνια εκ μέρους της πρώην startup επιχείρησης, όπως ανακοίνωσε η Guardian την Πέμπτη.
Η πρώην startup, Six4Three, ισχυρίζεται ότι η Facebook χρησιμοποίησε στο παρελθόν τις συσχετισμένες εφαρμογές της με σκοπό να περισυλλέξει πληροφορίες για τους χρήστες της μέσω γραπτών μηνυμάτων και φωτογραφιών, ακούγοντας τα μικρόφωνα των συσκευών και ενεργοποιώντας το Bluetooth για να εντοπίσει την τοποθεσία του χρήστη, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς την συναίνεσή τους!
Φήμες λένε ότι η Facebook “κρυφακούει” συνομιλίες χρηστών μέσω των μικροφώνων που έχουν οι συσκευές καθώς αρκετοί χρήστες αναφέρουν ότι βλέπουν διαφημίσεις πάνω σε θέματα που συζητούσαν νωρίτερα. Μάλιστα, ο CEO της επιχείρησης Mark Zuckerberg ρωτήθηκε για το θέμα και αρνήθηκε τις κατηγορίες σε ακρόαση σε δικαστήριο της γερουσίας τον Απρίλιο.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Facebook στην HuffPost “Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν βάση, για αυτό και εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την εταιρεία μας σθεναρά,” και όπως ανέφερε στην συνέχεια, η βασική προτεραιότητα της εταιρίας είναι η προστασία των χρηστών της.
Η Six4Three ξεκίνησε τις ενέργειες εναντίον της Facebook στις αρχές του 2015, όταν και η Facebook κατάργησε μια πολιτική της που επέτρεπε σε “τρίτους” προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες των χρηστών. Η startup είχε προσφέρει μια αμφιλεγόμενη εφαρμογή έναντι $1.99 με το όνομα Pikinis η οποία έδινε στους χρήστες εύκολη πρόσβαση στις φωτογραφίες των φίλων τους με μαγιό.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η Six4Three τονίζει πως η Facebook χρησιμοποιεί τα δεδομένα από την εφαρμογή Onavo (την έχει εξαγοράσει από το 2013) για να μελετά τις δραστηριότητες των χρηστών αφότου φύγουν από το κοινωνικό δίκτυο, όπως ποιες εφαρμογές ανοίγουν στη συνέχεια, πόσο συχνά και για πόσο χρόνο, αλλά και το φύλο του χρήστη.