Δεύτερη ευκαιρία για διπλοτσεκάρισμα σε σημεία που κρύβουν παγίδες, αλλά και διόρθωση, τυχόν, λαθών, δίνει η ολιγοήμερη παράταση που έδωσε, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται η δυνατότητα τροποποιητικής δήλωσης, εντός των κείμενων προθεσμιών, χωρίς επιβολή προστίμου. Έτσι, μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι μπορούν τροποποιήσουν δεδομένα που διαμορφώνουν τη φορολογία εισοδήματος, αλλά και να επανυποβάλουν, αν απαιτείται, το έντυπο Ε2 ή/και το έντυπο Ε3.
Ειδικότερα, θα πρέπει να ελέγξουν κάθε σημείο της δήλωσης, που επηρεάζει το τελικό εισόδημα και άρα το φόρο, όπως, π.χ. αν είναι σωστά τα δεδομένα της εισοδηματικής, περιουσιακής και οικογενειακής κατάστασης ή των δαπανών ή των τεκμηρίων. Εφόσον, δε, εντοπιστούν λάθη ή ελλείψεις στην αρχική δήλωσηυπάρχει η δυνατότητα για τροποποιητική μέχρι την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024, που ακυρώνει το αρχικό εκκαθαριστικό.
Αναλυτικά, τα στοιχεία που πρέπει να ελεγχθούν είναι:
- Οι βεβαιώσεις αποδοχών από τους εργοδότες ή τους ασφαλιστικούς φορείς, καθώς συχνά κρύβουν λάθη, με αποτέλεσμα τα προσυμπληρωμένα στοιχεία από την ΑΑΔΕ να μην αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Εάν συμβαίνει αυτό θα πρέπει να ζητηθεί από την επιχείρηση ή το φορέα, επανυποβολή της όποιας βεβαίωσης, καθώς οι συγκεκριμένοι κωδικοί είναι κλειδωμένοι και δεν μπορεί να παρέμβει ο φορολογούμενος/η.
- Τα δεδομένα για την οικογενειακή κατάσταση και τα προστατευόμενα μέλη, που έχει αναγράψει η ΑΑΔΕ στη φορολογική δήλωση, καθώς αυξάνουν το αφορολόγητο όριο και δίνουν σημαντικές εκπτώσεις από το τελικό ποσό του φόρου εισοδήματος
- Τα δεδομένα για τα τεκμήρια, δηλαδή, στοιχεία για αυτοκίνητα, ακίνητα, δαπάνες για αποπληρωμή δανείων, ενοίκια, δίδακτρα και άλλα έξοδα τα οποία έχει αναγράψει η ΑΑΔΕ στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου. Να σημειωθεί ότι με βάση αυτά, η εφορία προσδιορίζει το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Σε περίπτωση που το δηλωθέν εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό, ο φορολογούμενος/η καλείται να καταβάλει φόρο, με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος για τα ακριβή στοιχεία κι εφόσον διαπιστωθεί λάθος, να υπάρξει διόρθωση.Επίσης σε περίπτωση που το εισόδημα είναι χαμηλότερο από τα τεκμήρια υπάρχει δυνατότητα αποφυγής της επιβάρυνσης, αν αναγραφεί στους αντίστοιχους κωδικούς ποσό που καλύπτει τη διαφορά, όπως ανάλωση κεφαλαίου από εισοδήματα παρελθόντων ετών, αποζημιώσεις, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, δωρεές γονικές παροχές, κληρονομιές, δάνεια, κέρδη από τυχερά παιχνίδια κ.α. Προσοχή απαιτείται από όσους και όσες μέσα στο 2023 προχώρησαν σε αγορές μεγάλης αξίας, όπως αυτοκίνητα, ακίνητα και άλλα, καθώς θα πρέπει να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων. Σημειώνεται ότι το τεκμαρτό εισόδημα αποτελεί κριτήριο για τη χορήγηση επιδομάτων, ενισχύσεων και κοινωνικών παροχών και αν ξεπερνά τα όρια που θέτει ο νόμος, υπάρχει “κούρεμα” των όποιων ενισχύσεων.
- Τα δεδομένα για δαπάνες από αποδείξεις. Να σημειωθεί ότι το ύψος των συνολικών δαπανών, με ηλεκτρονικές πληρωμές ή κάρτες, για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών έχει προσυμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι τράπεζες. Ωστόσο θα πρέπει να ελεγχθεί αν το ποσό αυτό, αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματος. Αν είναι χαμηλότερο, επί της διαφοράς, θα χρεωθεί έξτρα φόρος 22%. Ο κωδικός είναι ανοιχτός και άρα υπάρχει η δυνατότητα για συμπλήρωση του σχετικού ποσού, εάν υπάρχει έλλειμμα αποδείξεων.
- Τα στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς (ΙΒΑΝ), καθώς εάν υπάρχει επιστροφή φόρου και δεν εκκρεμούν οφειλές, είναι απαραίτητα για να καταβληθούν τα χρήματα πίσω στο φορολογούμενο ή τη φορολογούμενη.
- Τα δεδομένα για αριθμό ατόμων που, τυχόν, φιλοξενούνται. Οι υπόχρεοι/ες θα πρέπει να συμπληρώσουν την ένδειξη «Φιλοξενία» στον αντίστοιχο κωδικό του Ε1 για να αποφύγουν το τεκμήριο της κατοικίας.
- Tα στοιχεία για τη φοιτητική κατοικία. Συγκεκριμένα, η κατοικία που νοικιάζουν τα παιδιά – εξαρτώμενα μέλη, που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα, ώστε να επιβαρύνεται εκείνος από το τεκμήριο.
- Η καταγραφή ότι κάποιος ή κάποια είναι νέος/νέα επιτηδευματίας. Όσοι και όσες εντάσσονται στην περίμετρο του μέτρου κερδίζουν κούρεμα 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, ενώ μειωμένη στο μισό είναι και η προκαταβολή φόρου.
- Δεδομένα για τις ασφαλιστικές εισφορές για το 2023, που οι μισθωτοί κατέβαλαν σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας). Οι δαπάνες αυτές μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία.
- Τα απαιτούμενα έγγραφα για τα ανείσπρακτα ενοίκια για το 2023 θα πρέπει να έχουν κατατεθεί μέχρι τη νέα καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης. Συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να έχουν εκδώσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Εναλλακτικά θα πρέπει να έχει ασκηθεί (κατατεθεί και κοινοποιηθεί) εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
Οι προθεσμίες
Σημειώνεται ότι η καταληκτική προθεσμία υποβολής των αρχικών αλλα και των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ως εξής:
- 2 Αυγούστου για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων,
- 9 Αυγούστου για τις δηλώσεις νομικών προσώπων.
Αντιστοίχως, μετατίθεται για τις 2/8 για τα φυσικά πρόσωπα και για τις 9/8 για τα νομικά πρόσωπα η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης.
Πάντως, με βάση τη νομοθεσία, προβλέπεται η δυναότητα για έκπτωση 3% εφόσον ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης
Τώρα, η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 3% χορηγείται για τα φυσικά πρόσωπα έως τις 31 Ιουλίου. Συνεπώς θα πρέπει για να υπάρξει αναλογία με την παράταση να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σχετική τροποποίηση, μετά την ολιγοήμερη παράταση.
πηγή; news247.gr