Την ώρα που το σκάνδαλο του Κατάρ ταρακουνά το Ευρωκοινοβούλιο, πληθαίνουν οι φωνές ότι το Μαρόκο προσπαθούσε επίσης να επηρεάσει ευρωβουλευτές και προσωπικό του θεσμού.
H ίδια εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιήθηκε από Κατάρ και Μαρόκο για διαφορετικούς λόγους, αποκάλυψε δημοσίευμα της Le Soir.
Ειδικότερα, ο φάκελος διαφθοράς που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες στο Ευρωκοινοβούλιο καθιερώνει τη σύνδεση του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι με τις μυστικές υπηρεσίες του βασιλείου του Μαρόκου.
Δύο ονόματα ξεχωρίζουν από τη λίστα των εμπλεκόμενων του σκανδάλου, εκτός από την εύα Καϊλή: Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ιταλός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συνέλευσης στο Μαγκρέμπ, και ο Αμπντεραχίμ Ατμούν, ο οποίος το επίμαχο διάστημα ήταν πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία και είχε συχνές επαφές με τους Παντσέρι και Φραντσέσκο Τζόρτζι (σύντροφος της Καϊλή).
Ο Ατμούν, δημοσίευσε στο Facebook μια σειρά από φωτογραφίες που καταγράφουν τη μακροχρόνια σχέση του με τον Παντσέρι, αλλά και τον Τζόρτζι. Σε μια εικόνα, οι τρεις κάθονται γύρω από ένα τραπέζι σε μια αίθουσα συσκέψεων.
Το 2022 και οι τρεις άνδρες βρίσκονται εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης δωροδοκίας που συγκλονίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια, ενώ οι αρχές του Βελγίου ερευνούν το εάν το Κατάρ και το Μαρόκο εξαγόρασαν την επιρροή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Παντσέρι, ο Τζόρτζι και η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, βρίσκονται προσωρινά κρατούμενοι, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για διαφθορά.
Μάλιστα, αναφορικά με τις συναντήσεις στο Ραμπάτ (πρωτεύουσα του Μαρόκο) με τον Παντσέρι, μια εσωτερική επιστολή της κυβέρνησης του Μαρόκου από το 2011 που είδε το Politico, τον προσδιόριζε ως δυνητικά «σημαντικό σύμμαχο» ή «περίφημο αντίπαλο».
Οι δικηγόροι των κατηγορούμενων αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα παραπάνω και οι πρεσβείες του Μαρόκου στη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες δεν ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Επίσης, η σύζυγος και η κόρη του Παντσέρι αρνούνται οποιαδήποτε αδικοπραγία.
«Φωτογράφισε» το Μαρόκο ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Vincent Van Quickenborne, έδωσε μια έμμεση ένδειξη στο κοινοβούλιο της χώρας την Πέμπτη (15/12) ότι το Μαρόκο εμπλέκεται στην έρευνα. Αν και μίλησε μόνο για «μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει αναφερθεί όσον αφορά την παρέμβαση», έγινε ευρέως κατανοητό ότι αναφέρεται στο Μαρόκο, επειδή η υπηρεσία ασφαλείας του Ραμπάτ έχει μακρά ιστορία στην παρακολούθηση της μεγάλης κοινότητας της διασποράς στο Βέλγιο.
Πιο συγκεκριμένα, ο Van Quickenborne σημείωσε ότι η βελγική έρευνα κυμάνθηκε σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των «δικαιωμάτων αλιείας», πράγμα που «φωτογραφίζει» το Μαρόκο.
Η αλιεία είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά για το Μαρόκο είναι επίσης ένα κρίσιμο στρατηγικό ζήτημα, λόγω του αμφισβητούμενου εδάφους της Δυτικής Σαχάρας, που διεκδικείται τόσο από το Ραμπάτ, όσο και από ένα κίνημα ανεξαρτησίας που εκπροσωπείται από το Μέτωπο Polisario.
Το Μαρόκο ασκεί εδώ και καιρό πιέσεις ώστε τα ψάρια που αλιεύονται στα ανοιχτά της Δυτικής Σαχάρας να καλύπτονται από τις εμπορικές ρυθμίσεις του Μαρόκου με την ΕΕ για την ενίσχυση της εδαφικής διεκδίκησης του Ραμπάτ.
Έντονο λόμπινγκ
Το ενδiαφέρον του βασιλείου του Μαρόκο για τον Παντσέρι δεν είναι κάτι καινούργιο, αναφέρει επίσης δημοσίευμα της Le Soir, σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που κυκλοφόρησαν μεταξύ 2014 και 2015 από έναν χάκερ που αποκαλούσε τον εαυτό του Chris Coleman. Σε «επείγον» σημείωμα του Οκτωβρίου 2011 που απέστειλε η Μαροκινή Αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ραμπάτ, αναφέρεται ότι «στο περιθώριο της συνόδου ολομέλειας του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο», τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος της αποστολής είχε μια «άτυπη συνάντηση» με τον σύμβουλο του κ. Παντσέρι, μεταφέροντας μήνυμα «προσοχή των μαροκινών αρχών».
Σκοπός αυτού του σημειώματος είναι να προετοιμάσει την επίσκεψη που ο ευρωβουλευτής του S&D Παντσέρι –τότε πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΕΚ του Μαγκρέμπ– πρόκειται να πραγματοποιήσει στο Μαρόκο δύο εβδομάδες αργότερα. Προγραμματίζεται μια λεπτή στάση στο Τιντούφ, όπου είναι βρίσκονται πολλοί προσφυγικοί καταυλισμοί Σαχράουι. Απαραίτητο βήμα για τη διατήρηση της εικόνας της ουδετερότητας του ευρωβουλευτή: «Η επίσκεψη στο Tindouf είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του κ. Panzeri με την Αλγερία και την Polisario, αφού η τελευταία τον κατηγόρησε ότι είναι φιλομαροκινός». Το Μέτωπο Polisario αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας.
Όπως συνοψίζει το παραπάνω σημείωμα, όλοι συμφωνούν πως «δεν είναι προς το συμφέρον του Μαρόκου να εκληφθεί ο κ. Panzeri ως τέτοιος (φιλομαροκινός, σημείωμα του συντάκτη). «Η διατήρηση καλών σχέσεων τόσο με τους Αλγερινούς όσο και με τους Μαροκινούς, ένας καταξιωμένος πολιτικός που μπορεί να διεκδικήσει «μια μακροπρόθεσμη πολιτική ατζέντα, που πραγματοποιείται (…) πάντα με τακτ και μαεστρία».
Παντσέρι: Στενός φίλος του Μαρόκου
Σε άλλο τηλεγράφημα, από τον Ιανουάριο του 2013 αυτή τη φορά, η Αποστολή στην ΕΕ υποβάλει στην κυβέρνησή της έναν οδικό χάρτη για την προώθηση των «συμφερόντων του Μαρόκου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2013». Οργάνωση συζητήσεων και σεμιναρίων, ξεναγήσεις…
Ο σκοπός αυτού του σχεδίου είναι να «αντιδράσει στον αυξανόμενο ακτιβισμό των αντιπάλων μας εντός του ΕΚ».
Και, ειδικότερα, στο να παρακολουθηθεί ο Βρετανός ευρωβουλευτής Τσαρλς Τάνοκ, «γνωστός για τις θέσεις του υπέρ του Πολισάριο», ο οποίος θα έγραφε μία αναφορά για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Σαχάρα.
Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές στο μενού, αλλά η κύρια αποστολή της είναι να «συντονίσει τη δράση της με τον πρόεδρο της αντιπροσωπείας του Μαγκρέμπ στο ΕΚ, κ. Αντόνιο Παντσέρι, στενό φίλο του Μαρόκου, προκειμένου να μειώσει το κακό που θα μπορούσε να κάνει η έκθεση του Τανόκ να αποτελέσει».
ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr/kosmos/177114/poio-katar-sto-maroko-odigoyn-tora-oi-diadromes-tou-xrimatos-tis-evropareas