Τρίτη, 24 Ιουνίου, 2025
  • Ο Σταθμός
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Διεθνή

«Φουντώνουν» οι αναφορές για συνομιλίες Ιράν και ΗΠΑ για τα πυρηνικά – Ο βασικός μοχλός πίεσης

από Άννα Μαχαίρα
Πριν 1 εβδομάδα
σε Διεθνή, Επικαιρότητα
«Φουντώνουν» οι αναφορές για συνομιλίες Ιράν και ΗΠΑ για τα πυρηνικά – Ο βασικός μοχλός πίεσης
Share on FacebookShare on Twitter

Την πιθανότητα συνάντησης μεταξύ του απεσταλμένου των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί αυτή την εβδομάδα συζητά ο Λευκός Οίκος με το Ιράν, όπως αποκαλύπτουν πηγές του Axios, την ώρα που οι βομβαρδισμοί ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την Τεχεράνη συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς.

Στόχος είναι να συνεχίσουν οι συνομιλίες για το ενδεχόμενο να προχωρήσει μια πυρηνική συμφωνία.Να σημειωθεί πως, η συνάντηση δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, αλλά αποτελεί μέρος μιας ύστατης προσπάθειας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει ο πόλεμος.
  • «Μια συνάντηση με τους Ιρανούς αυτή την εβδομάδα βρίσκεται υπό εξέταση» επιβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να καθορίσει την ενεργό συμμετοχή των ΗΠΑ στον πόλεμο προκειμένου να εξαλείψουν στρατιωτικά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή όχι.

Ο βασικός μοχλός πίεσης

Σύμφωνα με το Axios, βασικός μοχλός πίεσης για να πείσει το Ιράν ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είναι η ανατίναξη καταφυγίων που απαιτούνται για την καταστροφή των υπόγειων εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν στο Φόρντοου.

Περιγράφοντας την απόφαση για τις επιθέσεις σε καταφύγια ως «σημείο καμπής» ο αξιωματούχος εξήγησε ότι ο Τραμπ «σκέφτεται με όρους συμφωνιών και μοχλών πιέσεων. Και αυτός είναι ένας μοχλός πίεσης».

  • «Θέλουν να μιλήσουν» όπως ανέφερε ο ανώτερος αξιωματούχος. «Αλλά αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι, αν έχουν έχουν γονατίσει πλήρως ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι για να έχουν χώρα, πρέπει να μιλήσουν; Και υποθέτοντας ότι θα θελήσουν να μιλήσουν, θα τους επιτρεπόταν να έχουν κάποιο βαθμό εμπλουτισμού ουρανίου;» σημείωσε ο ίδιος.

Το ενδεχόμενο συμμετοχής των ΗΠΑ στον πόλεμο

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Τραμπ έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να συμμετάσχει με άμεσο τρόπο στις επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν, αλλά έχει προειδοποιήσει πως η Τεχεράνη δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ να βομβαρδίσουν το Φορντόου, το οποίο φαίνεται να «στοιχειώνει» το Ισραήλ. Ο Τραμπ, όμως, επιμένει ότι πιστεύει ότι μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία, ιδίως δεδομένης της ασθενούς διαπραγματευτικής θέσης του Ιράν.

Οι κινήσεις που φουντώνουν τις φήμες για εμπλοκή των ΗΠΑ

Οι εξελίξεις, στο μεταξύ, είναι ραγδαίες, με την έκκληση Τραμπ στους Ιρανού να εκκενώσουν αμέσως την Τεχεράνη με ανάρτησή στο Truth Social το βράδυ της Δευτέρας (17/6), ενώ λίγο αργότερα διέκοψε το ταξίδι του στη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον και να επικεντρωθεί στον πόλεμο.

  • Αυτές οι δύο κινήσεις, σε συνδυασμό με τις αναφορές για εκρήξεις στην Τεχεράνη, πυροδότησαν αναφορές στον ισραηλινό τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι ΗΠΑ είχαν ενταχθεί στον πόλεμο.
  • Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άλεξ Φάιφερ διέψευσε τις αναφορές. «Οι αμερικανικές δυνάμεις διατηρούν την αμυντική τους στάση και αυτό δεν έχει αλλάξει. Θα υπερασπιστούμε τα αμερικανικά συμφέροντα» έγραψε στο X (πρώην Twitter).
  • Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγσεθ επανέλαβε αυτό το μήνυμα σε συνέντευξή του και τόνισε ότι ο Τραμπ εξακολουθεί να επιδιώκει μια συμφωνία. «Ο πρόεδρος Τραμπ ελπίζει ότι θα υπάρξει ειρήνη», είπε.

Οι παρασκηνιακές κινήσεις των ΗΠΑ

Πάντως, η κυβέρνηση Τραμπ συζήτησε την πρόταση συνάντησης με το Ιράν τη Δευτέρα (16/5), ανέφεραν οι πηγές.

«Μιλάμε τηλεφωνικά, αλλά θα ήταν καλύτερο να μιλήσουμε αυτοπροσώπως», δήλωσε ο Τραμπ στη σύνοδο κορυφής της G7 και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ιράν θα συμφωνήσει να συνάψει συμφωνία.

«Νομίζω ότι θα υπογραφεί συμφωνία. Νομίζω ότι το Ιράν είναι ανόητο που δεν την υπογράφει» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι, πηγές της Jerusalem Post δήλωναν ότι ο Τραμπ έτοιμος να δώσει στο Ιράν την τελευταία ευκαιρία για εκεχειρία.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, ο Τραμπ συζήτησε με άλλους ηγέτες την ανάγκη για εκεχειρία μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στους δημοσιογράφους. «Οι Αμερικανοί έχουν κάνει μια προσφορά για συνάντηση με τους Ιρανούς. Θα δούμε τι θα συμβεί», είπε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή: cnn.gr

Προηγ.

Στις 25 Απριλίου 2026 ο τελικός του Κυπέλλου

Επόμ.

Διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα – Τα δικαιώματα των καταναλωτών

Επόμ.
Διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα – Τα δικαιώματα των καταναλωτών

Διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα – Τα δικαιώματα των καταναλωτών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τώρα στον αέρα

  • Δημοτικές Διαπλοκές
    10:00 - 12:00

Ροή ειδήσεων

Ασφαλέστερα τα Μέσα Μεταφοράς στην Αττική με εκατοντάδες συλλήψεις – Πώς λειτουργεί το σχέδιο

Ασφαλέστερα τα Μέσα Μεταφοράς στην Αττική με εκατοντάδες συλλήψεις – Πώς λειτουργεί το σχέδιο

24/06/2025
NATO: Αυξάνονται οι δαπάνες λόγω Ρωσίας – Ο Ρούτε «βλέπει» ενότητα και δέσμευση Τραμπ στη συμμαχία

NATO: Αυξάνονται οι δαπάνες λόγω Ρωσίας – Ο Ρούτε «βλέπει» ενότητα και δέσμευση Τραμπ στη συμμαχία

24/06/2025
Δημοσκόπηση Interview: Στο 25,9% η ΝΔ – Καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 3%

Δημοσκόπηση Interview: Στο 25,9% η ΝΔ – Καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 3%

24/06/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Επικοινωνία 94fm
Επικοινωνία 94fm
LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Διαύγεια
  • Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε
  • Διαφημιστείτε στον 94fm
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2024 94fm.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result