Κάτω από τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα υποχώρησε η τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας, το πρωί της Παρασκευής 17/2, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021.
Αξίζει να σημειβωθεί πως από την αρχή του 2023 τα συμβόλαια του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σημειώνουν απώλειες περίπου 35%.
Αν συνεχιστεί η πτώση των τιμών ενδέχεται να «φανεί» και στις λιανικές τιμές που ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ανακοινωθούν από τους παρόχους ενέργειας, στις 20 Φεβρουαρίου και να έχει θετική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας για το 2023, ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η αγορά βρίσκεται σε σημείο καμπής και πλέον θα αρχίσει εκ νέου την ανοδική πορεία για μια παρατεταμένη περίοδο.
Οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών υπογραμμίζουν ότι οι ευνοϊκές συνθήκες που παρατηρήθηκαν τον τρέχοντα χειμώνα ενδέχεται να μην επαναληφθούν φέτος και η Ευρώπη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ελλείψεων φυσικού αερίου, εκτός εάν περιορίσει περαιτέρω τη ζήτηση, όπως προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά περίπου 80% από τα υψηλά του καλοκαιριού του 2022, αλλά παραμένουν υψηλότερες από τους ιστορικούς μέσους όρους.
Παράλληλα, η Shell εκτιμά ότι η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί βραχυπρόθεσμα, ενώ η Repsol προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές μπορεί να είναι οφείλονται σε διαρθρωτικούς παράγοντες, λόγω των εμποδίων στην παραγωγή.
Σε ισχύ ο μηχανισμός για το πλαφόν
Υπενθυμίζεται πως ο «Μηχανισμός Διόρθωσης των Αγορών» σχεδιάστηκε για να αποτρέπει την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου σε εξωφρενικά επίπεδα, όπως αυτά του περασμένου Αυγούστου όταν η τιμή του TTF ξεπέρασε τα 320 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Πτώση και στο πετρέλαιο
Πτωτικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ ενίσχυσαν την ανησυχία ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει αυστηρή νομισματική πολιτική για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση καυσίμων ακόμη και όταν αυξάνονται τα αποθέματα αργού.
Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό (WTI) σημείωσε πτώση 1,27%, στα 77,49 δολάρια το βαρέλι και η τιμή για το Brent διαμορφώθηκε στα 84,15 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 1,16%.