Την δεύτερη σε σειρά, εκπαιδευτική άσκηση με την κωδική ονομασία «ΣΚΑΜΑΝΔΡΟΣ ΔΑ 2022» για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω πλημμυρικών φαινομένων και διαχείρισης των επιπτώσεων αυτών, πραγματοποίησε Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει η διοίκηση σε ζητήματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με έμφαση στην πρόληψη.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε αυτή τη φορά για την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, με το συντονισμό της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Η υλοποίηση έγινε στο νέο κτίριο της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, στο Μαρούσι.
Παράλληλα με την διεξαγωγή της άσκησης, πραγματοποιήθηκαν δράσεις ενημέρωσης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου, με την εμπλοκή και τη συνεργασία Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας καθώς και Σχολικής Μονάδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Την άσκηση παρακολούθησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής Ε. Λιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας & Περιβάλλοντος Β. Κόκκαλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Ε. Κοσμόπουλος, η Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κ. Καρδαμίτση, κ.α..
Παρόντες ήταν επίσης, ο Φ. Στομπολιάδης, Προϊστάμενος Τμήματος Ελέγχου & Παρακολούθησης Σχεδίων Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο Δρ. Σπ. Βασιλάκος, Διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, ο Δρ. Χ Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών στο ΙΑΑΔ ΕΤ/ΕΑΑ, ο Περιφερειάρχης Αττικής του Π.Σ. Δ. Πατράκης, ο Προϊστάμενος Διοίκησης Αθηνών – Άρμα Αττικής του Π.Σ Α. Μεσιμερτσής, ο Διοικητής της ομάδας ΔΙ.ΑΣ Δ. Κωστής, ο Διοικητής της Τροχαίας Αττικής Ε. Ράπτης, ο Αστυνόμος Α’ της Αστυνομικής Δ/νσης Δ. Αττικής Δ. Μπατσάρας, ο Αστυνόμος Α’ της Άμεσης Δράσης Ζ. Καββαδίας, ο Αντιδήμαρχος Μάνδρας Ειδυλλίας Π. Κολοβέτζος, ο Αντιδήμαρχος Μεγαρέων Κ. Φυλακτός, εθελοντές και άλλοι.
Την κήρυξη έναρξης της Άσκησης έκανε ο Δρ. Νίκος Πασσάς, Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.
Ο κ. Πατούλης τόνισε πως απέναντι στην τεράστια πρόκληση, της κλιματικής κρίσης για το μέλλον και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας, η Περιφέρεια Αττικής, πρωτοστατεί, ενεργοποιώντας κάθε δυνατότητα και κάθε διαθέσιμο πόρο που διαθέτει.
«Η σημασία της πρόληψης, της ετοιμότητας και της έγκαιρης προειδοποίησης για την αντιμετώπιση των κινδύνων που συνεπάγεται η κλιματική κρίση, αποτελεί την καρδιά των νέων πολιτικών μας, που ήδη εφαρμόζουμε στο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας.
Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Αττικής, από τον Μάρτιο του 2021 έχει συνάψει Προγραμματική Σύμβαση, με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), για την εκπόνηση έρευνας με τίτλο «Εκτίμηση κινδύνων Σεισμού, Πυρκαγιάς και Πλημμύρας στην Περιφέρεια Αττικής».
Τα αποτελέσματα και η παραγόμενη γνώση της έρευνας, που προκύπτουν από την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος αξιοποιούνται ήδη από τις αρχές και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Η σημερινή άσκηση αντιμετώπισης κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα, αποτελεί τη συνέχεια των ασκήσεων πεδίου καταστολής πυρκαγιάς που διεξήγαγε η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής το προηγούμενο διάστημα. Επιπρόσθετα, η παρούσα άσκηση έχει σαν σκοπό, την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, αλλά και την ενδυνάμωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Πατούλης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης σημείωσε:
«Τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης, καταδεικνύουν ότι η Περιφερειακή Διαχείριση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα ισχυρό κρίκο και βασικό πυλώνα στη προσπάθεια βελτίωσης του συστήματος της Πολιτικής Προστασίας.
Λαμβάνοντας υπόψη μας τα νέα αυτά δεδομένα, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιχειρησιακή ετοιμότητα μέσα από την διενέργεια ασκήσεων Πολιτικής Προστασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, μονό μέσα στο έτος 2022, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής διεξήγαγε 4 ασκήσεις πεδίου καταστολής δασικής πυρκαγιάς.
Παράλληλα, διεξάγουμε την δεύτερη σε σειρά, εκπαιδευτική άσκηση επί χάρτου για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω πλημμυρικών φαινομένων και διαχείρισης των επιπτώσεων αυτών, στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής.
Αξιοποιούμε το επιστημονικό δυναμικό όλων των Ερευνητικών Ιδρυμάτων, παράλληλα με το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας, προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό οι επιπτώσεις από κινδύνους και ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής, όπως είναι και η προτεραιότητά μας».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Ε. Κοσμόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως τα τελευταία χρόνια, από την ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής, τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στις μελέτες και στα τεχνικά έργα, τα όποια έχουν υλοποιηθεί στην Δυτική Αττική. Παράλληλα, εξήρε την άψογη και διαχρονική συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με το Πυροσβεστικό Σώμα, ειδικά κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ωρών εκδήλωσης των 3 μέγα-πυρκαγιών στη Δ. Αττική. Επίσης τόνισε, την σπουδαιότητα της συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής, με κορυφαία επιστημονικά Ιδρύματα της Χώρας, που ως σκοπό έχουν την χαρτογράφηση και κατ‘ επέκταση, τις άμεσες παρεμβάσεις στα κρίσιμα σημεία, τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλή τρωτότητα και στην Περιφερειακή Ενότητα της Δυτικής Αττικής.
Η Άσκηση “ΣΚΑΜΑΝΔΡΟΣ – ΔΑ 2022”
Η άσκηση “ΣΚΑΜΑΝΔΡΟΣ – ΔΑ 2022” αποσκοπεί στον έλεγχο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των κινδύνων λόγω πλημμυρικών φαινομένων στην Περιφερειακή Δυτικής Αττικής καθώς και να προκαλέσει τη συζήτηση μεταξύ των ασκούμενων σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της παρουσιαζόμενης στο σενάριο κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Οι αντικειμενικοί στόχοι της άσκησης ήταν οι εξής:
● Η δοκιμασία και βελτίωση της απαιτούμενης συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου στην αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.
● Η δοκιμασία της σύγκλησης και λειτουργίας ενός έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια της εξέλιξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η δοκιμασία της λήψης αποφάσεων υπό συνθήκες αυξημένης πίεσης.
● Ο έλεγχος του υφιστάμενου Σχεδίου, της κατανομής των ρόλων και των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής.
Συμμετέχοντες/Εμπλεκόμενες Υπηρεσίες:
Τμήμα Ελέγχου και Παρακολούθησης Σχεδίων Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND / ΙΑΑΔΕΤ / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Δ/νση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών Περιφέρειας Αττικής , Δ/νση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, Δ/νση Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Αττικής, Δ/νση Τεχνικών έργων Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, Δ/νση Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, Δ/νση ΑλιείαςΠεριφέρειας Αττικής, Δ/νση ΠαιδείαςΠεριφέρειας Αττικής, Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, Αυτοτελές Γραφείο Τεχνικού Ασφαλείας, Γραφείο Περιφερειακού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, Αυτοτελές Γραφείο Τύπου, Δήμος Ασπροπύργου, Δήμος Ελευσίνας, Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Δήμος Μεγαρέων, 7ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας, Σύλλογος Εθελοντών Θριασίου Πεδίου, Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής “ Έπος ”, Σώμα Έρευνας και Διάσωσης, Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων ΑΟ “Κούρος”, Ομάδα Εθελοντών Μεγαριτών “ΟΕΜ” , Εθελοντική Ομάδα Ασπροπύργου “Θρία”.