Ενώνει τις δυνάμεις της για μία ακόμη φορά η γαλλική Αριστερά ενόψει της επέλασης της Μαρίν Λέπεν και ετοιμάζεται για ένα “λαϊκό μέτωπο” κατα της Μαρίν Λεπέν. Σοσιαλιστές, Πράσινοι, οι Κομμουνιστές και το κόμμα France Unbowed σε κοινή τους ανακοίνωση έκαναν έκκληση για μια κοινή πλατφόρμα για να «παρουσιάσει κάποιον εναλλακτικό (πρόεδρο) από τον Εμανουέλ Μακρόν και να πολεμήσει ενάντια στο ρατσιστικό σχέδιο της ακροδεξιάς». Τα τέσσερα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία δεσμεύτηκαν αργά τη Δευτέρα να συνεργαστούν και να προτείνουν κοινούς υποψηφίους στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη του μήνα με σκοπό να αμφισβητήσουν το ακροδεξιό κίνημα της Μαρίν Λεπέν.
Ταυτόχρονα το ενδεχόμενο μιας εκλογικής συμμαχίας εξετάζουν ήδη οι δύο μεγαλύτερες ακροδεξιές δυνάμεις της χώρας. Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός μετά το 31,4% που πέτυχε στις Ευρωεκλογές οδηγώντας σε συντριβή το κόμμα του προέδρου Μακρόν ( 14,6%) επιδιώκει μια συμμαχία με το άλλο ακροδεξιό κόμμα της Reconquest του οποίου ηγείται η ανιψιά της Μαριν λεπέν Μαριόν Μαρσελάν.
Δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση μετά τις ευρωεκλογές εάν οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα, η το κόμμα της Μαριν Λεπέν Rassemblement National θα είχε κερδίσει το 34% των ψήφων από 18,7% που είχε το 2022. Με τις βουλευτικές εκλογές να διεξάγονται σε 577 εκλογικές περιφέρειες και σε δύο γύρους, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί ακριβής αριθμός εδρών.
Τη δεύτερη θέση θα έπαιρνε η Συμμαχία της Αριστεράς (22%), εφόσον τα τέσσερα κόμματα που το αποτελούσαν αναβίωναν τον συνασπισμό.
Το στρατόπεδο Μακρόν θα βρισκόταν στην τρίτη θέση, με 19% των ψήφων. Σχεδόν 7 μονάδες λιγότερες από ό,τι το 2022 και 13 μονάδες λιγότερες από ό,τι το 2017. Ταυτόχρονα οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι απέκλεισαν για άλλη μια φορά τη Δευτέρα το ενδεχόμενο συμμαχίας με το κόμμα του Μακρόν, θα πιστώνονταν με το 9% των ψήφων και θα βρίσκονταν στην τέταρτη θέση
Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος στοιχηματίζει ότι μπορεί να ανακόψει το κύμα των εθνικιστών, αντιμεταναστευτικών δεξιών σε εθνικές εκλογές, οι αντίπαλοί του δοκιμάζουν τη συγκρότηση ενιαίων μετώπων
Τα τέσσερα κόμματα της Αριστεράς δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν έναν κοινό υποψήφιο σε κάθε εκλογική περιφέρεια από τον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών στις 30 Ιουνίου. Δεν είναι πρώτη φορά που επιχειρείται μια συμμαχία καθώς οι τέσσερις είχαν συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κοινοβουλευτικής εκστρατείας το 2022 ωστόσο η μάχη για τη νομή της εξουσίας και οι διαφορετικές πολιτικές – συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Γάζα – οδηγήσουν σε ρωγμές τη συμμαχία τους.
Σε μια πρώτη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση προβλεπόταν να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους χωρίς να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Η δημοσκόπηση είναι μέρος της προεκλογικής εκστρατείας – εξπρές στην οποία εισήλθε η Γαλλία λίγες μόλις ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης των ευρωεκλογών, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε αιφνιδιαστικά χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσδιορίζοντας τον πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου και τον δεύτερο στις 7 Ιουλίου.
Βασικό ζητούμενο είναι τα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων κομμάτων λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι το γαλλικό εκλογικό σύστημα προβλέπει πως στις 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες στον πρώτο γύρο κατέρχονται όλα τα κόμματα, αλλά στο δεύτερο γύρο μόνο τα δύο πρώτα, πλην και αν κάποιο εξ’ αυτών έχει συγκεντρώσει από τον πρώτο γύρο την απόλυτη πλειοψηφία.
Από την πλευρά του κόμματος της Μαρίν Λεπέν έχει ξεκαθαριστεί ότι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας θα είναι ο πρόεδρος του κόμματος Μπαρντελά, ο οποίος ήταν επικεφαλής και στο ευρωψηφοδέλτιο. Ο Μπαρντελά δεν θα διεκδικήσει βουλευτική έδρα, αλλά θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας στην περίπτωση που η ακροδεξιά έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει μετά την 7η Ιουλίου.
Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν κάλεσε πάντως σήμερα όλα τα κόμματα της Αριστεράς να συνεργαστούν χαρακτηρίζοντας αυτή τη συνεργασία κατεπείγουσα, καθαρή και δυνατή.
Η ακροδεξιά συμμαχία
Η Μαρεσάλ, πρώην βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού και εγγονή του ιδρυτή του κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν, εγκατέλειψε το κόμμα της οικογένειας για να ενταχθεί στις τάξεις του Reconquest – ενός ακροδεξιού κόμματος που ιδρύθηκε από τον Ερίκ Ζεμούρ – ενόψει της προεδρικής κούρσας του 2022. Το Reconquest αν και πολύ μικρότερο από τον Εθνικό Συναγερμό πέρασε μ το όριο του 5% που είναι απαραίτητο στη Γαλλία για την εκλογή ευρωβουλευτών
Από τη νύχτα των εκλογών, η Μαρεσάλ πιέζει το κόμμα της να συμμαχήσει με το παλιό της κόμμα. “Το εθνικό στρατόπεδο πέτυχε ένα ιστορικό σκορ”, έγραψε η Μαρεσάλ σε ανάρτησή της στο X τη Δευτέρα. “Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης για τη χώρα μας, επιθυμούσα να συναντηθώ με τη Μαρίν Λεπέν και τον Μπαρντέλα για να αδράξουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε έναν κυβερνητικό συνασπισμό”.
Σε τηλεοπτική συνέντευξη που ακολούθησε τη συνάντηση, η Λεπέν δήλωσε ότι θα συναντηθεί με μια σειρά πολιτικών ηγετών προκειμένου να “οικοδομήσει μια πλειοψηφία”, χωρίς να διευκρινίσει αν είχε καταλήξει σε συμφωνία με την ανιψιά της. Η Λεπέν σημείωσε επίσης ότι ο Εθνικός Συναγερμός θα ήταν πρόθυμος να μην θέσει υποψηφίους εναντίον των απερχόμενων βουλευτών του συντηρητικού κόμματος Les Républicains, εάν αυτοί κατέληγαν σε συμφωνία με το κόμμα της.
Κύμα διαδηλώσεων κατά της ακροδεξιάς στη Γαλλία
Πέραν της έκκλησης για ένωση των αριστερών κομμάτων, οι οργανώσεις νεολαίας, κυρίως φοιτητές και φοιτήτριες, απηύθυναν κάλεσμα σε αντιφασιστική συγκέντρωση. Το κάλεσμα για συγκέντρωση απευθύνθηκε έπειτα από πρωτοβουλία μιας φοιτητικής ένωσης, με τη στήριξη των USL (Union syndicale lycéenne), της ριζοσπαστικής αριστεράς και της πανίσχυρης φοιτητικής ένωσης Unef, ανάφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου της ένωσης, Ελεονόρ Σμιτ. «Η ιδέα είναι να απευθύνουμε πρόσκληση για συγκέντρωση για να δείξουμε ότι η νεολαία εναντιώνεται σε αυτό που συνέβη το βράδυ των εκλογών με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών» υπογράμμισε η εκπρόσωπος. Ήδη από το πρωί της Δευτέρας (10/6) νέοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το λύκειο Henri IV στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για την ακροδεξιά.
Η συνδικαλιστική ένωση CGT κάλεσε επίσης σήμερα, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου, «τον κόσμο της εργασίας να συμμετάσχει σε συνδικαλιστικές ενώσεις, να οργανωθεί, να πάρει μέρος σε όλες τις πρωτοβουλίες κινητοποιήσεων κατά της ακροδεξιάς και κατά της πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν, ξεκινώντας από το κάλεσμα των οργανώσεων νεολαίας για συγκέντρωση απόψε το βράδυ». «Βρισκόμαστε εδώ για να πούμε ότι τασσόμαστε κατά της ακροδεξιάς, κατά της απόφασης διάλυσης της βουλής που έλαβε ο Μακρόν, η οποία είναι επικίνδυνη» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Γιασίν, μια μαθήτρια λυκείου ηλικίας 17 ετών.
Πέραν όμως του Παρισιού, συγκεντρώσεις κατά της ακροδεξιάς πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Γαλλία. Στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, 2.200 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι, συγκεντρώθηκαν μπροστά από την περιφερειακή νομαρχία μετά από κάλεσμα πολλών συνδικάτων, αριστερών κομμάτων και της Ligue des droits de l’homme, σύμφωνα με την αστυνομία.
«Όχι φασίστες στην εξουσία»
Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στη Ρεν (πάνω από 2.500), στη Νάντη (τουλάχιστον 1.000) και στη Ρουέν (800). Περίπου 1.500 άτομα, σύμφωνα με τη νομαρχία, συγκεντρώθηκαν επίσης στην Place de la Victoire στο Μπορντό, υπό τους ρυθμούς των τυμπάνων και τη μελωδία του Bella ciao. Οι πινακίδες έγραφαν «FN, RN des racines et des haines», «Non à l’ère Haine» και «Κάντε τους ρατσιστές να ξαναφοβηθούν».
Χίλια άτομα διαδήλωσαν επίσης στο Μονπελιέ και την Μπεζανσόν, καθώς και στην Τουλούζη, όπου φώναζαν «Όχι φασίστες στις γειτονιές, όχι φασίστες στη Συνέλευση». Στο Στρασβούργο, υπήρχαν 950 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία. «Η ακροδεξιά έχει εμβολιάσει όλες τις βαθμίδες από την Εθνοσυνέλευση μέχρι τη Μακρονί (…). Υπάρχει κρατικός ρατσισμός σε αυτή τη χώρα, το βλέπω στην Εθνοσυνέλευση. Ας μην τους αφήσουμε να το κάνουν!», φώναξε στο μικρόφωνο ο βουλευτής του LFI Εμανουέλ Φερνάντες.
Τα πλακάτ ορισμένων διαδηλωτών στη Λυών έγραφαν «Όχι φασίστες στην εξουσία», «Λεπέν, Χίτλερ, ίδιος αγώνας» και «Ενωθείτε για το μέλλον μας». «Όλοι βρίσκονται σε πόλεμο με το Εθνικό Μέτωπο», «Όλοι μισούν τον Μπαρδέλα» και «Η νεολαία γαμάει το FN», φώναζε το πολύ νεανικό πλήθος που διαδήλωνε στο κέντρο της πόλης. Ανταποκρινόμενη σε κάλεσμα αριστερών και ακροαριστερών κινημάτων, μια πρώτη ομάδα αρκετών εκατοντάδων διαδηλωτών συγκεντρώθηκε γύρω στις 7 το απόγευμα μπροστά από το δημαρχείο, παρατήρησαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).
πηγές: athina984.gr/ in.gr
.