Το σύστημα υγείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη βρίσκεται «σε μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης» λόγω της κλιμάκωσης των ισραηλινών επιθέσεων και εξαιτίας των εμποδίων στην παροχή βοήθειας που παρατηρούνται μετά τον Οκτώβριο του 2023, κατήγγειλαν σήμερα οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).
Σύμφωνα με νέα έκθεση τη μη κυβερνητικής οργάνωσης, «η κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Όχθη εμποδίζει σοβαρά την πρόσβαση των Παλαιστινίων στην παροχή βοήθειας και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο συστηματικής καταπίεσης από το Ισραήλ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο φυλετικός διαχωρισμός και απαρτχάιντ».
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, έναυσμα για τον οποίο αποτέλεσε η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο ισραηλινός στρατός και έποικοι έχουν αυξήσει «τις πράξεις ακραίας βίας εις βάρος των Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη», κατήγγειλαν οι MSF.
Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 τουλάχιστον 884 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τον στρατό του Ισραήλ ή εποίκους, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Την ίδια περίοδο τουλάχιστον 32 Ισραηλινοί – ανάμεσά τους και στρατιώτες—έχουν χάσει τη ζωή τους σε παλαιστινιακές επιθέσεις ή στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Ισραήλ.
«Το σύστημα υγείας στη Δυτική Όχθη υφίσταται τεράστια πίεση και αναγκάζεται να λειτουργεί σε μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αναφέρεται στην έκθεση της ΜΚΟ που καλύπτει την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2023 ως τον Οκτώβριο του 2024.
Σύμφωνα με τους MSF, η κατάσταση στη Δυτική Όχθη επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη σύναψη συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα.
Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 ως τις 4 Φεβρουαρίου 2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε 657 επιθέσεις εναντίον των υπηρεσιών υγείας στη Δυτική Όχθη.
Οι MSF καλούν το Ισραήλ να τερματίσει τη βία εναντίον των υγειονομικών, των ασθενών και των δομών υγείας και να σταματήσει να εμποδίζει το ιατρικό προσωπικό να εκπληρώνει τη ζωτικής σημασίας αποστολή του.
Η έκθεση καταρτίστηκε έπειτα από συνομιλίες με 38 ασθενείς και μέλη του προσωπικού των MSF, με εργαζόμενους σε νοσοκομεία, παραϊατρικό προσωπικό και διασώστες που υποστηρίζονται από τη ΜΚΟ.
Αυτοί αναφέρθηκαν στις παρατεταμένες και βίαιες επιδρομές του ισραηλινού στρατού και στους ολοένα και αυστηρότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις ως παράγοντες που εμποδίζουν σοβαρά την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, κυρίως την παροχή ιατρικής φροντίδας.
Οι ομάδες των MSF ενημερώθηκαν εξάλλου και για έναν αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον προσωπικού και δομών υγείας: «Επιθέσεις στη διάρκεια των οποίων οι ισραηλινές δυνάμεις στοχοθετούν νοσοκομεία, καταστρέφουν ιατρικά κέντρα εκστρατείας σε καταυλισμούς προσφύγων και επίσης παρενοχλούν, συλλαμβάνουν, τραυματίζουν και σκοτώνουν διασώστες και υγειονομικούς», τόνισε η ΜΚΟ.
Σε απομακρυσμένες περιοχές και στην περιφέρεια πόλεων, όπως η Τζενίν ή η Ναμπλούς, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, διότι οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, για παράδειγμα όσοι έχουν ανάγκη από αιμοκάθαρση, αναγκάζονται να παραμείνουν στα σπίτια τους, επεσήμαναν οι MSF.
«Παλαιστίνιοι ασθενείς πεθαίνουν απλώς και μόνο επειδή δεν μπορούν να φτάσουν στα νοσοκομεία», δήλωσε ο Μπράις ντε λε Βιν, συντονιστής εκτάκτων καταστάσεων στους MSF.
«Οι ισραηλινές δυνάμεις μπλοκάρουν ασθενοφόρα σε σημεία ελέγχου την ώρα που αυτά μεταφέρουν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, ιατρικά κέντρα περικυκλώνονται και γίνονται στόχος επιδρομών και υγειονομικό προσωπικό πέφτει θύμα σωματικής βίας την ώρα που προσπαθεί να σώσει ζωές», συνέχισε ο ίδιος.
Εκτός από τις πιο συχνές στρατιωτικές επιδρομές του Ισραήλ, οι MSF καταγγέλλουν και «τη βία των εποίκων και τη συνεχή επέκταση των οικισμών που επηρεάζουν πολλούς Παλαιστίνιους, τους οποίους συχνά τρομάζει η ιδέα ότι θα πρέπει να μετακινηθούν μέσα στη Δυτική Όχθη».
πηγή: news247.gr