Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου, 2025
  • Ταυτότητα
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Μουσική

Γιώργος Χατζιδάκις: Άναψε η δημόσια αντιπαράθεση για την απαγόρευση εκτέλεσης έργων του Μάνου Χατζιδάκι στην παγκόσμια περιοδεία Μποφίλιου & Χαρούλη

από Ιωάννα Ρούσσου
Πριν 2 εβδομάδες
σε Μουσική
Γιώργος Χατζιδάκις: Άναψε η δημόσια αντιπαράθεση για την απαγόρευση εκτέλεσης έργων του Μάνου Χατζιδάκι στην παγκόσμια περιοδεία Μποφίλιου & Χαρούλη

Έντονη είναι, τα τελευταία 24ωρα, η δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει μετά την προχθεσινή ανακοίνωση του γιου του Μάνου Χατζιδάκι, Γιώργου Χατζιδάκι, πως δεν έχει δώσει άδεια για την παγκόσμια περιοδεία – αφιέρωμα στον πατέρα του και τον Μίκη Θεοδωράκη, με βασικούς ερμηνευτές τη Νατάσσα Μποφίλιου και τον Γιάννη Χαρούλη, και πως έχει προβεί σε νομικές ενέργειες.

Σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετήθηκε και η Ευανθία Ρεμπούτσικα αναφέροντας πως η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι «απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται» και προσθέτει: «Για ποια Ελλάδα μιλάμε που θέλει να ταξιδέψει στο εξωτερικό; Και με το έτσι θέλω, κάνω αυτό που θέλω χωρίς να σέβομαι τις αποφάσεις του κληρονόμου; Χρησιμοποιώντας το όνομα του; Αντί να σεβαστούμε την μνήμη του Μάνου ο οποίος δεν θα έδινε ποτέ την άδεια του αν ζούσε. Όσον αφορά τα ραδιόφωνα που άκουσα πως δεν παίζεται ο Μάνος, να ρωτήσετε κάποιους άλλους και όχι τον γιό του».

H ανάρτηση της Ευανθίας Ρεμπούτσικα:

Είμαι απολύτως σύμφωνη με τη στάση του γιου του Μάνου Χατζιδάκι και θεωρώ απόλυτα θεμιτό να προστατεύει τη χρήση του έργου του πατέρα του. Ο Μάνος υπήρξε, για μένα, ο σημαντικότερος Έλληνας συνθέτης, ένας άνθρωπος οικουμενικός, με βαθιά ευγένεια και μοναδικό αισθητικό κριτήριο.

Η μουσική του έχει μια ποιότητα τόσο λεπτή και ουσιαστική, που απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται.

Ακόμη και όταν ακούω το έργο του σε μια διαφήμιση που σκοπό έχει να βοηθήσει παιδιά και σχολεία, νιώθω απλώς την ανάγκη να θυμίζω πόσο σημαντικό είναι να προσεγγίζουμε αυτή την κληρονομιά με ευαισθησία.

Η μουσική του Χατζιδάκι έχει έναν κόσμο δικό της και ο σεβασμός προς αυτόν τον κόσμο είναι για μένα ουσιώδης, όχι μόνο απέναντι στο έργο αλλά και απέναντι σε όσους το εκπροσωπούν σήμερα.

Γνωρίζοντάς τον, είμαι βέβαιη ότι ο Μάνος θα ήθελε οι επιλογές γύρω από τη μουσική του να γίνονται με προσοχή και αγάπη, όπως ακριβώς έκανε πάντα και ο ίδιος. Και αυτό το δικαίωμα των κληρονόμων του να προστατεύουν το έργο του αξίζει να το τιμούμε.

«Ο χαρακτηρισμός θετός γιός», μου φαίνεται εντελώς περιττός, η πατρότητα δεν μετριέται με βιολογία αλλά με παρουσία, ευθύνη και αγάπη. Και εκεί ο Μάνος στάθηκε πατέρας με όλη τη σημασία της λέξης.

Όλα αυτά τα σχόλια που γίνονται στο διαδίκτυο κατά του γιού του Μάνου που τον στοχοποιούν και τον κατηγορούν, είναι απαράδεκτα. Για ποια Ελλάδα μιλάμε που θέλει να ταξιδέψει στο εξωτερικό; Και με το έτσι θέλω, κάνω αυτό που θέλω χωρίς να σέβομαι τις αποφάσεις του κληρονόμου; Χρησιμοποιώντας το όνομα του;

Θέση υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης του εργου του Μάνου Χατζιδάκι στην παγκόσμια περιοδεία των Μποφίλιου – Χαρούλη με έργα των Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη πήρε και ο καταξιωμένος στιχουργός και συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι 

Αρης Δαβαράκης:

Η Μποφίλιου και ο Χαρούλης ειναι δυο αναγνωρισμενοι και δημοφιλεις τραγουδιστές που με την γενικωτερη στάση τους και τις επιλογες τους διεκδικουν ενα “ηθικο πλεονεκτημα” που χτίστηκε μεσα στα χρονια. Ειλικρινα μπραβο τους.

Αυτες τις μερες εχουν γινει το επικεντρο μιας συζητησης που αφορα την ουσια του πνευματικου δικαιώματος. Αναγγελουν “World Tour” με τραγουδια δυο μεγαλων Ελληνων. Του #Θεοδωρακη (εχοντας εξασφαλισει μεσω και της κληρονομου του τα πνευματικα δικαιώματα) και του #Χατζιδακι (του οποιου ο κληρονομος εχει αρνηθει ρητά να δωσει την άδεια). Ξεκινουν λοιπον καταπατωντας το πνευματικο δικαιωμα του μισου ρεπερτοριου της περιοδειας τους λεγοντας “ο παραγωγος μας ειναι Άγγλος και δεν τον νοιαζει νομικα το πνευματικο δικαιωμα”.

Η αφισσα τους βεβαια (πολυ προχειρης μεχρι κακης αισθητικης) δειχνει την Ακρόπολη και εχει τιτλο “The Music of Greece”. Δεν εχει το Μπάκιγχαμ του Άγγλου παραγωγού. Στηριζεται στην Ελλαδα και σε #δυο Έλληνες εκ των οποιων ο #ενας δεν θελει να συμμετεχει.

Ξεκινας δηλαδη να απολαυσεις μια μεγαλη διεθνη περιοδεια και να βγαλεις πολλα λεφτα με τραγουδια ενος δημιουργου που, μεσω του κληρονομου που ο ιδιος επελεξε, δεν θελει να ειναι μερος αυτης της (τουριστικης αισθητικης) επιχειρησης.
Πώς το επιτρεπουν στον εαυτο τους;

Πώς θα κοιμουνται τα βραδια (και με τζετ λαγκ καπάκι σε ολα αυτα);

Τα τραγουδια καποιος τα εγραψε, τα υπερασπιστηκε, τα ενορχηστρωσε, τα φωτισε μια ζωή ολόκληρη.

Δεν μπορεις ν’ αρπαζεις με το ετσι θελω – και με τις πλατες ενος Άγγλου παραγωγου- τα τραγουδια του άλλου και να κοβεις εισιτήρια χωρις να σ’ ενδιαφερει το “ηθικο πλεονέκτημα” που εσυ ο ιδιος (Νατασα, Γιαννη) χρονια τωρα επικαλεισαι και υπερασπίζεσαι.

Ειλικρινα, κριμα.

O καταξιωμένος συνθέτης της νέας γενιάς Θέμης Καραμουρατίδης στενός συνεργάτης και φίλος της Νατάσας Μποφίλιου απάντησε στον Άρη Δαβαράκη υπερασπιζόμενος την παγκόσμια περιοδεία με έργα του Μάνου Χατζιδάκι:

Διάβασε λίγο καλύτερα Αρη και κάνε στην άκρη την εμπάθεια σου. Εξασφαλισμένα είναι όλα τα δικαιώματα για το Carnegie hall (τι ντροπή!) την όπερα του Σύδνεϋ (αυτό το χαμαιτυπείο) και όλα τα σημαντικά θέατρα του κόσμου. Και από όλα τα εισιτήρια που «κόβονται» πληρώνονται όλοι οι δικαιούχοι Όλα τα υπόλοιπα τερτίπια γίνονται για εντυπωσιασμό της τοπικής κοινωνίας.

Καλύτερα να ανοίξεις μια γόνιμη κουβέντα με το τι γίνεται με το δικαίωμα των στιχουργών και ποιητών να παίζονται τα τραγούδια που έχουν συν-γράψει. Οπότε αυτή η παράσταση έχει το δικαίωμα να γίνει απλώς δεν θα παιχτεί στην Ελλάδα . Εντάξει στην Ελλάδα θα ακούμε Χατζιδάκι μόνο από το φάλτσο χάρτινο φεγγαράκι της κοσμοτε και από τον Γερμανό ή από την panik records που σκάει χρήμα χοντρό. Που σίγουρα έχουν πλέον το «ηθικό πλεονέκτημα» σωστά ;

ΥΓ. Επίσης αν τελικά για όποιο λόγο, αποσυρθούν τα τραγούδια του Χατζιδακι το «Hellenic music ensemble» (του οποίου είναι η συναυλίες και το πρότζεκτ και όχι των τραγουδιστών που κλήθηκαν) μπορεί να γίνει με τραγούδια του Λοϊζου του Μαρκόπουλου ή όποιον « αφήνει» σε έναν καθηγητή μουσικής του πανεπιστημίου το Μπέρκλεϊ να διαχειριστεί τα τραγούδια τους με μια 23 μελή ορχήστρα πραγματικά κορυφαίων μουσικών.

ΥΓ Και αν θες τη γνώμη μου , που θα στην πω θες δε θες , το έργο το Χατζιδακι δεν μπορεί να το διαχειρίζεται ένα μυαλό . Γιατί είναι πολιτιστική κληρονομιά όχι εμπόριο. Έπρεπε να υπάρχει επιτροπή που θα αποφασίζει για να μην έχουμε αυτήν την παραδοξότητα, της cosmote του Γερμανού και της panikrecords (που δεν θα απολάμβανε ο Χατζιδάκις) . Μη λέμε ό,τι θέλουμε και μη χρησιμοποιούμε το καλλιτεχνικό κριτήριο γιατί θα πέσει φωτιά να μας κάψει.

Ενώ θέση υπέρ της απαγόρευσης του Γιώργου Χατζιδάκι πήρε και ο καταξιωμένος συνθέτης Παναγιώτης Καλαντζόπουλος;

Αναρτώ εδώ την αφίσα που συνοδεύει την εν λόγω περιοδεία. Ρωτώ όλους εσάς που δηλώνετε λάτρεις και του Χατζιδάκι και των τραγουδιών του, και ζητάτε στο όνομα αυτής σας της λατρείας ούτε λίγο ούτε πολύ την κατάργηση του Κληρονομικού Δικαίου και την δήμευση της περιουσίας του κληρονόμου του, πιστεύετε ότι ο ίδιος θα συμφωνούσε; (Εδώ μιλάμε για υπεράσπιση ηθικού δικαιώματος όχι εισπρακτικού).

Πηγή:https://www.ogdoo.gr/epikairotita/mousika-nea/giorgou-xatzidakis-anapse-i-dimosia-antiparathesi-gia-tin-apagorefsi-ektelesis-tou-ergou-tou-manou-xatzidaki-stin-pagkosmia-periodeia-bofiliou-xaroyli

Προηγ.

Υπ. Πολιτισμού: Αποκατάσταση και ανάδειξη του βυζαντινού Ναού της Αγίας Σοφίας στη Δράμα

Επόμ.

Angelika Dusk στο Ορφέας Live Bar

Επόμ.
Angelika Dusk στο Ορφέας Live Bar

Angelika Dusk στο Ορφέας Live Bar

Τώρα στον αέρα

  • Cine Επικοινωνία
    16:00 - 17:00

Ροή ειδήσεων

Δολοφονία τοπογράφου στο Ν.Ψυχικό: Την ενοχή των δύο κατηγορουμένων αποφάσισε το δικαστήριο

Δολοφονία τοπογράφου στο Ν.Ψυχικό: Την ενοχή των δύο κατηγορουμένων αποφάσισε το δικαστήριο

09/12/2025
Απόφαση βόμβα του δικαστηρίου για την υπόθεση των υποκλοπών – Καλούνται να καταθέσουν 10 νέα πρόσωπα

Απόφαση βόμβα του δικαστηρίου για την υπόθεση των υποκλοπών – Καλούνται να καταθέσουν 10 νέα πρόσωπα

09/12/2025
Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

09/12/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ “ΡΑΔΙΟΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ”
Στ. Καραγιώργη 2 & Μαρίνου Αντύπα, Ηράκλειο Αττικής ΤK 14121
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ
ΑΦΜ: 090084537
Αρ. Μητρώου Επιχερήσεων ΟΤΑ: 64
ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τηλ.: 210 27 59 200-300 & 210 27 19 969
e-mail: info@94fm.gr
domain name: 94fm.gr
Νόμιμος εκπρόσωπος: Πρόεδρος ΔΣ Φανή Βελλίδου
Διευθυντής ιστοσελίδας:Γεώργιος Μισιάκας
Διαχειριστής ιστοσελίδας: Γεώργιος Μισιάκας
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Τατάρογλου
Δικαιούχος Domain: ΔΕΡΗΑ
Διαχειριστής Domain: ΔΕΡΗΑ

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Ταυτότητα
  • Διαύγεια
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Copyright © 2025 94fm.gr | All Rights Reserved.
Δημοτική Ραδιοφωνία Ηρακλείου Αττικής "Επικοινωνία 94fm"

logo-image

Σεβόμαστε το απόρρητό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Διαβάστε περισσότερα

Απόρριψη Ρυθμίσεις cookie
Αποδοχή όλων
Powered by WPLP Compliance Platform
Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ιστότοπους για να κάνουν την εμπειρία του χρήστη πιο αποτελεσματική. Ο νόμος ορίζει ότι μπορούμε να αποθηκεύσουμε cookies στη συσκευή σας εάν είναι απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία αυτού του ιστότοπου. Για όλους τους άλλους τύπους cookies, χρειαζόμαστε την άδειά σας. Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί διαφορετικούς τύπους cookies. Ορισμένα cookies τοποθετούνται από υπηρεσίες τρίτων που εμφανίζονται στις σελίδες μας.
  • Απαραίτητη
    Always Active
    Τα απαραίτητα cookies βοηθούν να γίνει ένας ιστότοπος εύχρηστος, ενεργοποιώντας βασικές λειτουργίες όπως η πλοήγηση στη σελίδα και η πρόσβαση σε ασφαλείς περιοχές του ιστότοπου. Ο ιστότοπος δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς αυτά τα cookies.

  • Εμπορία
    Τα cookies μάρκετινγκ χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση επισκεπτών σε ιστότοπους. Σκοπός είναι να προβάλλονται διαφημίσεις που είναι σχετικές και ελκυστικές για τον μεμονωμένο χρήστη και ως εκ τούτου πιο πολύτιμες για εκδότες και διαφημιστές τρίτων.

  • αναλυτικά
    Τα cookie Analytics βοηθούν τους κατόχους ιστότοπων να κατανοήσουν πώς αλληλεπιδρούν οι επισκέπτες με ιστότοπους συλλέγοντας και αναφέροντας πληροφορίες ανώνυμα.

  • Προτίμηση
    Τα cookie προτιμήσεων επιτρέπουν σε έναν ιστότοπο να θυμάται πληροφορίες που αλλάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς ή εμφάνισης του ιστότοπου, όπως η γλώσσα που προτιμάτε ή η περιοχή στην οποία βρίσκεστε.

  • Αταξινόμητος
    Τα μη ταξινομημένα cookies είναι cookies που είμαστε στη διαδικασία ταξινόμησης, μαζί με τους παρόχους μεμονωμένων cookies.

Powered by WPLP Compliance Platform
Ρυθμίσεις cookie
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result