“Γκρίζες ζώνες” στα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση σχετικά με την πορεία της απασχόλησης στη χώρα μας την τελευταία εξαετία, εντοπίζουν συνδικαλιστές και εργατολόγοι.
Όπως επισημαίνουν έμπειρα συνδικαλιστικά στελέχη, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε συλλαλητήριο, το Σάββατο στις 6 το απόγευμα, στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση μισή ώρα νωρίτερα, στην πλατεία ΧΑΝΘ, διεκδικώντας την ικανοποίηση αιτημάτων άρρηκτα συνδεδεμένων με τους τομείς στους οποίους αναφέρονται τα κυβερνητικά στοιχεία: μισθοί, απασχόληση και ανεργία.
Αναλυτικότερα το κέρμα της οικονομίας, έχει δύο όψεις:
– Μισό εκατομμύριο περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο του 2024 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, εμφανίζεται δηλαδή αύξηση 21,6%,
Ωστόσο, δεν παρουσιάζονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή, πόσοι εξ αυτών εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική, προσωρινή κά), ούτε το ύψος των μισθών.
– Ο Ιούλιος του 2019 με την χώρα στη δίνη των μνημονίων, δεν μπορεί να αποτελεί συγκρίσιμο μέγεθος με το 2024.
– Οι εργαζόμενες μισθωτές γυναίκες αυξήθηκαν κατά 24,6%, δηλαδή 263.000 περισσότερες μέσα σε πέντε χρόνια και οι εργαζόμενοι νέοι έως 24 ετών αυξήθηκαν κατά 28,9%, δηλαδή, 72.614 περισσότεροι.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα βρίσκεται στην υψηλότερη θέση ανεργίας ως προς αυτές τις δύο κατηγορίες σε σχέση με τα κράτη -μέλη της ΕΕ
– Η ανεργία υποχώρησε στο 9,6%
Η ανεργία -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ -είναι στο 9,9% εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου, με ανοδικές τάσεις μετά την ολοκλήρωση της, ενώ βάσει των στοιχείων της ΔΥΠΑ είναι διπλάσια με τουλάχιστον έναν στους δύο μακροχρονίως άνεργο (τουλάχιστον για 12 μήνες).
-Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 31,3%.
Ομως, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης καλύπτουν σταθερά το 50% των νέων συμβάσεων εργασίας.
– Το ποσοστό των εργαζομένων μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνει μισθό άνω των €1.000 έχει αυξηθεί κατά 49% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019.
Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό έως 1000 ευρώ αποτελούν το 54,3% των εργαζομένων.
Δηλαδή, περισσότεροι από έναν στους δύο εργαζόμενους, έξι χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την αναπτυξιακή πορεία της, λαμβάνει λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα, όταν το 2019 ο πληθωρισμός είχε κινηθεί από -0,1% έως 0,8% ένω την τελευταία τριετία με τα ίδια χρήματα οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν πληθωριστική κρίση διαρκείας, με τις κλαδικές συμβάσεις στον πάγο και τους μισθούς του Δημοσίου σε περικοπή διαρκείας, χωρίς Δώρα.
Όπως επισημαίνουν έμπειρα συνδικαλιστικά στελέχη, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε συλλαλητήριο, στη Θεσσαλονική, το Σάββατο στις 6 το απόγευμα, στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενώ το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση μισή ώρα νωρίτερα, στην πλατεία ΧΑΝΘ, διεκδικώντας την ικανοποίηση αιτημάτων άρρηκτα συνδεδεμένων με τους τομείς στους οποίους αναφέρονται τα κυβερνητικά στοιχεία: μισθοί, απασχόληση και ανεργία.
ΑΘΗΝΑ 984