Εθνική αναπτυξιακή συμφωνία έως το τέλος του έτους ζήτησε από την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις με αφετηρία τις αυριανές συγκεντρώσεις στην Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκαν στη δημοσιότητα η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα θεωρεί απαραίτητες τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα
H συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, εργοδοτών και εκπροσώπων των εργαζομένων -όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος κατά την διάρκεια συνέντευξη τύπου -θα πρέπει να επιτευχθεί έως το τέλος του έτους με αντικείμενο την πλήρη αποκατάσταση του εργασιακού πλαισίου το οποίο πλήττεται από την εφαρμογή των μνημονίων έως σήμερα.
Επίσης, η ΓΣΕΕ πρότεινε σχέδιο 2,5 δις ευρώ για την αντιμετώπιση του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος, και ζήτησε την άμεση αντιμετώπιση των εναρμονισμένων πρακτικών στην αγορά σε συνδυασμό με την έκτακτη φορολόγηση των κερδών σε αλυσίδες σουπερμάρκετ, επιχειρήσεις ενέργειας, μεταφορών και τράπεζες∙
Στους άξονες αυτούς βασίζονται τόσο οι αυριανές κινητοποιήσεις των συνδικάτων στην συμπρωτεύουσα όσο και αυτές που -όπως έχουν προαναγγέλλει -θα ακολουθήσουν το προσεχές χρονικό διάστημα.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε συλλαλητήριο, αύριο στις 6 το απόγευμα, στο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, ενώ το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση μισή ώρα νωρίτερα, στην πλατεία ΧΑΝΘ.
“Κλειδί” οι κλαδικές συμβάσεις
Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρία Alco για λογαριασμό της ΓΣΕΕ:
Το 82% των εργαζομένων ζητά οι κλαδικές συμβάσεις να είναι δεσμευτικές για όλους τους εργοδότες
Το 85% των εργαζομένων δηλώνει ότι οι ΣΣΕ είναι απαραίτητες για καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Το 83% αναγνωρίζει την επίδρασή τους στη ρύθμιση του χρόνου εργασίας.
Το 80% στην διασφάλιση συνθηκών υγείας.
Το 73% στην αύξηση των αμοιβών και
το 71% στην επίλυση διαφορών μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.
Από τους εργαζόμενους που δηλώνουν ότι έχει βελτιωθεί κάποιος εργασιακός όρος με βάση την σύναψη συλλογικής σύμβασης, το 83% αναφέρουν την αύξηση του μισθού, το 24% την ευνοϊκότερη ρύθμιση του ωραρίου εργασίας και το 14% τη σύναψη πρόσθετου ασφαλιστικού συμβολαίου
Ωστόσο, μεταξύ των εργαζομένων που καλύπτονται ήδη από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το 65% δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει βελτίωση στην εργασία του από τις αρχές το 2023, μέχρι και σήμερα, αποτυπώνοντας με σαφήνεια τα αποτελέσματα της χρόνιας υπονόμευσης του θεσμού.
Κοινωνία του 5%
Τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, όσο και ο ΓΓ Νίκος Φωτόπουλος αλλά και ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της Συνομοσπονδίας, καθηγητής Γιώργος Αργείτης , αμφισβήτησαν ευθέως τα επιχειρήματα που προβάλλει η κυβέρνηση σχετικά με την οικονομία της καθημερινότητας, παρουσιάζοντας στοιχεία εγχώριων και διεθνών οργανισμών .
Όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης:
– Το 26,3% του πληθυσμού 2.658.000 άτομα βρίσκονται στο όριο της φτώχειας
– Το 5% κατέχει το 44% του πλούτου και το 1% κατέχει το 22%
– Η τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν 38 ευρώ καθαρά το μήνα ή 1,8 ευρώ την ημέρα
– Η αγοραστική δύναμη των μισθών υποχώρησε κατά 8 μονάδες σε σχέση με το 2019
– Περίπου 648.000 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση λαμβάνουν μηνιάιο μισθό 444 ευρώ καθαρά
-Ο μέσος μισθός μειώθηκε 341 ευρώ σε σχέση με το 2019
– Χρειάστηκαν 15 χρόνια προκειμένου να αυξηθεί 10% ο κατώτατος μισθός του 2009
-Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος δεν προέρχεται από την μισθωτή εργασία ή οποία παρουσίασε απώλειες, αλλά από τα εισοδήματα και τον πλούτο.
– Η όποια μείωση του ποσοστού ανεργίας χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν λέει απολύτως τίποτα για την κατάσταση στην αγορά εργασίας.
– Οι συλλογικές συμβάσεις καλύπτουν μόλις το 24% των εργαζομένων, ενώ το 2023 υπεγράφησαν 23 συμβάσεις εκ των οποίων οι 17 προέβλεπαν μισθολογικές αυξήσεις.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984